Göz bebeği büyümesi gözümüzün orta kısmında yer alan göz bebeğinin, normalden daha büyük olmasıdır. Normal şartlarda göz bebeğimizin boyutu, gözlerimize gelen ışık miktarının durumuna göre az ışıkta büyürken, parlak ışıkta ise küçülür.

Bunun nedeni gözlerimize uygun miktarda ışık girmesini sağlamaktır. Buna göre parlak ışıkta gözlerimiz 2,0 ila 4,0 mm arasında olurken karanlıkta ise 4,0 ila 8,0 mm arasında olur. Bazı durumlarda göz bebeğinin büyümesine sebep olan farklı durumlarda tespit edilir. Bazen sabit irileşmiş göz bebeği oluşur ve bu durumda da göz ışığa karşı hiç tepki vermemeye başlar.

Göz Bebeğinin İrileşmesine Neden Olan Durumlar

İri göz bebekleri birçok sebepten kaynaklı olarak ortaya çıkabilir. Göz bebeklerinin irileşmesine neden olan en önemli durumlar şöyledir;

  • Antihistaminikler, Trisiklik antidepresanlar, Dekonjestanlar, bulantı önleyici ilaçlar, hareket hastalığı ilaçları, nöbet önleyici ilaçlar, Parkinson için ilaçlar, Atropin ilaçlar göz bebeğinin büyümesine neden olur.
  • Yaşadığınız ciddi bir göz yaralanması sonucunda göz bebekleriniz büyüyebilir.
  • Beyin hasarı ve beyinle ilgili hastalıklar. Özellikle beyin tümörü, gözlerinizin ışığa verdiği tepkiyi etkilediği için göz bebeğinizde irileşme meydana gelir.
  • Keyif amaçlı kullanılan uyuşturucu maddeler.
  • İyi huylu olan epizodik tek taraflı midriyazis durumu genellikle migren atağı geçiren kişilerde meydana gelen göz büyüme sorunudur.
  • Adie göz bebeği hastalığı da nadir olarak görülen, göz bebeğinin büyümesine sebep olan nörolojik bir rahatsızlıktır.
  • Konjenital aniridi kişinin kısmen veya tamamen doğuştan eksik bir irisle doğmuş olmasıdır.
  • Göz muayenesi sırasında kullanılan damlaların bazıları da göz bebeği büyümesine sebep olur ve genellikle birkaç gün içinde düzelir.

Göz bebeği büyümesi hakkında sorularınız için bize Whatsapp iletişim hattımızdan ulaşabilirsiniz.

whatsapp iletişim hattı

Göz Bebeği Büyümesi Sorununda Neler Yapılabilir?

Büyük göz bebeği, göz bebeğinin büyümesi sorunu genellikle geçici bir durumdur ve biraz beklediğinizde geçer. Ancak bazı durumlarda özellikle ciddi bir durumun göstergesi olarak ortaya çıkabilir.

Özellikle bir kafa travması sonrasında, göz bebeklerinde büyüme fark ederseniz, mutlaka acil tıbbi yardım almanız gerekir. Kafa travması dışında, baş ağrısı, baş dönmesi, denge sorunları ve kafa karışıklığı gibi belirtilerle birlikte görüldüğünde de tıbbi yardım alınmalıdır. Göz bebeği büyümesi tedavisi için bir göz doktoruna ve gerekli durumlarda nöroloji uzmanına görünmeniz tavsiye edilir.

Instagram’da bizi takip etmek için tıklayınız.

İnstagram