Görmeyen ya da tembellik olan bir gözde şaşılık sıklıkla karşılaşılan bir durumdur. Ancak birçok kişide göz tembelliği yani görme azlığı olmasına karşın gözde kayma meydana gelmez. Dolayısıyla görmeyen göz kayar mı sorusunun cevabı kesin olarak evet değildir. Ancak görme azlığı olan kişilerde şaşılık gelişme riski daha yüksektir.

Görme azlığı olan kişilerde genellikle beyin bu gözden gelen sinyalleri yok sayma eğiliminde olur. Bu durumda da göz kontrolü sağlanamaz ve bu sebeple de göz kayması meydana gelebilir.

Görme kaybı olan ya da görmeyen gözde şaşılık genellikle dışa doğru olmaktadır. Bunların yanında nadir olarak karşılaşılsa da gözlerde içe ya da yukarı doğru kaymalar da görülebilir. Bu durum özellikle 1 yaşından önce görme kaybı geliştiğinde ortaya çıkar.

Özellikle daha öncesinde kornea ameliyatı olan ya da retina ameliyatı geçiren ve görme yeteneğinde azalma olan kişilerde şaşılık meydana gelmesi durumda öncelikli olarak önerilen mümkünse görme kaybının tedavi edilmesidir. Ancak görme kaybı tedavi edilemiyor ise o zaman şaşılığın estetik olarak daha iyi görünmesi adına göz kaymasını tedavi ediyoruz.

Görmeyen Gözde Şaşılık Tedavi Edilebilir mi?

Görmeyen gözlerde meydana gelen şaşılık tedavi edilebilir. Ancak çocukluk döneminden itibaren olan ya da travma sonrasında oluşan az görme ve görme kaybı durumlarında göz kaymasının tedavi edilmesi zorlu bir süreç olmakla birlikte tedavi genelde mümkün olmaktadır.

Göz kayması tedavisinden önce kesinlikle detaylı bir göz muayenesinin gerçekleştirilmesi gerekir. Yapılan bu detaylı muayene ile gözün kayma açısının ve göz kabiliyetinin mutlak suretle değerlendirilmesi gerekir. Bunların yanında uzak ve yakına bakışta gerçekleşen göz kaymalarının da ölçülmesi gerekmektedir.

Görmeyen bir gözde meydana gelen göz kaymasının kendiliğinden düzelme şansı genelde olmaz. Bu nedenle en azından sosyal yaşamda sorun olmaması için estetik amaçlı olarak şaşılık ameliyatı gerçekleştiriyoruz. Ancak birçok hasta göz kayması tedavisinden sonra yeniden oluşabileceği düşüncesi ile tedavi seçeneğini değerlendirmemektedir. Bunlara ek olarak tedavi edilmeyen şaşılık zaman içinde daha fazla ilerleyecektir. Bu durumdaki göz kaymalarında ise görmeyen gözde şaşılık ameliyatı tercih edilmektedir.

Görmeyen Gözde Şaşılık Ameliyatı

görmeyen gözde şaşılık

Görmesi az olan gözlere uygulanan şaşılık ameliyatları, görme sorunu yaşamayan ancak şaşılık gerçekleşen gözlere uygulanan ameliyata göre daha zorlu bir ameliyat olmaktadır. Bu sebeple de görme kaybı yaşayan ya da az gören gözlerde meydana gelen göz kayması ameliyatları genellikle ertelenmektedir.

Diğer bir yandan bu gözlere uygulanan ameliyatların başarı şansı görme yeteneği normal olan bir göze uygulanan şaşılık ameliyatına göre daha düşük başarı şansı taşımaktadır, bu nedenle ameliyat öncesi değerlendirmelerin tekrarlanması veya daha detaylı yapılması gerekebilir.

Göz Kayması Ameliyatı

Öte yandan daha önce bir kez ameliyat olmuş olmak, gözün anatomik yapısı uygunsa ikinci ameliyata engel olmamaktadır. İkinci kez ameliyata rağmen düzelme olmayan veya diğer yöne doğru gelişen kaymalarda ise üçüncü müdahale gerekebilir.

Görmeyen gözde şaşılık hakkında sorularınız için bize Whatsapp iletişim hattımızdan ulaşabilirsiniz.

whatsapp iletişim hattı

Görmeyen ya da az gören gözlere uygulanan bu ameliyatlardan önce hastaların kayma derecelerinin belirlenmesi son derece önemli olmaktadır. Daha sonrasında ise şaşılığa neden olan kasın zayıflatılması ile güçsüz olan göz kasının güçlendirilmesi işlemi aynı seans içinde gerçekleştirilir.

Göz Kayması Ameliyatları Görme Yetisini Geri Getirir mi?

Görmeyen göze şaşılık ameliyatı sırasında gözün görme merkezine herhangi bir müdahalede bulunulmamaktadır. Bu sebeple de şaşılık ameliyatlarından sonra görme yetisi geri kazanılmaz. Görme kaybının artması veya kötüleşmesi de beklenilen bir durum değildir.

Şaşılık Ameliyatlarından Sonra İyileşme Süreci

Göz kayması ameliyatlarından sonra genellikle hastalar aynı gün içinde taburcu edilmektedir. İlk periyodik kontrol muayenesi ameliyatın ertesi günü gerçekleşir ve daha sonrasında hastalar belirlenen süreler ile kontrollerine devam eder.

Göz kayması ameliyatlarından sonra gözde batma hissi ya da kızarıklık beklenilen komplikasyonlar veya yan etkiler içinde yer almaktadır. Hissedilen bu şikayetler zaman içinde kendiliğinden kaybolmaktadır.

Şaşılık operasyonundan sonra daha hızlı bir iyileşmenin sağlanması ve ekstra komplikasyonlar ile karşılaşılmaması için hastaların özellikle hijyen kurallarına çok dikkat etmeleri gerekmektedir. Bunların yanında gözü hem enfeksiyondan korumak hem de göz kuruluğunu gidermek için göz doktorunun reçete ettiği göz damlalarının düzenli olarak kullanılması gerekmektedir.

Hastaların şaşılık ameliyatlarından sonra ağır sporlara 20 gün, yüzme gibi aktivitelere ise 1 ay ara vermeleri gerekmektedir. Bu aktivitelere geri dönmek için ise doktor kontrolünden sonra olması gerekir.

Instagram’da bizi takip etmek için tıklayınız.

İnstagram