Çocuklarda göz kayması doğuştan gelen veya sonradan oluşan problemlere bağlı olarak gelişir. Bebeğin ilk 4 ayı içerisinde ara ara göz kayması olabilir. Yeni doğan bebeklerde göz hareketleri ve göz kasları ilk 6 ay içerisinde gelişmeye devam eder.

Bu gelişimle birlikte bazı bebeklerde göz kayma problemi ortadan kalkar ve bu durum fizyolojik olarak nitelendirilir. Ancak bazı durumlarda göz kayması “fizyolojik” olmayabilir. Bu gibi durumlarda göz kayması üzerine tedavi planlanması gerekir.

Sonradan gelişen göz kayması ise göz derecesine, ailesel yatkınlığa, göz kasları veya göz çevresi dokuların anormalliğine, nörolojik sorunlara, travmaya veya göz tembelliğine bağlı olarak açığa çıkabilir. Doğuştan veya sonradan oluşuyor olsa da göz kaymasının tespit edilmesi halinde mutlaka göz hastalıkları uzmanına danışılmalıdır. Göz kayması problemi göz tembelliği gibi olumsuz durumlara yol açabilir.

Çocuklarda Şaşılık Nedenleri Nelerdir?

Çocuklarda şaşılık görülmesinin temelinde yatan neden her zaman tespit edilemeyebilir. Ancak genetik yatkınlık bilim dünyasında kabul edilen bir gerçektir. Aile geçmişinde şaşılık olan çocuklarda şaşılık görülme ihtimali daha fazladır.

Annenin hamilelik döneminde yaşadığı olumsuz durumlar da göz kayması nedenlerinden biri olabilir. Doğum sırasında yaşanılan zorluklar, erken doğum, yüksek ateşli hastalık veya bebeğin doğum sonrası travma geçirmesi göz kayması nedenleri arasında yer alır.

Çocuklarda şaşılığın bir diğer nedeni ise ciddi görme bozuklukları olabilir. Kornea veya lensteki opaklaşmaya bağlı olarak veya retina tabakasındaki sorunlarda göz kayması görülebilir.

Göz Kayması Belirtileri Nelerdir?

Göz kaymasının belirtisi gözle görülür değişimlerle veya çocuğun odaklanmaya çalışırken yaptığı baş hareketlerinin farklılaşmasıyla açığa çıkabilir.

Gözle görülür belirtiler arasında; bir nesneye odaklanırken bir göz düz bakarken diğer gözün farklı bir yöne bakması, gözlerin simetrik hareket edememesi yer alır. Vücut dilinde ise daha dikkat çekici değişimler gözlemlenir. Işıklı bir ortamda bir gözün kısılması, yürürken denge problemi yaşanması, bir objeye odaklanırken başın bir yöne doğru eğilmesi vücut diline yansıyan belirtilerdir. Son olarak, fotoğraflarda flaş patlaması ile gözlerde meydana gelen kırmızı ışık, göz kayması olan çocuklarda sarı olarak görülebilir.

Şaşılık Tanısı Nasıl Konur?

Çocuklarda göz kaymasından şüphelenilmesi üzerine mutlaka bir göz hastalıkları uzmanına danışılmalıdır. Doktorunuz, rutin göz muayenesi yaparak şaşılığa yönelik inceleme yapar. Şaşılığa yönelik uygulanan görme testleri ardından göz kayması tanısı konulabilir.

Çocuklarda şaşılık tanısının erken konulması tedavi başarısını büyük ölçüde etkiler. Bazı durumlarda cerrahi müdahaleye gerek kalmadan farklı tedavi yöntemleriyle göz kayması tedavi edilebilir. Ancak ileri derece vakalarda tek çare cerrahi müdahale olabilir.

Çocuklarda göz kayması hakkında sorularınız için bize Whatsapp iletişim hattımızdan ulaşabilirsiniz.

whatsapp iletişim hattı

Çocuklarda Göz Kayması Tedavi Yöntemleri

Çocuklarda göz kayması ilk 4 aya kadar kendiliğinden geçebilir. Geçmemesi halinde rutin kontroller ile süreç takip altına alınmalıdır. İleri yaşlarda görülmeye devam eden veya sonradan oluşan göz kayması kendiliğinden düzelmez. Bu noktada çocuk için tedavi süreci planlanır.

Genellikle gözlük kullanımı ile göz kayması problemi tedavi edilmeye çalışılır. Doğru gözlük kullanımı son derece önemlidir. Doğru derecelerde gözlük tercih edilmeli ve doktorunuzun önerdiği şekilde çocuğunuzun bu gözlükleri kullanması sağlanmalıdır. Gözlük tedavisine destek olarak göz kapama tedavisi uygulanabilir. Doktorunuzun uygun görmesi halinde göz kaslarını güçlendirmek üzere çeşitli göz egzersizleri ile tedavi desteklenebilir.

Göz kaymasının geçmemesi ve ilerlemesi halinde ise cerrahi müdahalelere başvurulabilir.

Çocuklarda Şaşılık Nasıl Geçer?

Erken teşhis ardından doğru tedavi ve kas gelişimiyle şaşılık düzeltilebilir. Bazı kayma çeşitlerinde tedavi şaşılık ameliyatıdır. Bazı kaymalar ise uygun derecede gözlüklerin düzenli kullanımı, kapama tedavisi ve/ya göz egzersizleri ile kontrol altına alınabilir. Bu tedavilerle tam olarak düzelmeyen kaymalarda tedavi yine ameliyattır.

Tedavi ne olursa olsun uzun bir süreç olduğu ve çocuğun uzun süre takip edilmesi gerektiği akılda tutulmalıdır.

Sıkça Sorulan Sorular (S.S.S)

Göz Kayması Gözlükle Düzelir mi?

Göz kayması tedavisinde erken teşhis ve erken tedaviye başlanması son derece önemlidir. Göz kaymaları genellikle 2-4 yaş aralığında başlar. Gözlük kullanımı ile çocuklarda şaşılık ciddi derecelerde düzeltilebilir. Bu noktada doğru gözlük ve gözlüğün devamlı kullanılması temel unsurlardır. Çocuğun gelişimiyle beraber gözlük numarası azalabilir ve ergenlik döneminde gözlük ihtiyacı tamamen ortadan kalkabilir.

Göz Kayması Ameliyatla Düzelir mi?

Bazı göz kayması tiplerinde ilk tedavi yöntemi cerrahidir. Gözlük tedavisinin denenmesi ve başarılı olunamaması halinde de ameliyata başvurulur. Geç kalınmış göz kayması vakalarında ise ameliyat tek çözüm olabilir. Alanında uzman bir hekim tarafından gerçekleştirilen başarılı bir ameliyat ardından şaşılık tamamıyla düzelebilir. Göz kayması ileri derecede olan ve beraberinde farklı görme bozukluklarına da sahip olan çocuklarda ameliyat çeşitli aşamalardan oluşur ve tedavi birden fazla ameliyatla tamamlanabilir.

Şaşılık Ameliyatından Sonra Göz Tembelliği Düzelir mi?

Şaşılığın kendisi göz tembelliğine neden olur. Bazı durumlarda ise göz tembelliğine bağlı olarak göz kayar. Eğer hasta çocuksa ameliyattan sonra da göz tembelliği tedavisi devam eder ve göz tembelliği tamamen düzelebilir. Yetişkinlerde ise ameliyat ile göz kayması düzeltilse bile görme düzeyinde değişiklik olmaz.

Instagram’da bizi takip etmek için tıklayınız.

İnstagram