Hayatın her döneminde şaşılık problemi ile karşılaşılabilir. Şaşılık, gözler arasındaki paralelliğin bozulması durumudur.

Gözlerden birinde veya her ikisinde de görülebilen şaşılık, görme problemlerine ve gözde meydana gelen değişikliğe bağlı olarak kişilerin psikolojisinin olumsuz yönde etkilenmesine neden olabilir. Gözlük tedavisi, göz damlası veya göz bandı tedavisi gibi şaşılığın evresine ve oluşum nedenine bağlı olarak farklı tedavi yöntemlerine başvurulabilir.

Göz kaymasında daha etkili ve başarı oranı daha yüksek olan tedavi şekli göz kayması ameliyatıdır. %90 gibi ciddi bir başarı oranına sahip olabilen şaşılık ameliyatı, anestezi alınan standart bir ameliyat riski taşır. Göz hastalıkları kapsamında şaşılık alanında uzman hekimler tarafından uygulanması halinde göz kaymasına kalıcı bir çözüm getirebilir.

Şaşılık tedavi planlaması genellikle kişinin yaşına göre yapılır. Şaşılık ameliyatına ihtiyaç duyulması halinde ameliyatlar her yaş grubuna uygulanabilir. Bebeklik döneminden itibaren uygulanabilen ameliyatlardır.

Şaşılık ameliyatı mevcuttaki görme problemine müdahale edilen ameliyatlar değildir. Ancak kişinin şaşılık problemine bağlı görme bozukluğu oluşması halinde şaşılığın tedavi edilmesiyle bu sorun da ortadan kalkabilir.

Göz Kayması Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Göz kayması ameliyatı, çocuklarda genel anestezi yetişkinlerde ise lokal anestezi altında gerçekleştirilebilir. Yaklaşık olarak bir saat süren ameliyatlar sırasında göz küresine herhangi bir kesi açılmaz, göz içine girilmez sadece göz yüzeyindeki konjonktiva zarı ve kaslara müdahale edilir.

Bu durum ameliyat ardından kalıcı dikiş atılma gereksinimini ortadan kaldırır, konjonktiva zarı eriyebilen dikişlerle kapatılır. Bu sayede ameliyat ardından kısa süre içerisinde iyileşme sağlanabilir. Ameliyat esnasında göz kaslarına müdahale gerçekleştirilir. Bu sayede kaslar arasında denge oluşması hedeflenir. Kas müdahalesi sırasında göz, göz yuvasından çıkarılmaz.

Şaşılık ameliyatı ardından hasta aynı gün içerisinde taburcu edilebilir. Göz bir gün boyunca kapalı kalacak şekilde sargı ile kapatılır. Ertesi gün açılması ardından göz kuruluğunu veya batmaları önlemek üzere doktorunuzun önereceği damlaların kullanılması gerekir. Ameliyat ardından gelen bir hafta sonrasında kişiler iş hayatına dönebilir.

Ameliyat sonrasında herhangi bir pansuman ihtiyacı doğmaz, sadece damlalar kullanılır . Doktorunuzun uygun göreceği sıklıklarla göz muayenesine gelinmesi önerilir.

göz kayması ameliyatı whatsapp iletişim hattı

Şaşılık Ameliyatı Sonrasında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Ameliyat olan kişiler için merak edilen başlıklardan biri duşun ne zaman alınabileceğidir. Ameliyat sonrasındaki üçüncü günden itibaren kişiler duş alabilir. Ancak ilk 10 gün içerisinde göz ile suyun temas etmemesine dikkat edilmelidir.

Doktorunuzun önerdiği göz damlaları düzenli ve önerilen süre boyunca kullanılmalıdır. Genellikle 15 gün- 1 ay kadar göz damlası kullanımı gerekir. Bazı durumlarda bu süre 2 aya kadar uzayabilir.

Şaşılık ameliyatı ardından, göz kayması problemi ek olarak görme bozukluğu olan kişilerde gözlük kullanımına devam edilmesi gerekebilir. Ameliyat sürecini desteklemek amaçlı da gözlük ve kapama tedavisinden yararlanılabilir. Gözlük kullanımının gerekmesi halinde gözlük tedavisinin de düzenli bir şekilde uygulandığından emin olunmalıdır.

Şaşılık Ameliyatı Süresi

Göz kayması, gözlerin birbirine olan paralelliğini kaybetmesi sonucu gelişen bir sağlık problemidir. Gözlerin her ikisinde de görülebilir. İçe doğru, dışa doğru veya yukarı yönde göz kayması oluşabilir. Her yaşta açığa çıkan göz kayması müdahale edilmesi gereken bir sağlık problemidir. Göz kayma açısının artması ile gözde görme bozuklukları ve ilerleyen vakalarda göz tembelliğine bağlı körlük oluşabilir. Erken teşhis ve doğru tedaviyle göz kayması tedavi edilebilir.

Gözlük tedavisi, damla tedavisi, göze botoks uygulamaları veya çeşitli egzersizler ile göz kayması ilerlemesi durdurulabilir, kontrol altına alınabilir veya çoğu zaman kısmen olacak şekilde tedavi edilebilir. Göz kaymasında temel tedavi şekli genellikle ameliyattır. Şaşılık ameliyatı ile göz kaslarına müdahale gerçekleştirilir. Yapılan müdahaleler sayesinde her iki göz arasındaki paralellik tekrar sağlanır. Başarılı bir ameliyat ile genellikle tek ameliyat ardından göz kayması problemi ortadan kaldırılabilir.

Şaşılık Ameliyatına Dair Bilinmesi Gerekenler

Göz kayması tedavisinde cerrahi müdahale tedavisi planlanan kişiler küçük bir gerginlik yaşayabilir. Ancak göz kayması ameliyatı standart bir ameliyat riskine sahip olup endişe duyulması gereken bir ameliyat şekli değildir. Çocuklarda genel, yetişkinlerde genellikle lokal anestezi altında gerçekleştirilen ameliyatlar sırasında herhangi bir acı hissedilmez.

Göz kayması ameliyatında kaslara müdahale edilirken göz, yuvasından çıkarılmadan mikro cerrahi işlemleriyle ameliyat gerçekleştirilir. Bazı durumlarda göz kapağına da müdahale edilmesi gerekebilir. Şaşılığın temelinde gözde tümör oluşumu gibi bir durum olması halinde tümörün çıkarılabileceği yönünde bir ameliyat planlaması yapılır.

Şaşılık ameliyatı süresi genellikle 45 dakika ve 1 saat aralığındadır. Ameliyat ardından 5- 6 saat kadar hasta hastanede dinlendirilir. Ardından aynı gün içerisinde eve taburcu edilebilir. İlk gün ameliyat geçiren göz sargı ile kapatılır. Ameliyat günü ve ertesi gün sargının açılması ile doktorunuzun önereceği göz damlaları kullanılır. 15 gün veya 2 ay arası kadar kullanılması gereken bu damlalar ile gözün tamamıyla iyileşmesi sağlanır.

Şaşılık ameliyatları için belirli bir yaş sınırı yoktur. Bebeklik çağından itibaren cerrahi müdahalelere başvurulabilir. Eriyebilen dikişlerle göz zarları kapatılır. Bu durum iyileşme sürecini hızlandırarak daha az zahmetli hale getirir.

Göz kayması ameliyatı hakkında sorularınız için bize Whatsapp iletişim hattımızdan ulaşabilirsiniz.

whatsapp iletişim hattı

Şaşılık Ameliyatından Sonra Gözlük Kullanmaya Devam Edilir Mi?

Şaşılık ameliyatlarında gözün mevcut görme problemine yönelik işlem uygulanmaz. Kişide hipermetrop veya miyop gibi görme problemlerinin olması halinde ameliyat ardından bu problemler için gözlük kullanılmaya devam edilmesi gerekir. Ancak görme problemleri şaşılığa bağlı gelişiyor ise belirli bir süre ardından gözlük kullanımı gereksinimi ortadan kalkabilir.

Bazı durumlarda ise ameliyat ardından direkt olarak gözlük kullanımı bırakılabilir. Gözlük tedavisinin planlanması için doktorunuzun önerileri dikkate alınmalı ve uygun görülen tedavi planlanması uygulanmalıdır.

Instagram’da bizi takip etmek için tıklayınız.

İnstagram