Göz kuruluğu, gözyaşı kalitesinde bozulma veya gözyaşı miktarında azalmaya bağlı olarak ortaya çıkan bir rahatsızlık olarak bilinmektedir. Gözlerde batma, acıma, kaşınma ve yanma gibi belirtiler ile kendini göstermektedir.

Gözyaşının miktar ve kalite bakımından yeterli düzeyde olmaması, gözü enfeksiyonlara karşı çok daha korunmasız bir hale getirmektedir. Bu nedenle göz kuruluğunun tedavi edilmediği durumlarda görme azlığına kadar varan çok ciddi komplikasyonların görülme ihtimali vardır.

Tedavinin gecikmemesi ve ciddi komplikasyonların gelişmemesi adına belirtiler fark edildiği anda uzman bir hekimden yardım almakta fayda vardır.

Göz Kuruluğu Nedir?

Göz kuruluğu; gözde batma, yanma ve kaşınma gibi belirtiler ile ortaya çıkan ve pek çok farklı nedenden kaynaklanabilen bir rahatsızlık olarak bilinmektedir.

Göz kuruluğu sonucunda oküler yüzeyin yani göz yüzeyinin hasar alma riski ortaya çıktığı için ciddi bir durum olarak değerlendirilir. Göz kuruluğu durumunu ortaya çıkartan en temel neden, gözlerin yeterli kalitede göz yaşı salgılayamıyor oluşudur.

Gözyaşı, göz sağlığı açısından son derece önemli bir madde olup kornea ve epitel dokunun beslenmesinde ciddi rol üstlenmektedir. Böylece korneanın pürüzsüz bir yüzey haline gelmesi de sağlanmış olur.

Göz sağlığı açısından gözyaşının istenilen kalite ve miktarda olması gereklidir. Gözyaşı; su, yağ ve mukus olmak üzere 3 farklı maddeden oluşan bir sıvıdır.

Bu içerik, gözün ön yüzeyinin korunması ve dış etkenlere karşı aktif bir şekilde korunması gibi kritik görevleri yerine getirir. Gözyaşının kalitesi noktasında belirtilen bu maddelerin gözyaşında eksiksiz bir şekilde bulunmasıdır. Eğer bu maddelerden birisi eksik olursa gözyaşının verimi düşecektir.

Özellikle de yağ tabaka eksik olduğunda gözyaşı çok daha hızlı bir şekilde buharlaşır. Bunun sonucunda ise kornea yüzeyi eşit bir şekilde nemlenmeyecek ve göz kuruluğu durumu ortaya çıkacaktır.

Göz Kuruluğu Nedenleri

Göz kuruluğu nedenleri dendiği zaman pek çok faktörden söz etmek mümkündür. Göz kuruluğu özellikle de bireylerin içerisinde bulunduğu çevresel faktörler ve yaşam tarzına bağlı olarak gelişen bir durumdur. En yaygın görülen göz kuruluğu sebepleri şu şekilde sıralanabilir;

Yaşlanma

Gözlerin kuruması, doğal yaşlanma sürecinin parçalarından bir tanesi olarak kabul edilmektedir. Özellikle de yaşın ilerlemesiyle birlikte gözyaşı üretim miktarı ciddi anlamda düşecektir. Bu sebeple göz kuruluğu şikayetinin özellikle de 50 yaşından itibaren çok daha sık görüldüğü bilinmektedir.

A vitamini eksikliği

A vitamini göz sağlığı açısından son derece önemli bir vitamindir. Gözün sağlıklı yapısının korunmasında aktif rol oynar. Eksikliği durumunda ise göz kuruluğuna ek olarak kornea yumuşaması ya da gece körlüğü gibi göz hastalıkları görülebilir.

Uzun süre ekrana bakmak

Göz kuruluğunun en yaygın nedenlerinden birisi de gün içerisinde uzun süre boyunca ekrana bakmaktır. Cep telefonu ya da bilgisayar gibi ekranlara uzun süre maruz kalan bireylerde, göz kuruluğu daha sık görülmektedir.

Bu ekranlara bakarken her ne kadar farkında olmasak da göz kırpma sayısı azalıyor. Bu da gözün nemlenmesine engel olarak göz kuruluğu gibi problemlerin gelişmesine yol açıyor. Gün içerisinde belirli aralıklarla gözlerin dinlendirilmesi, belirtilerin şiddetinin azaltılması açısından alınabilecek en güçlü önlemlerden bir tanesidir.

İlaç kullanımı

Daha önce de belirttiğimiz gibi gözyaşı; su, mukus ve yağdan oluşur. Bireylerin günlük hayatta kullandığı bazı ilaçlar mukus üretimini azalttığı için göz kuruluğu problemine neden olabilmektedir.

Eğer düzenli olarak kullandığınız ilaçların göz kuruluğuna neden olduğunu düşünüyorsanız bu durumu mutlaka doktorunuzla paylaşmanız gereklidir. Doktor, gerekli incelemeleri yaparak ilaç dozunun ayarlanması ve gerekli hallerde ilacın kullanımına son verilmesi gibi önlemler alabilir.

Sjögren sendromu

Sjögren sendromu, lenfositlerin dış salgı bezlerine saldırması ile ortaya çıkan otoimmün bir hastalık olarak açıklanabilir. Lenfositlerin salgı bezlerine zarar vermesi ile gözyaşı üretimi azalır ve göz kuruluğu ortaya çıkabilir.

Yeterli su tüketilmemesi

Özellikle de yaz ayları içerisinde hava sıcaklarının artmasına paralel olarak gözyaşı çok daha hızlı bir şekilde buharlaşır. Bu durumda gün içerisinde yeterli miktarda su tüketimini sağlamanız gerekir. Böylelikle göz kuruluğu belirtileri hafifletilir ya da tamamen ortadan kalkabilir.

İklim

İklimsel şartlarda göz kuruluğu üzerinde son derece etkilidir. Özellikle de aşırı rüzgarlı, soğuk bölgelerde göz kuruluğu daha sık görülmektedir. Rüzgara maruz kalınması, gözyaşının buharlaşma hızını arttırır. Bu durumun sonucunda da kronik göz kuruluğu durumu ortaya çıkar. Ayrıca klimalı ortamda uzun süre bulunmak da aynı etkiyi yaparak göz kuruluğuna sebep olabilir.

Göz kapağı iltihabı

Blefarit ismiyle de bilinen göz kapağı iltihabı, kirpik bölgesinin iç ve dış kısmında bulunan yağ bezelerinde tıkanıklık oluşması ve iltihap gelişmesiyle ortaya çıkan bir rahatsızlıktır.

Göz kapağında enflamasyon gelişimiyle birlikte de göz kuruluğu durumu ortaya çıkar. Genellikle göz kapağı iltihabının tedavi edilmesine paralel olarak göz kuruluğu durumu da ortadan kalkmaktadır.

Kontakt lens kullanımı

Göz kuruluğu yapan şeyler dendiği zaman akla ilk gelenlerden biri de kontakt lenslerin yanlış kullanılmasıdır. Bazı lensler korneaya oksijen gidişini engeller. Kornea bölgesine yeterli derecede oksijen ulaşmaması, gözyaşı içeriğinde bulunan yağ miktarının azalmasına neden olur.

Bunun sonucunda da göz kuruluğu durumu meydana gelir. Özellikle de son yıllarda lens teknolojisinin gelişmesiyle birlikte oksijen geçirgenliği hayli yüksek lensler geliştirilmiştir böylelikle bu duruma daha az rastlanılıyor.

Eğer lens kullanımına bağlı olarak göz kuruluğu varsa oksijen geçirgenliği daha yüksek bir lens tercih etmelisiniz. Ayrıca lenslerin gözünüzde uzun süre kalması gibi davranışlardan da kaçınmanızda fayda var. Kontakt lensleri kullanma talimatlarına tamamen uygun bir şekilde kullanmanız tavsiye edilir.

Göz kuruluğu hakkında sorularınız için bize Whatsapp iletişim hattımızdan ulaşabilirsiniz.

whatsapp iletişim hattı

Göz Kuruluğu Belirtileri

Göz kuruluğu; gözde batma, yanma ve kaşınmayla kendini gösteren bir durumdur. Belirtiler; çevresel etmenler, yaş ve çok nadirde olsa cinsiyete göre farklılık gösterebiliyor. En sık rastlanan göz kuruluğu belirtileri şu şekilde listelenebilir;

  • Işığa karşı aşırı hassasiyet
  • Özellikle de gece araç sürüşünde yaşanan problemler
  • Bulanık görüş
  • Göz kapaklarının birbirine yapışması
  • Kontakt lens kullanımında batma, rahatsızlık hissiyatı
  • Tahrişe bağlı olarak gözlerin sık aralıklarla sulanması
  • Göz kızarıklığı
  • Göz içinde yabancı madde varlığı hissiyatı

Eğer bu belirtilerin bir ya da daha fazlasını taşıyor ve göz kuruluğu hissediyorsanız, bir doktora başvurmanızda fayda var. Oldukça kolay bir şekilde tedavi edilebilen göz kuruluğu, geç kalındığı ve müdahale edilmediği takdirde ciddi komplikasyonlar geliştirebilir.

Göz Kuruluğu

Göz Kuruluğu Tedavi Yöntemleri

Göz kuruluğu tedavisi ile asıl amaç gözde meydana gelen hasarı gidermek, gözü eski sağlığına kavuşturmak ve belirtilerin hafifletilmesini sağlamaktır. Göz kuruluğu tedavi yöntemleri; medikal tedavi ve punktum oklüzyonu olarak 3 farklı başlık altında incelenir. Medikal tedavinin ilk basamağı damla uygulamasıdır.

Ayrıca kortizon ya da siklosporin içerikli damlalar iltihap önleyici olduğu için göz kuruluğu durumunda oluşan iltihabı engelleyerek hastalığın şiddetini azaltabilir. Yine enfeksiyon kaynaklı vakalarda antibiyotikli solüsyon kullanımı da gerekebilir.

Bu noktada doktor önerisi olmadan yapay gözyaşı da dahil olmak üzere hiçbir medikal ürünün kullanılmamasında fayda vardır. Bu noktada eğer medikal yöntemler yeterli gelmediyse ve göz kuruluğu şikayeti halen kronik bir şekilde devam ediyorsa punktum oklüzyonu yöntemine başvurulur.

Bu yöntemde gözyaşının alt kapakta emildiği küçük açıklığın kapatılması amaçlanır. Bu yüzey üzerinde oluşan tıkanıklıklarda tedavi süreci hasta açısından son derece rahat olmakla birlikte kanalın açılmasıyla birlikte sorun kesin bir şekilde düzeltilebilir. Ayrıca son yıllarda bazı göz kuruluğu hastaları için termal göz maskeleri tedavide önerilmektedir.

Sonuç olarak göz kuruluğu çok yaygın bir hastalık olup etkin tedavi için ayrıntılı bir değerlendirme gerekir.

Instagram’da bizi takip etmek için tıklayınız.

İnstagram