Göz kapağında kitle çok farklı nedenlere bağlı olarak gelişim gösterebilmektedir. Bazı kitleler kısa süre içerisinde kendiliğinden ortadan kaybolurken bazı kitlelerde ise tedavi gereksinimi ortaya çıkabilmektedir. Kitlenin göz kapağında ne kadar süre kalacağı ve ne zaman yok olacağı ise yine kişiden kişiye farklılık göstermektedir.

Göz kapağında kitle oluşumu için ilk olarak medikal tedavilere başvurulur. Bu tedavilerden istenilen sonuçların alınamaması ve kitlenin kontrol altına alınamaması durumunda ise cerrahi yöntemlere başvurmak gerekli olacaktır.

Göz Kapağında Kitle Nedir?

Göz kapaklarında yer alan bezlerin tıkanmasına bağlı olarak ortaya çıkan kitle ve bezeler, şalazyon adı ile anılmaktadır. Küçücük bir yumru görünümüne sahip olan bu kitle ve bezeler, genellikle birkaç hafta içerisinden kendiliğinden ortadan kaybolur ve herhangi bir ağrıya neden olmazlar. Fakat nadiren de olsa bu kistler, göz kapağı üzerinde uzun süre boyunca kalabilirler, medikal tedaviye de istenilen yanıt alınamayabilir.

İşte bu durumlarda kitle ve bezelerin ortadan kaldırılması için cerrahi yöntemler izlenir. Şalazyon olarak bilinen kitle ve bezelerin görüntüsü arpacık rahatsızlığı ile çok benzerdir. Bu nedenle sık sık karıştırıldığı söylemek mümkündür. Gözde çıkan beze ve kitleler, bazı durumlarda arpacıktan kaynaklanabilir. Fakat bu durumlarda enfekte bir kistten söz etmek mümkün değildir.

Göz Kapağında Kitle Belirtileri

Kitleler, genel olarak birkaç mm boyutundadır. Tek gözde görülebildiği gibi her iki gözde de görülme ihtimali vardır. Göz kapağında kitle belirtileri dendiği zaman şüphesiz ki akla ilk gelen şey göz kapağında başka bir nedene bağlanamayan şişliklerin oluşmasıdır. Fakat kitle ya da bezenin büyümesi ile birlikte farklı belirtilerin de ortaya çıktığını söylemek mümkündür. Bu durumda ortaya çıkan belirtiler şu şekilde sıralanabilir;

  • Gözde tahriş hissi ya da sulanma
  • Bulanık görme, gözde odaklama sorunlarının yaşanması
  • Göz kapağında sarkmaların oluşması, göz kapağı simetrisinde bozulma
  • Gözde batma ve yabancı madde hissiyatı
  • Ödem ya da kızarıklık

Bu belirtiler, şalazyon için ayırt edici nitelikler taşımaktadır. Daha önce de ifade ettiğimiz gibi şalazyon ve arpacık sık sık karıştırılmaktadır. Bu noktada iki rahatsızlığı ayırt edebilmenin en iyi yöntemi ağrı belirtisidir. Arpacık oluşumunda enfeksiyonlar etkili olduğu için ağrılı bir seyirden bahsetmek mümkündür. Fakat göz kapağı kitleleri ise ağrısız bir seyre sahiptir.

Fakat bu kitleler, göz kırpma esnasında göze fiziksel baskı uygulanmasına neden olacağı için batma hissi ortaya çıkartabilirler. Görülen semptomlar bireylerin gündelik hayat kalitelerini olumsuz etkilemiyor, bireyler bu durumdan şikayetçi olmuyor olsa dahi uzman göz hekimine başvurmakta fayda vardır. Aksi takdirde tedavi uygulanmayan kitle ve bezelerin farklı göz hastalıklarının gelişimine neden olabileceği bilinmektedir.

Göz Kapağı Kitlesi Nedenleri

Göz kapağında beze ya da kitleler birçok farklı nedenden kaynaklanmaktadır. Herhangi bir göz hastalığına sahip olan bireylerde kanal tıkanıklarının oluşma ihtimalinin çok daha yüksek olduğunu söylemek mümkündür. Bu nedenle bu kişilerde gözde kitle ya da beze benzeri oluşumların görülme ihtimali çok daha yüksek olarak değerlendirilmektedir.

Özellikle de arpacık başta olmak üzere gözde görülen enfeksiyonel hastalıkların ardından göz kapağı kitlelerinin oluştuğu bilinen bir gerçektir. Buna ek olarak göz kapağı kistleri oluşumu hakkında bilinen en büyük neden gözde yer alan meibomian bezlerinde tıkanıkların meydana gelmesidir. Bu bezler, gözün sağlıklı bir şekilde kalabilmesi için son derece önemli olan nem ve yağlı kalabilmesi için gerekli salgıları üretmektedir.

Bu bezlerde tıkanıklık oluşmasına bağlı olarak gelişim gösteren kistlerin büyük bir çoğunluğunu yağlar oluştururken, geri kalan küçük bir kısmı ise irin kalıntılarından kaynaklanmaktadır. Bunların yanı sıra göz kapağında kist oluşumuna neden olan etkenler şu şekilde sıralanabilir;

  • Konjonktivit
  • Diyabet başta olmak üzere çeşitli kronik rahatsızlıklar
  • Enfeksiyonlar
  • Kimyasal maddelere korumasız bir şekilde maruz kalınması
  • Genetik yatkınlık
  • Ultraviyole ışınlarına fazlaca maruz kalınması
  • Aşırı radyasyon maruziyeti
  • Blefarit
  • Kirpik köklerinde iltihaplanmaların meydana gelmesi
  • Özellikle de enfeksiyon kaynaklı diğer göz hastalıkları

Göz kapağı kitlesi hakkında sorularınız için bize Whatsapp iletişim hattımızdan ulaşabilirsiniz.

whatsapp iletişim hattı

Göz Kapağı Kisti Nasıl Geçer?

Göz kapağı kisti nasıl geçer sorusunun cevabı birçok kişi tarafından merak ediliyor. Göz kapağı kistleri büyük bir oranda zamanla kendi kendine geçmektedir. Bu süreç yaklaşık bir – iki hafta kadar sürmektedir. Fakat daha öncede belirttiğimiz gibi çok nadirde olsa bu kistlerin geçmediği ve göz kapağı üzerinde kaldığı durumlardan söz etmek mümkündür.

Bu tip vakalarda bir süre boyunca damla ve merhem gibi medikal tedavilerin kullanılması yolu izlenecektir. Fakat bu tedavilerle de sonuç elde edilememesi durumunda cerrahi yöntemlere başvurulacaktır. Bu noktada göz kapağı üzerinde yer alan kist cerrahi teknikler kullanılarak bulunduğu alandan çıkartılır. Bu tip kistlerde evde uygulanabilecek tedavi yöntemlerinden de söz etmek mümkündür. Bu yöntemler kesin olarak çözüm sağlamıyor olsa da rahatlatıcı ve belirtileri hafifletici etkilere sahiptir.

Bu yöntemler bölgeye hafifçe masaj yapılması ve kist üzerine sıcak kompres uygulanması olarak bilinmektedir. Genel olarak gün içerisinde 4 – 5 defa olacak şekilde, 15 dakikalık bir süre boyunca göz kapaklarına sıcak kompres / sıcak masaj uygulanması tavsiye edilir.

Bu sayede salgı bezlerinde oluşan tıkanıklığı büyük ölçüde azaltmak ve belirtileri ciddi anlamda hafifletmek mümkün hale gelecektir. Sıcak komprese eşlik eden hafif göz masajı da kistin yer aldığı bölgedeki rahatlamayı arttıracaktır.

Göz Kapağı Kitlesi Tanısı

Ağrılı ya ağrısız fark etmeksizin göz kapağınızın üzerinde şişlik ya da kitle hissetmeniz durumunda zaman kaybetmeden uzman göz hekimine başvurmanız tavsiye edilmektedir. Hastanın şikayetlerini dinleyen doktor, hastanın enfeksiyon geçirip geçirmediğini tespit edecektir.

Bunun ardından yoğun ışık altında kist muayenesi yapacaktır. Bu işlem esnasında doktor, bölgede yer alan şişliğin göz kapağı kitlesi ya da enfeksiyon kaynaklı bir arpacık olup olmadığını kolay bir şekilde tespit edebilecektir. Bu şekilde yapılan tanının ardından uzman hekim en doğru tedavi planını oluşturacaktır.

Göz Kapağı Kitlesi Tedavisi

Göz kitlesi tedavisi için en önemli şeylerden birisi kitlenin ne zamandan beri bulunduğudur. Bunun yanı sıra göz kapağı kitlesinin büyüklüğü ve gösterdiği belirtiler, kişinin günlük hayatını ne oranda etkilediği gibi unsurlar da tedavinin belirlenmesinde etkili faktörler olacaktır. Kistlerin tedavisinde ilk olarak medikal tedaviler tercih edilir. Bu tedaviler; rutin göz temizliği, göz merhemleri, göz damlası ve sıcak kompres uygulaması olarak bilinmektedir.

Bu tedavilere yanıt alınamaması durumunda ise cerrahi yöntemler izlenir. Göz kapağı kisti ameliyatı olarak bilinen bu yöntem çoğu zaman doktor muayenehanesinde dahi gerçekleştirilebilecek son derece basit bir uygulamadır. İşlemden önce göz kapağına lokal anestezi uygulaması yapılır. Bunun ardından kist çok küçük bir kesi yardımıyla bulunduğu yerden çıkartılır ya da şalazyonun içi boşaltılır. Bu işlem yaklaşık olarak 10 – 15 dakika kadar sürmektedir. Operasyon esnasında lokal anestezi etkilerinden dolayı hastalar herhangi bir şekilde acı hissetmezler.

Operasyon sonucunda gözden çıkartılan kist, genellikle incelenmek üzere patoloji laboratuvarına gönderilir. Bunun amacı kötü huylu bir oluşumun olup olmadığının tespit edilmesidir. Patoloji incelemesi yaklaşık olarak 10 – 15 gün kadar sürmektedir. Bu operasyonun ardından kistin çıkarıldığı bölgede ten renginde açılmalar görülebilir. Bu durum bir süre sonra kendiliğinden geçecektir.

Instagram’da bizi takip etmek için tıklayınız.

İnstagram