Göz kırpma sorunu zaman zaman herkesin yaşadığı ancak sürekli hale geldiğinde önemsenmesi gereken önemli bir sorundur. Özellikle çocuklarda başlayan göz kırpma sorununda mutlaka destek alınması gerekir.

Çocuklarda yaşanan göz kırpma problemlerinin sebebi, göz hastalıkları olabilirken aynı zamanda, psikolojik de olabilir. Göz kırpma sorunun tedavi edilmesi için, öncelikle sorunun kaynağının bulunması gerekir. Bu gibi sorunlar, daha büyük rahatsızlıkların habercisi olabileceği için mutlaka üzerinde durulmalıdır.

Çocuklarda Göz Kırpma Nedenleri

Çocuklarda göz kırpma nedenleri neler öğrenmeden önce, göz kırpmanın amacının bilinmesi gerekir. Gözümüzü kırptığımızda göz küresi nemlenir. Böylece göz kuruluğu giderilmiş olur. Bu göz kırpmanın en önemli ilk etkisidir. İkinci etkisi ise göze giren yabancı cisimlerin, tahriş edici durumlarından korunmasıdır. Göz kırpma sayısının artmasının belli başlı patolojik sebepleri vardır. Bu sebepler;

  • Gözlerde enfeksiyon
  • Alerji
  • Yabancı cisim kaçması
  • Göz kuruluğu
  • Görme kusurları
  • Psikolojik sebepler
  • Tourette sendromu
  • Epilepsi

Normal şartlarda dikkatli bir şekilde bir yere odaklandığınızda, göz kırpma sayımızda azalma olur. Bu sebeple zaten özellikle kitap okurken, TV izlerken ve bilgisayara bakarken gözlerimiz kurur ve bunu yanma, sızlama, batma şeklinde hissedebiliriz. Göz kırpma sayısında azalma meydana gelmesi davranışlarımızla ilgili iken, göz kırma sayısında artış olması ise önemli göz rahatsızlıklarından kaynaklı olabilir.

Çocuklarda göz kırpma hakkında sorularınız için bize Whatsapp iletişim hattımızdan ulaşabilirsiniz.

whatsapp iletişim hattı

Çocuklarda Göz Kırpma Tedavisi

Çocuklarda göz kırpma sorunu yaşandığında öncelikle göz tiki olup olmadığına dikkat edilmesi gerekir. Göz tikleri sonucunda oluşan göz kırpıştırma sorunu ile göz kırpma sorunu birbirine karıştırılır.

Göz kırpma, göz kapaklarının istemsizce belli aralıklarla açılıp kapanmasıdır. Bu durum aşırı yaşanmaya başladığında öncelikle bir göz doktoruna gidilmesi gerekir. Gerekli muayene yapıldığında eğer sorunun gözden kaynaklamadığı düşünülürse, nörolojik muayene gerekebilir. Fiziksel olarak herhangi bir sorun yoksa, psikolojik destek alınmalıdır.

Çocukların göz kırpması bazen okula uyum sorunları, arkadaşları ile sağlıklı iletişim kuramama, okulda çok sıkılma, ailesi tarafından anlaşılamadığını düşünme veya özgüven sorunları gibi sebeplerle de ortaya çıkar. Göz ve nörolojik muayene neticesinde herhangi bir sorun tespit edilmezse pedagojik destek alınmalıdır.

Instagram’da bizi takip etmek için tıklayınız.

İnstagram