Kişilerin yaşamları boyunca karşılaşabileceği sağlık problemleri arasında ani göz kayması da yer alıyor. Aniden göz kayması denildiğinde gözlerde doğal olarak var olan paralelliğin kaybedilmesi kastedilir.

Bu paralellik kaybı tek gözde veya her iki gözde birden aynı anda meydana gelebilir. Genellikle gözde aniden gelişen şaşılık olarak bilinen bu durum çift görme ve gözde ağrı gibi sorunlara da sebep olabilir.

Ani Göz Kayması Hakkında

Sağlıklı bir görüş için her iki gözümüz de aynı yere odaklanır ve aynı anda hareket ederler. Yetişkinlerde veya bebeklerde, çocuklarda ani göz kayması yaşandığında göz bu yeteneğini kaybeder ve tek bir noktaya odaklanamaz.

Kendinizde veya 6. ayını geçmiş çocuğunuzda göz kayması gözlemlerseniz en kısa zamanda bir göz hekimine başvurmanızı tavsiye ediyoruz. Birden gelişen şaşılığın altında ciddi medikal sebepler yatıyor olabilir.

Ani Göz Kayması

Ani Göz Kayması Sebepleri, Aniden Göz Kayması Neden Olur?

Ani göz kaymasının sebepleri yetişkinlerde, bebeklerde ve çocuklarda farklılık gösterebilir. Dilerseniz bu yaş grupları için göz kaymasının sebeplerini teker teker inceleyelim:

Yetişkinlerde Göz Kayması Neden Olur?

Yetişkinlikte ortaya çıkan şaşılıkların kimi zaman fark edilmesi zor olur ve aynaya baktığınızda dikkatinizi çekmeyebilir. Siz uzağa bakarken veya dalgınken yakınlarınız tarafından fark edilmesi daha kolaydır. Uzağa baktığınızda şaşılık daha da belirgin hale gelebilir.

Sadece bir gözde gerçekleşen ani göz kayması durumlarında en sık karşılaşılan sebep o gözde önceden var olan bir görme kaybıdır. Diğer sebepler arasında yaşanan travmalar ve nörolojik sorunlar sayılabilir. Buna ek olarak göz kaymaları gözde veya kafa içinde gelişen bir kitlenin belirtisi de olabilir.

Hamile kadınlarda da gebeliğe bağlı olarak göz kaymaları görülebilir. Zorlu doğum süreci, doğum sonrasında yaşanan travmalar, erken doğum, hamilelik sırasında yüksek ateşle karakterize olan hastalıklar veya havale geçirme gibi sebepler hamilelerde ani göz kaymasına neden olabilir.

Yetişkinlerde göz kayması ve buna bağlı olarak ortaya çıkabilecek çift görme sorunu nispeten zararsız veya oldukça önemli bir sebepten kaynaklanıyor olabilir. Tam da bu sebeple zaman kaybetmeden bir uzmana başvurarak tehlikeli nedenleri elemeli ve/veya tedaviye mümkün olan en kısa sürede başlamalısınız.

Ani göz kayması hakkında sorularınız için bize Whatsapp iletişim hattımızdan ulaşabilirsiniz.

whatsapp iletişim hattı

Çocuklarda Göz Kayması Neden Olur?

Ani göz kayması sorununun gerçekleştiği yaş gruplarından birisi de çocuklardır. Çocukta yüksek dereceli uzağı ya da yakını görme problemi varsa bu sıkıntılı durum göz kaymasına sebep olabilir. Yetişkinlerde olduğu gibi nörolojik sorunlar, travmalar veya ağır hastalıklar da çocuklarda göz kayması problemine yol açabilir.

Çocukluk döneminde ortaya çıkan şaşılığın dikkatlice izlenmesi ve tedavi edilmesi gerekir. Böylece çocuğun yaşadığı sorunları yetişkinliğe taşımasının önüne geçilir ve çocuk için daha kaliteli bir hayat sağlanır.

Bebeklerde Göz Kayması Neden Olur?

Bebeklerde göz kayması bebeğin kaç aylık olduğu önemli bir detaydır. 0-6 ay arası bebeklerde göz kasları ve bunu kontrol eden sinir sisteminin gelişimi devam ettiği için ara ara göz kaymaları görülebilir. Bu, bebeğin büyüme sürecinde yaşanabilecek normal bir durumdur ve beyin geliştikçe görülme sıklığı azalır. Yine de bebeğinizde bu durumu fark ettiğinizde doktorunuza danışmanızı ve tehlikeli bir durum olup olmadığından emin olmanızı öneriyoruz. Bebeğin gözlerini şaşı yapmasının sebebi görme problemleri, geçirilen hastalıklar veya travmalar olabilir.

6 aylıktan büyük bebeklerde ise ani göz kayması daha önemli bir soruna işaret ediyor olabilir. 6 aya ulaşmış bebeklerin gözlerini paralel tutabilmesi beklenir. Bu durumda bebeğinizin göz kayması problemi ateşli hastalıklardan, havale/nöbet geçirmesinden, travmalardan, nörolojik sorunlardan, görme azlığından veya göz tembelliği nedeniyle kaynaklanıyor olabilir.

Instagram’da bizi takip etmek için tıklayınız.

İnstagram