Bebeklerde gözyaşı kanal tıkanıklığı, yeni doğan bebeklerde en çok karşılaşılan rahatsızlıklardan biri olarak kabul görür. Genel olarak bebeklerin fizyolojik yapılarına bağlı olarak ortaya çıkan bu problem, kimi durumlarda özel bir müdahaleye gerek kalmaksızın düzelebilmektedir. Gözyaşını basit bir sıvı olarak ele almak doğru olmayacaktır. Bizler uyanık kaldığımız süreç içinde gözyaşı üretimi durmaz. Bunun en önemli nedeni, gözyaşının kornea tabakası adına oldukça kritik bir öneme sahip olmasıdır.

Gözyaşı sistemine ilişkin olarak birçok rahatsızlıktan bahsetmek olasıdır. Bu rahatsızlıklardan biri de bebeklerde karşılaşılan gözyaşı kanal tıkanıklığıdır. Bebeklerde gözyaşı kanallarının kapalı olması ile ortaya çıkan bu sorun, enfeksiyon risklerini de doğurabilir. Bu nedenle ebeveynlerin, aşağıda sıralayacağımız belirtileri dikkate almaları ve bebeği uzman bir hekime göstermeleri, hayati derecede önemlidir.

Gözyaşı Kanal Tıkanıklığı Nedir?

Gözyaşı bezlerinin amacı, gözyaşı salgılama işlevini sorunsuz şekilde yerine getirmektir. Salgılanmakta olan gözyaşları, gözümüzü kırpmamız neticesinde gözün tüm yüzeyine yayılmaya başlar. Neticesinde de göz kapaklarımızın içinde konumlanan kanal ağızları ile beraber buruna doğru akmaya devam eder. Eğer burada kanal ağızları oluşumunu tamamlayamıyor ise gözyaşı kanal tıkanıklığı problemi baş göstermeye başlar.

Anne karnında yer alan çocuk, fizyolojik düzeyde gelişimini tam manasıyla sürdüremezse, böyle bir problemle karşı karşıya kalır. Böyle bir tabloda gözyaşları, gözyaşı kanalını kullanamadığı için buruna değil, direkt yanaklara akar. Bu da göz enfeksiyonları açısından ciddi bir tehdit olarak değerlendirilir. Ayrıca gözyaşı kanal tıkanıklığı problemlerinden sonra gözde çapaklanmalar meydana gelebilir.

Gözyaşlarımız, göz içerisinden sağlıklı bir şekilde boşaltılamadığından dolayı bakterileri daha uzunca bir süre tutmak durumunda kalır. Enfeksiyon noktasındaki risk, böylelikle daha da derinleşir.

Bebeklerde Gözyaşı Kanal Tıkanıklığı Belirtileri

Bebeklerde gözyaşı kanal tıkanıklığına karşı ailelerin son derece dikkatli ve bilinçli olmaları gerekir. Bu problem genellikle yenidoğan bebeklerde karşılaşılan bir durumdur. Bu nedenle aşağıda maddeleyeceğimiz belirtilerden bazılarının görülmesi durumunda vakit kaybetmeden bir göz doktoruna başvurmanız gerekir.

Gözlerin sulanması ya da gözyaşlarının birikmesi, bariz bir şekilde fark edilen durumlardır. Bu nedenle ailelerin söz konusu problemden şüphe duymaları kolay bir hal alır. Gözlerde çapaklanma ya da aşırı sulanma gibi problemlerle hastaneye götürülen bebeklerin ortalama %15’lik bölümünde gözyaşı tıkanıklığı saptanır. Gözyaşı kanal tıkanıklığının en yaygın belirtileri şu şekildedir:

  • Gözlerde sık bir şekilde yaşarma oluşumu
  • Gözlerde çapaklanma probleminin ortaya çıkması
  • Burun kökünde şişme
  • Burun kökünde iltihaplanma
  • Göz kapaklarının altında şişlik
  • Kızarıklık ve ağrı

Bebeklerde Gözyaşı Kanal Tıkanıklığı Tedavisi

Gözyaşlarının önemli bir bölümü gözlerin üst dışı alanında yer alan temel gözyaşı bezleri üzerinden salgılanmaktadır. Gözün yüzeyine doğru yayılmaya başlayan gözyaşları, gözü önemli ölçüde korur. Bu sayede de rahatça açılmasını kapanmasını sağlar. Bu durum, aynı zamanda görmenin niteliği açısından da gereklidir. Bir bölümü buharlaşmaya başlayan gözyaşı, önce gözyaşı kesesine, sonra ise gözyaşı kanalı sayesinde buruna akmalıdır. Ağladığımız esnada burnumuzun akması, tümüyle bu sebeptendir.

Gözyaşı kanalında meydana gelen tıkanmaların ortadan kalması, kanalın buruna doğru açıldığı yerde konumlanan ince zara bağlıdır. Bu ince zar, genellikle doğumdan sonra kendiliğinden açılır, gözyaşı kanal tıkanıklığı olan bebeklerin %95 inde durum bu şekilde 1 yaşına kadar düzelir.

Ancak kimi bebeklerde ne yazık ki söz konusu durum gerçekleşmez. Bu durum bebeğin gözündeki sulanmaların ve çapaklanmaların artmasına yol açar. Gözlerde meydana gelen sulanma, soğuk havalarda ya da gün ışığında daha da yoğunlaşır. Üst solunum yolu enfeksiyonu geçirildiğinde sulanmaya yoğun çapaklama da eşlik edebilir.

Gözyaşı kanal tedavisi süreçlerinde doğru ve istikrarlı masaj son derece önemlidir. Çünkü doğru bir masaj, tıkanma sorununu büyük ölçüde ortadan kaldırır. Masaj, genellikle burun köklerinden aşağı kısma doğru bir sıvazlama hareketini içinde barındırır. Eğer bebekte sulanma dışında ciddi bir çapaklanma, gözün beyazında kızarıklık, göz kapaklarında ödem problemleri de varsa genellikle antibiyotikli damlalara başvurulur. Hafif çapaklanmalarda antibiyotikli damla kullanmak gerekmez.

Eğer bebeğin gözyaşı kanalları, bu ön tedavi yöntemlerine rağmen uzun süre açılmıyorsa (bir yaşına kadar) sondalama ya da probing olarak bilinen işlem gerçekleştirilir. Bu işlemi bebek 12 aylıkken yapmak başarı şansını artırır. Geciken durumlarda başarı oranı da düşer. Sondalama işlemi ortalama 10-15 dakika sürer. Bu işlemde kanal, metal bir prob desteği ile mekanik olarak açılır. Sondalama işlemi tümüyle anestezi altında gerçekleştirilir.

Uygulama sonrasında asla bir dikiş veya yara izi söz konusu olmaz. Probing işlemine rağmen eğer tıkanıklıkta değişen bir durum yoksa, uygun bir aralıkta yeni bir sondalama uygulamasına başvurulur.

Gözyaşı kanal tıkanıklığı hakkında sorularınız için bize Whatsapp iletişim hattımızdan ulaşabilirsiniz.

whatsapp iletişim hattı

Sonuç olarak bebeklerde göz yaşı kanal tıkanıklığı hastalığında 1 yaşına kadar masaj tedavisi ile takip, 1 yaşından sonra ise sondalanma tedavisi önerilir. Sağlıklı günler dileriz.

Instagram’da bizi takip etmek için tıklayınız.

İnstagram