Bebeklerde Göz Kızarıklığı ve Çapaklanma çeşitli nedenlere bağlı olarak oluşabilecek problemler arasında yer alır. Gözün etrafında yer alan dokularda oluşabilecek sorunlar göz kızarıklığı şeklinde kendini belli edebilir. Bu tür sağlık problemlerinde ihmal edilmeden doktora gidilmesi önerilir. Normal şartlarda birkaç gün içerisinde geçmeyen kızarıklıkların tedavi edilmesi gerekir.

Göz kapağında ya da göz kapağının iç kısmında veya göz yaşı kanallarında oluşacak kızarıklıklar göz çevresindeki dokuların rahatsızlığına bağlı olarak oluşabilir. Göz kızarıklığına yol açan nedenler arasında; göz enfeksiyonları, alerjik durumlar, göz bölgesindeki travmalar ya da bazı romatolojik hastalıklar yer alabilir. Bunları doğru tespit etmek ancak göz muayenesi ile mümkün olduğundan dolayı göz hekimine görünmek oldukça önemlidir.

Bebeklerde Göz Kızarıklığı

Bebeklerde Göz Kızarıklığı farklı nedenlerinden en önemlileri: bakteriyel konjonktivit, viral konjonktivit, alerjik konjonktivit, kimyasal konjonktivit, dakriyosistit, blefarit, keratit, korneal ya da konjonktival yabancı cisimler, korneal ya da konjonktival epitel hasarları şeklinde sayılabilir. Tıbbi dilden uzak anlatmak gerekirse gözdeki iltihabi ya da travmatik durumlar göz kızarıklığına sebep olabilir. Asıl nedeninin anlaşılması için göz muayenesi şarttır.

Bebeklerdeki göz kızarıklığına sebep olan başka etkenler de bulunabilir. Uykusuz kalma, yorgunluk ilk akla gelen nedenlerden birkaçıdır.

Bebeklerde Göz Sulanması ve Göz Akması

Bebeklerde Göz Sulanması ve Göz Akması virüslerin yanı sıra soğuk algınlığı nedeniyle de olabilir. Boğaz enfeksiyonlarında ya da nezle gibi hastalıklarda gözlerde sulanma görülmesi normaldir. Bu tür bir problemle karşılaşıldığında doktor önerisine uygun bir tedavi uygulanmalıdır.

Bebeklerde çapaklanma oluşması bakteri kaynaklı da olabilmektedir. Bu durumda çapaklanma ve akıntı şeklinde bir durumla karşılaşılır. Bazı durumlarda bu tür belirtiler gözyaşı kanalı tıkanıklığını işaret eder.

Bebeklerde Göz Yaşarması

Bebeklerde Göz Yaşarması

Bebeklerde Göz Yaşarması ile ilgili olarak hava koşullarının dikkate alınması gerekir. Rüzgarlı havalar bebeğin gözlerinde yaşarmaya yol açabileceği gibi bazı durumlarda nezle, grip gibi enfeksiyonlar sonucunda da bu durum oluşabilir.

Ayrıca bebeklerde ortaya çıkan alerjiler de gözlerde sulanma, kaşıntı ve kızarıklık gibi belirtilerle kendisini gösterebilir. Bebeklerde oluşan göz kızarıklıklarının temelde yatan nedeninin doğru anlaşılması önemlidir. Bunun için de doktor önerisine göre hareket edilmelidir.

Bebeklerde oluşan göz yaşarması, kızarıklık gibi istenmeyen belirtilerin bir sağlık problemine bağlı olarak oluşmadığı ve dış etkenler nedeni ile meydana geldiği durumlarda basit önlemler alınabilir. Temiz bir pamuğa ılık su dökerek bebeğin gözlerinin temizlenmesi rahatlatıcı bir etki yaratabilir.

Kızarıklıkların temelinde bakteri kaynaklı nedenlerin yatması durumunda ise hekim tarafından verilecek antibiyotikli ilaçların kullanılması uygun olur.

Bebeklerde Gözyaşı Kanalı Tıkanıklığı Nasıl Anlaşılır?

Ebeveynler açısından merak edilebilecek bir sorudur. Bebeklerin bir kısmında doğumsal olarak göz yaşı kanalı tıkalıdır ve genellikle 1 yaşında bu kanal açılır. Bu tür bir durumla karşılaşıldığında öncelikle bebeğin gözlerinde sürekli bir sulanma oluşacaktır.

Gözyaşı kanalının tıkalı olması durumunda eğer enfeksiyon henüz oluşmamışsa bu durumda bebeğin gözlerine masaj yapılarak kanalın açılması sağlanabilir. İlerleyen durumlarda ise akıntı ortaya çıkabilir. Bebek uyurken bu tür bir sıvının birikmesi bir süre sonra kirpikleri yapıştırarak gözlerin açılmasını zorlaştırabilir. Göz yaşı kanalı tıkalı olan bebeklerde bu çapaklanma durumları ara ara tekrarlayacaktır.

Enfeksiyon oluştuğunda doktorun çeşitli ilaçlar kullanmak sureti ile bunu tedavi etmesi kaçınılmaz olur. Bu tür bir problem gözlem yolu ile anlaşılabileceği için bebeğin genel olarak gözlemlenmesi gerekir. Gözlerde ve göz kapaklarında görülen kızarıklık, çapaklanma ve akıntı göz enfeksiyonun habercisidir.

Gözyaşı Kanalı Tıkanıklığı

Bebeklerde Gözyaşı Kanalı Tıkanıklığı Tedavisi

Bebeklerde gözyaşı kanallarının tıkalı olduğunun anlaşılması bebeklerde gözyaşı kanalı tıkanıklığı tedavisi yapılmasını gerekli kılar. Göz yaşı kanalında görülecek tıkanıklıklarda tedavi yöntemleri arasında masaj önemli bir yer tutar.

Hastalarımızın çoğunda masaj sonrasında göz yaşı kanalındaki tıkanıklığın açıldığını görüyoruz. Eğer 1 yaşına kadar göz yaşı kanal tıkanıklığı düzelmezse probing dediğimiz sondalama işlemini uygulamak gerekebilir.

Bu işlemi bebek 12 ayını doldurduğunda yapmak başarı ihtimali artırdığından ileri yaşlara ertelemeyi önermiyoruz. Sondalama işlemini sedasyon ile yapıyoruz. İşlemden sonra göz yaşı kanal tıkanıklığının açılıp açılmadığını kontrol ediyoruz.

Bebeklerde Gözyaşı Kanalı Tıkanıklığı Tedavisi

Bebeklerde Gözyaşı Kanalı Tıkanıklığı Tedavisi uygulanırken öncelikle gözün temiz tutulmasına dikkat edilir. Basit düzeydeki tıkanıklıklarda gözün temizlenmesi ve göze masaj yapılması yeterli olur. İlerlemiş durumlarda ise kanalların açılması için sondalama yapılması gerekli olabilmektedir.

Bebeğin gözleri ılık su ile sürekli temizlendikten sonra özellikle göz sulanmışken kanallara hafifçe masaj yapılması gerekli olabilmektedir. Bu durumda doktor tarafından aileye gerekli yönlendirmeler yapılır.

Bebeklerde Göz Kanlanması

Bebeklerde Göz Kanlanması çeşitli nedenlere bağlı olarak ortaya çıkabilir. Göz kanlanması bebeklerin yanı sıra her yaştaki insanın karşılaşabileceği bir sorundur. Göz akında oluşan kızarıklıklar göz kanlanması olarak adlandırılır.

Dış etkenler sebebi ile olabilen bu tür bir rahatsızlık bazı hastalıklar nedeni ile de görülebilir. Göz kanlanmasının tedavi edilmesi gerekirken tedavi uygulanmadığı takdirde göz hasarına neden olabilmektedir.

Göz kanlanması tahriş, alerjik reaksiyonlar veya dış koşullar nedeni ile oluştuğunda birkaç gün içerisinde geçmesi beklenir. Birkaç günden fazla süren kanlanmanın doktor tarafından tedavisi yapılmalıdır.

Gözde kanlanmaya sebep olan pek çok etkenden söz edilebilir. Güneş çarpması, yabancı maddelerin göze zarar vermesi, uzun süre tozlu ortamlarda kalma, göz hijyenine dikkat edilmemesi, uyku problemleri gözlerde kanlanmaya neden olabilir.

Bebeklerde Göz Kapağında Şişlik ve Kızarıklık

Bebeklerde Göz Kapağında Şişlik ve Kızarıklık göz yaşı kanallarının tıkanması durumunda ya da göz çevresindeki enfeksiyonları göze yayılması sonrasında oluşabilecek bir durumdur. Bu tür problemlerin ihmal edilmemesi gerekir. Kızarıklık ve şişliğe gözde oluşan akıntılar sulanmalar da eşlik ettiğinde kanal tıkanıklığı söz konusu olabilmektedir.

Bebeklerdeki göz şişmesi veya kızarıklık genellikle enfeksiyona bağlı olarak da görülebilen bir problemdir. Bu tür sorunların nedenlerinin anlaşılması gözün sağlığı açısından önem taşır. Bu sebeplerle de kızarma, şişlik ya da kanlanma gibi durumlarda doktora gidilmelidir.

Bebeklerde göz kızarıklığı ve çapaklanma hakkında sorularınız için bize Whatsapp iletişim hattımızdan ulaşabilirsiniz.

whatsapp iletişim hattı

Bebeklerde Göz Çapaklanması

Bebeklerin hassas bir yapıya sahip olması nedeni ile zaman zaman çeşitli problemlerle karşılaşılması söz konusu olur. Bebeklerde Göz Çapaklanması da bu tür problemler arasındadır. Bebeklerde en sık karşılaşılan durumlardan biri olan göz çapaklanması bazı durumlarda gözyaşı kanallarındaki tıkanmalardan oluşabilir.

Çapaklanmanın oluşması durumunda göz kapakları da şişebilir. Göz kapaklarında ve kirpiklerde iltihap oluşması ve kirpiklerin birbirine yapışması da kanal tıkanıklığının habercisi olabilmektedir. Ayrıca bu tür problemlerde gözlerde sulanma da sık karşılaşılan bir durumdur.

Çapaklanmaya neden olan olaylardan biri de kirpik dibi iltihabıdır. Göz nezlesi olan bebeklerin de gözlerinde çapaklanma olması söz konusudur. Göz nezlesine de gözlerde kızarıklık ve şişlik tablosu eşlik edebilmektedir.

Bebeğin gözlerinde oluşabilecek herhangi bir değişiklikte doktora danışılması önem taşır. Gözlerde aşırı sulanma, göz kapaklarında kızarıklık ve şişlik olması durumunda doktora gidilmesi gerekir. Ayrıca bebekte ortaya çıkan çapaklanma da temizlenmelidir. Çapak temizleme işlemi de temiz bir pamuk ve ılık su yardımı ile yumuşak hareketlerle yapılır. Göze zarar vermeden bu işlemlerin yapılması gerekir.

Instagram’da bizi takip etmek için tıklayınız.

İnstagram