Hepimiz için çocukların sağlıklı bir şekilde dünyaya gelmesi ve sağlıklı bir şekilde büyümesi son derece önemlidir. Anne ve babalar, çocuklarının sağlığı söz konusu olduğu zaman doğal olarak hassasiyet gösterirler. Özellikle ilk kez anne ve baba olan kişiler, bu konuda daha da hassas olabiliyorlar. En ufak bir durumda paniğe kapılabiliyor ve yaşanan durum çok basit bir şey olsa da, endişe hissedebiliyorlar.

Yeni doğan bebekler için durum çok daha karmaşık olabiliyor. Yeni doğan bebeklerin hal ve hareketleri, vücut renkleri, ağlamaları vb. gibi şeyler farklılık gösterebildiğinden dolayı, olası normal bir durumdan bile çok fazla endişe eden anne ve babalar zaman zaman büyük panikler ve korkular yaşayabiliyorlar.

Yeni doğan döneminde doğal karşılanabilen durumlar olsa da, bazı durumlarda mutlaka bebeğinizi uzman bir hekim kontrolünden geçirmeniz gerekmektedir. Zaten yeni doğan bebeklerin tamamının belli periyodlarla doktor muayenesinden geçerek, gelişiminin kontrol altında tutulması gerekiyor.

Yeni doğan bebeklerin bazı organları tam anlamıyla gelişmiş olmadığı için aynı zamanda da dünyaya gözlerini yeni açtıkları için ebeveynleri hareket ve davranışları ile ilgili bazı anormallikler gözlemleyebilir. Bebekler bu ilk birkaç aylık dönemde sadece duydukları seslere ve görebildikleri şeylere istemsizce tepki verirler. Bunların en büyük örneği görme duyusu tam gelişmemiş olan gözlerinin, farklı açılara bakması, gözlerinin kayması, gözlerini kısması, gözlerini kaşıması ya da gözleriyle oynaması gibi durumlar olabilir.

Bu durumla ilgili ebeveynlerin çok fazla tereddüt ettiği ve sorular sorarak cevap aradığı konular mevcuttur. Şimdi birlikte ebeveynlerin bebek göz sağlığı ile alakalı sormuş oldukları sık sorulara göz atalım.

Bebeğim Gözlerini Kısıyor

Yeni doğmuş olan bebeklerde, bu tarz durumların normal olabileceği gibi bazen anormal olan durumlarla da karşılaşılmaktadır. Bizlere normal gelen göz kısılmalarının altında, aslında farklı sebepler yatıyor olabilir.

Bebeğiniz sürekli olarak gözlerini kısıyorsa, enfeksiyöz ya da alerjik bir durumunun olduğuna işaret edebilir. Genellikle yeni doğmuş bebekler, enfeksiyon kapmaya çok yatkındır. Hem bağışıklık sistemleri çok zayıftır hem de, anne karnındaki sağlıklı ortam dışına çıktığı için dış ortamdaki mikroplar bebeği direkt olarak hedef alabilmektedir.

Bebekler gözlerini rahatsız eden bir mikropla karşı karşıya geldikleri zaman, gözlerine yabancı cisim kaçtığı zaman, ya da görmelerinde bulanıklık olan durumlarda gözlerini kısabilir. Bu ve buna benzer durumlarla karşılaştığınız zaman bebeğinizin doktor ziyaretlerini sıklaştırmanız gerekmektedir.

Bebek Göz Sağlığı

Bebeğim Gözlerini Deviriyor

Bebeklerde göz ya da görme problemlerinin birçok belirtisi vardır. Tabi ki bu belirtiler her zaman bir problem olduğuna işaret etmez. Ama ebeveynler hiçbir şekilde tedbiri elden bırakmamalıdır.

Özellikle yeni doğan bebeklerde, göz devirme olayı çoğu zaman normal karşılanabilmektedir. Çünkü henüz gözlerindeki hareket kasları tam olarak oluşmamıştır ve bebekler bunu doğru yönlendirmeyi kontrol edemezler. Fakat nadiren de olsa göz devirmesi bir hastalık belirtisi olabilir. Bu konuda çocuk doktorlarının fikrini almak da nörolojik hastalıkların değerlendirilmesi açısından uygun olacaktır.

Genellikle otizmli bebeklerde görülen göz devirme problemini görmeniz hemen bebeğinizin otizmli olduğu düşüncesine sebep olmamalıdır. Bununla ilgili belirli testlerden geçmesi gerekmektedir. Bir hastalığın teşhisi ne kadar erken konulursa, tedavisi de o kadar erken olur. Bebeklerde göz devirme otizm belirtisi olabildiği için vakit kaybetmeden uzman bir hekimde destek almak gerekir.

Bebeğim Gözlerini Yukarı Kaydırıyor

Yeni doğan bebeklerde gözlerin yukarı kayması, göz kaymasının belirtileri arasındadır. Bu durum geçici göz kayması olabilir.

Yeni doğmuş olan bebeklerin çoğunda ilk aylarda geçici göz kayması rahatsızlığı mevcuttur. Zaten bebekler yeni doğdukları zaman birçok göz problemi ile doğabilirler. Fakat zamanla gözlerin ve görme yetişinin gelişmesi ile beraber bu sorunlar ortadan kalkar. Çoğu zaman aileler bu durumu önemsemeseler de, önemli bir durum olan göz kayması önlem alınmadığı takdirde kalıcı göz ve görme problemlerine yol açabilmektedir.

Bebeğinizin gözlerinde sürekli kaymalar yakalıyorsanız, mutlaka bir hekimden destek almanızı öneririz. Aksi takdirde kalıcı göz problemleri ve ileri derece göz tembelliğine sebep olabilir. Göz tembelliği ise görme bozukluğuna yol açarak, kalıcı görme kaybı durumuna kadar gidebilir.

Bunların haricinde bebeğinizin gözlerini kaydırma sebepleri arasında; genetik yatkınlıklar, kafa travması, havale, ateşli hastalık, erken doğum, beyinde aşırı sıvı birikmesi ya da beyin felci olabilmektedir.

Bebeğim Gözlerini Kaşıyor/Bebeğim Gözlerini Ovuşturuyor

Bebeğin gözlerini sürekli kaşıması durumu, normal şartlar altında uyku sinyallerini bu şekilde verdiğini göstermektedir. Genellikle çok uykusu gelen ve uyumak isteyen bebekler gözlerini kaşırlar ve ovuştururlar.

Bebeklerin gözlerini sürekli kaşıyor olmasının sebebi gözlerinin nemli olmaması olabilir. Bunun genel nedeninin ise dijital aletlere bebeklerin uzun süre maruz bırakılmasıdır. Örneğin sürekli olarak cep telefonuyla haşır neşir olan bir bebek göz yorgunluğu ve kuruluğu yaşıyor olabilir bu sebeple de gözlerini kaşıyabilir.

Bebeklerin gözleri havaya maruz kaldığı zaman gözler, gözyaşı tabakası sayesinde korunur. Fakat gözyaşı tabakasında bir problem olduğunda gözlerde kuruluk meydana gelir ve bu kuruluk bebekleri rahatsız eder. Bu sebepten dolayı sürekli gözlerini kaşırlar ve gözlerini ovuştururlar.

Bunun dışında göz çevresindeki dokularda kabarma ve soyulma gibi problemlerin olmuş olması ya da göz içerisine toz kaçması durumunda da bebeklerde göz kaşıması sıklıkla görülebilir. Aileler fark etmediği halde bebeklerin gözüne yabancı cisim girmiş olabilir ve yabancı cismin batma hissi nedeniyle bebekler gözlerini kaşıyabilir.

Bebeğim Gözleri Kapalı Ağlıyor

Bebeğiniz geceleri gözleri kapalı ağlıyorsa bunun birçok nedeni olabilir. Bebekler genelde hastalandıklarında ağrı ya da sızı durumlarında acının etkisi ile gözlerini açamazlar. Ağlama geldiği zaman ağrının etkisiyle gözleri kapalı bir şekilde ağlayabilirler.

Genellikle uykusuz kalan çocukların çoğu da ağlarken, uykulu olmaları sebebiyle göz kapaklarına yorgunluk çöker ve açmakta zorlanırlar. Uykusuz kalan çocuklar her ne kadar ağlasalar da gözleri kapalı bir şekilde ağlarlar. Çoğu zaman uyumak isterler ve genellikle gaz sancısı çekmeleri sebebiyle uyumaları engellenir. Ağlarken daha çok yorulurlar ve gözlerini açamadan tekrardan uykuya dalabilirler.

Böyle durumlarda da yine uzman bir hekim tarafından muayene edilmesinde fayda var. Uykusuzluk ya da diğer problemler bebeğinizi aşırı derecede rahatsız ederek, huzursuzluğa ve başka hastalıklara sebebiyet verebilir.

Bebeklerin göz kapaklarında ödem olması durumunda gözlerini yeterince açamayabilirler. Bu ödemin sebebinin araştırılması için en yakın hekime gitmek doğru olacaktır.

Gözlerde irritasyon yapan bir durum ortaya çıktığında da bebekler gözlerini açmakta zorlanırlar ve gözleri kapalı bir şekilde ağlarlar.

Bebek göz sağlığı hakkında sorularınız için bize Whatsapp iletişim hattımızdan ulaşabilirsiniz.

whatsapp iletişim hattı

6 Aylık Bebeğim Gözlerini Şaşı Yapıyor

Bebeklerin gözlerini kaydırma ve göz kayması konusundan bahsederken, yeni doğan bebeklerin birçok görme ve göz problemiyle doğduklarından bahsetmiştik. Bebeklerde 4 aya kadar gözlerin ara sıra kayması ve ara ara şaşılık görünümü olması normal olarak karşılanmaktadır. Çünkü yeni doğmuş olan bebekler göz kaslarının kontrolünü tam olarak sağlayamazlar ve nesnelere odaklanmakta zorluk çekerler.

3-4 aylık bir bebek nesnelere odaklanabilir. 4 aylık bir bebeğin gözlerinde şaşılık ya da kayma varsa, bu durum ileride büyük problemlere sebep olabilir. Böyle bir durumda erken teşhis çok önemlidir. Eğer çocuğunuz 4 aylık ve daha büyükse ve gözlerinde şaşılık varsa gözleri ara ara bile kayıyorsa mutlaka bir göz kontrolünden geçmesi gerekmektedir.

Yeni doğmuş olan bebeklerde şaşılık durumunun önemsenmemesi ve tedavi edilmemesi ilerleyen zamanlarda kalıcı görme bozukluğuna ve şaşılığa sebep olur. Bu durumda da hem kalıcı görme kaybı ortaya çıkar, hem de çocuğunuz psikolojik açıdan yıpranabilir. Bu durum onun sosyal yaşantısını da etkileyerek, kendisine olan özgüvenin kaybolmasına sebep verir.

Şaşılık tanı ve tedavisinde erken davranmak hayati bir önem taşımaktadır.

Instagram’da bizi takip etmek için tıklayınız.

İnstagram