Gözde dışa kayma bir diğer adıyla ekzotropya, gözlerden birinde veya her ikisinde de gerçekleşebilen şaşılık problemidir. Gözlerin kulaklara doğru dışarı bakması şekilde görülür. Oluşması halinde kalıcı veya geçici olabilen bir hastalıktır.

Genellikle çocuklukta başlayan ama erişkinlerde de görülen bir durumdur. Bazı hastalarda uzağa bakarken veya dalgın, uykusuz zamanlarında bir şeye odaklanmadan durdukları zamanlarda görülebilir. Ekzotropya hastalarının bir kısmında bir gözünde görme problemi vardır ve probleme bağlı olarak göz tembelliği gelişir.

Görme yetisinde azalmaya bağlı olarak belirli bir süre ardından gözde dışa kayma gelişebilir. Dışa kayma dönemsel olarak görülebildiği gibi sıkça görülmeye başlanması halinde mutlaka bir göz hastalıkları uzmanına danışılmalıdır. Gözde dışa kayma sadece görsel bir olumsuzluk gibi düşünülmemeli göz sağlığını korumak için tedavi edilmelidir.

Dışa Doğru Göz Kayması Neden Olur?

Herhangi bir sebep yokken de ortaya çıkabilen dışa doğru göz kayması göz bozuklukları veya göz tembelliğine bağlı olarak da açığa çıkabilir. Sorgulandığında aile akrabalardan birinde de göz kayması olduğu öğrenilebilir. Göz ve beyin arasında bağlantı sağlayan sinirler üzerinde oluşan tahribata bağlı olarak da dışa doğru göz kayması görülür.

Kafa travmaları, damar hastalıkları, yüksek tansiyon, tiroid hastalıkları ve diyabete bağlı olarak da göz kayması açığa çıkabilir. İçe göz kaymasına yönelik ameliyat geçirilmesi ardından göz kaslarına gereğinden fazla müdahale edilmesi de ilerleyen dönemlerde dışa doğru göz kaymasına neden olabilir.

Dışa Doğru Göz Kayması Teşhisi

Dışa doğru göz kayması şikayetleriyle göz hastalıkları uzmanına danışan kişiler rutin bir muayene altına alınır. Rutin muayene ardından şaşılık muayenesi gerçekleştirilir.

Görme keskinlikleri, göz hareketlerinin durumu, gözlerdeki kayma açılarının uzak ve yakın mesafelerde ölçümü ve son olarak 3 boyutlu görme testleri uygulanır. Test sonuçları ardından teşhis konulabilir.

Dışa Doğru Göz Kayması Tedavisi

Dışa doğru göz kayması tedavisi, kayma problemine neden olan ana nedene göre şekillenir. Tedavi planlanmasında öncelik ana nedene verilir bu sayede gözler üzerinde kontrol sağlanması hedeflenir. Gözleri dışa baktıran kaslar üzerinde zayıflatılmasına yönelik işlemler uygulanır. İçe baktıran kasların ise güçlendirilmesi sağlanır.

Dışa doğru göz kaymasında gözlük ve diğer tedavilerle sonuç alınamazsa ameliyat ile tedaviye başvurulur. Ameliyat öncesinde kaç kasa müdahale edileceği tespit edilir. Ameliyat süresince gerekli kaslar güçlendirilir, gerekli kasların ise gücü azaltılır. Bu sayede gözün kayma probleminin önüne geçilir.

göz kayması ameliyatı whatsapp iletişim hattı

Gözde Dışa Kayma Tipleri

Gözde dışa kayma çocukluk döneminde veya yetişkinlik döneminde gerçekleşebilir. Görmeyen gözde dışa doğru kayma her yaş grubunda görülebilen bir türdür. Görmeyen gözde göz kayması “duyusal şaşılık” olarak adlandırılır. Duyusal şaşılığın dışa doğru olması hali duyusal dışa kayma olarak adlandırılır. Bu türde ameliyat ile göz açısının sabitlenmesi sağlanır.

Dışa doğru göz kayması kalıcı veya geçici olabilir. Geçici göz kayması özellikle çocuklarda görülen, ateşlenmeye neden olan hastalıklarda açığa çıkabilir. Hastalığın iyileşmesi ardından göz açısı düzelebilir. Görme bozukluklarına bağlı gelişmesi halinde ise gözlük kullanımı ile göz açısının düzeltilmesi hedeflenir.

Bir diğer gözde dışa kayma tipi ara- sıra dışarı kaymadır. İlk 7 yaş içerisinde görülen ara sıra kaymada göz kayması herhangi bir göz bozukluğundan kaynaklı değildir. Genellikle, uyku öncesinde veya çocuğun yorgun veya hasta olduğu dönemlerde açığa çıkar. İlk olarak gözlük ve kapama tedavisi uyguladığımız bu durumda, kayma süresinin artması ve sıklaşması halinde cerrahi müdahalelere başvurulur.

Doğumsal dışa kaymada ise bu durum ara sıra veya sürekli olarak görülür. Bebeğin ilk 6 ayında görülen bir rahatsızlıktır. Sürekli doğumsal kayma ile karşılaşma oranı oldukça düşüktür. Ara sıra olması halinde ise dışa kayma çoğunlukla kendiliğinden düzelir. Durumun düzenli olarak takip edilmesi yetişkinlik dönemindeki göz sağlığı için büyük önem taşır. Geçmemesi ve ilerlemesi halinde cerrahi müdahalelere başvurulabilir.

Konverjans yetmezliğine bağlı olarak dışa kayma ise yakın mesafedeki bir nesneye odaklanırken açığa çıkan bir durumdur. Gözlerden biri nesneye odaklanırken diğer göz dışa doğru kayar. Bu tür dışa doğru göz kaymasında da cerrahi müdahaleye ihtiyaç duyulabilir.

Dışa kayma tiplerinden sonuncusu ise ardıl ya da diğer ismiyle konsekütif dışa kaymadır. Ardıl dışa kayma, içe göz kayma ameliyatları ardından göz kaslarına fazla müdahale edilmesinden kaynaklı oluşur. Kendiliğinden geçebildiği gibi bazı durumlarda ikinci bir cerrahi müdahaleye ihtiyaç duyulabilir.

Dışa Göz Kayması Ameliyatı

Dışa doğru göz kayması ameliyatı, dışa doğru gelişen şaşılık problemi için kalıcı çözümlerden biridir. Ameliyat sırasında göz kaslarına müdahale edilir. Ameliyat öncesinde gerçekleştirilen muayenelerde kaç göz kasına işlem uygulanacağı tespit edilir.

Dışa göz kayması ameliyatı yetişkinlerde lokal çocuklarda genel anestezi altında gerçekleştirilen genellikle 1 saat süren ameliyatlardır. Ameliyat ardından gözlük veya damla tedavisi gibi ek tedavilere ihtiyaç duyabileceği bilinmelidir.

Risk Faktörleri

Gözde dışa kayma problemi ile karşılaşma riski bazı durumlarda artabilir. Aile geçmişinde dışa kayma problemi bulunan çocuklarda gözde dışa kayma görülme ihtimali daha yüksektir.

Nörolojik hastalık geçirme, zor doğum veya prematüre doğum, bebeklerde veya bu bebeklerin yetişkinlik döneminde dışa doğru görme problemi gelişme ihtimalini arttırabilir.

Gözde dışa kayma hakkında sorularınız için bize Whatsapp iletişim hattımızdan ulaşabilirsiniz.

whatsapp iletişim hattı

Sıkça Sorulan Sorular (S.S.S)

Göz Kayması Ameliyatı Sonrası Ne Zaman Çalışabilirim?

Göz kayması ameliyatı ardından bir gün sonra göz üzerindeki bandaj çıkartılır. Birkaç gün gözde yanma veya batma hissi oluşabilir. Bir hafta içerisinde göz, büyük bir oranda iyileşir ve birinci haftadan sonra iş hayatına dönülebilir.

Ekzotropya Nasıl Geçer?

Ekzotropya bulunduğu evreye ve bu duruma neden olan temel nedene göre farklı şekillerde iyileştirilebilir. Gözlük tedavileri ekzotropya tedavisinde başvurulan ilk yöntemdir. Gözlük tedavisi ile iyileşme sağlanamadığı noktada cerrahi müdahaleler ile ekzotropya düzeltilebilir.

Ekzotropya Gözlükle Düzelir mi?

Ekzotropya erken evrelerde teşhis edilmesi halinde gözlükle tedavi sağlanabilir. Doğru gözlük ve düzenli kullanım ile gözler arasındaki açı düzeltilebilir. Gözlük ile görme duyusu geliştirilebilir.

Göz Kayması Ameliyatı Kaç Saat Sürer?

Göz kayması ameliyatı genellikle 1 saat uzunluğundadır. Ancak hastanın durumuna göre ameliyat süresi değişebilir. Ameliyat sırasında müdahale edilecek kas sayısının artmasına bağlı olarak ameliyat süresi uzayabilir.

Instagram’da bizi takip etmek için tıklayınız.

İnstagram