Gözde içe kayma bir diğer adıyla esotropya, gözlerin burun hizasına doğru kayması durumudur. Tek bir gözde meydana gelebildiği gibi her iki gözde de meydana gelebilir. Tek gözde kayma oluşması beraberinde o gözde tembellik yani görme kaybı oluşumuna neden olabilir.

Bundan dolayı tespit edilmesi halinde göz hastalıkları uzmanına danışılması büyük önem taşır. İçe doğru şaşılık genellikle çocukluk döneminde görülmeye başlar. Yetişkinlik döneminde gözdeki 6.sinir üzerinde meydana gelen felce bağlı olarak da açığa çıkabilir. Erken teşhis ve doğru tedavi ile düzeltilebilen bir sağlık problemidir.

İçe Şaşılık Neden Oluşur?

İçe şaşılığın oluşmasında çeşitli nedenler yer alır. En sık karşılaşılan içe şaşılık nedeni yüksek dereceli hipermetropi görme sorunudur. Hipermetropi 1 veya 2 yaşından itibaren görülmeye başlayabilen ve çocukluk döneminden itibaren şaşılık probleminin gelişmesine sebep olabilen bir durumdur. Gözlük kullanımı sırasında şaşılık oluşmasının önüne geçilebilir ancak gözlük çıkarıldığında şaşılık devam eder.

Göz veya başın aldığı bir travma sonrası veya ateşli bir hastalığa bağlı olarak da tek gözde kaymalar oluşabilir. Kişilerin her 2 gözünde farklı refraktif kusurun bulunmasına bağlı olarak gelişebilir. Gözler arasındaki görme problemi farklılıkları gözde tembellik gelişmesine neden olabilir.

Yetişkinlik döneminde içe şaşılık oluşmasında ise sık karşılaşılan nedenlerden biri altıncı sinirde gerçekleşen felç veya sinir iletimini engelleyen problemlerdir. Göz kaslarını hareket etmesi üzerine görev alan altıncı sinir iletiminde sorun olması bu kas faaliyetlerinde sorunlar açığa çıkarır.

Özellikle, uzağa bakmaya çalışırken problemli olan göz içeri doğru kayar. Bu durum zor doğumlar ardından bebeklerde de görülebilen bir durumdur. Bazı durumlarda geçirilen viral hastalıklar, beyin travmaları, tümörler veya damar hastalıkları altıncı sinirde zayıflamaya yol açabilir.

Sonradan ortaya çıkan içe kaymaların bir kısmında uzağa bakarken çift görme ortaya çıkar ve uzaktaki kayma miktarı yakındakinden daha fazladır. Bu kaymanın nedeni diverjans yetmezliğidir. Özellikle yorgunken kayma daha da belirgin hale gelebilir.

İçe Şaşılık Tedavisi Nasıldır?

İçe şaşılık genellikle, gözlükle tedavi edilebilen bir problemdir. Bazı durumlarda gözlük tedavisi şaşılığın tamamen geçirilmesini sağlarken bazı durumlarda ise kayma miktarına azaltır. Tedavisinde kullanılan gözlük son derece önemlidir. Yakın bakışta kayma gerçekleşmesi halinde yakın ilaveli camlar ile hazırlanmış gözlükler kullanılır.

Bazı durumlarda gözlük tedavisinin yanında damla tedavisi de kullanılır. Bu sayede daha kapsamlı bir tedavi uygulanır. Ancak damla ve gözlüğün beraber kullanılmasına rağmen geçmeyen içe şaşılık problemleri olabilir. Bu noktada cerrahi müdahalelere başvurularak içe şaşılık problemi ortadan kaldırılır.

göz kayması ameliyatı whatsapp iletişim hattı

Nedenleri

İçe şaşılık nedenleri arasında; doğuştan gelen görme kusurları, ailede göz kayması/şaşılık olması, travmalar, gözde veya beyinde bulunan tümörler, göz yapısında bulunan damarlarda anevrizma oluşması, ileri derece görme problemleri veya ağır ateşli geçirilen viral hastalıklar yer alabilir.

İçe Doğru Göz Kayması Nasıl Düzelir?

İçe doğru göz kayması, erken teşhis ve doğru gözlük tedavisiyle düzelebilen bir durumdur. Gözlük derecesi hastanın tam ihtiyacı olacak şekilde belirlenmeli ve gözlük düzenli kullanılmalıdır.

Bazı durumlarda gözlük tedavisi damla tedavisi ile desteklenir. Her iki tedavi ile göz kaymasında düzelme olmaması halinde cerrahi müdahalelere başvurulur.

İçe Göz Kayması Türleri

İçe göz kayması türleri açığa çıkma nedenine göre değişkenlik gösterir. Bebeklerde göz kayması en sık görülen kayma türlerinden biridir. Hipermetropiye bağlı göz kayması, çocuklarda içe göz kayması ve altıncı sinir felcine bağlı içe göz kayması olarak farklı türlere ayrılırlar.

İçe Göz Kayması Tipleri

İçe göz kayması dört farklı tipte görülür. Bebeklerde içe göz kayması yani tıbbi adıyla infantil ezotropya; bebek 1 veya 4 aylıkken başlar ve giderek artar.

Belirgin bir şekilde görülmesi ise 6 ve 7 aylık arasındayken olur. Bebek sadece bir şeye odaklanırken değil günlük hayatındaki normal bakış şeklinde de belirgin olur. Çapraz fiksasyon dediğimiz, sağ tarafa bakarken sol gözün, sol tarafa bakarken ise sağ gözün kullanılması durumu da infantil ezotropyanın bulgularındandır.

Hipermetropiye bağlı göz kayması, bir diğer adıyla akomodatif ezotropya, hipermetropik bozukluklara bağlı olarak 2 yaşından itibaren görülen bir durumdur. Gözlük ile tedavisi vardır.

Çocuklardaki içe göz kaymalarının bir kısmında gözlük tedavisine yanıt alınamaz bu kaymaların hipermetropik bozukluklar ile ilişkisi yoktur.

Yetişkinlerde göz kayması ise çocukluktan itibaren var olan göz kaymasının ilerlemesi veya maruz kalınan başka hastalıklara bağlı olarak açığa çıkabilen bir hastalıktır. Özellikle çift görme ile başlayan kaymalarda mutlaka nörolojik muayene yapılmalıdır.

Gözde içe kayma hakkında sorularınız için bize Whatsapp iletişim hattımızdan ulaşabilirsiniz.

whatsapp iletişim hattı

Sıkça Sorulan Sorular (S.S.S)

Ameliyatla Geçer mi?

İçe göz kayması, ameliyat ile tedavi edilebilen bir problemdir. Ameliyatta göz kaymasına neden olan problemler ortadan kaldırılır. Göz kaymasının nedeni göz kasları olması halinde kaslar üzerine müdahale gerçekleştirilirken ileri derecede görme problemine bağlı oluşması halinde refraktif problemine yönelik işlemler gerçekleştirilir.

Gözlükle Düzelir mi?

Özellikle hipermetroplarda içe kayma gözlükle tedavi edilebilir. Erken tedavi ve doğru gözlük numarası ile içe göz kayması çoğu zaman gözlükle tedavi edilebilir. Uygun hastalarda yakın ilaveli camlar veya prizmalar gözlükler ile şaşılık tedavisi gerçekleştirilebilir.

Göz Kayması Tedavisi İçin Yaş Sınırı Var mı?

İçeri göz kayması genellikle çocukluk döneminde açığa çıkar. Çocukluk döneminde fark edilmeyen göz kaymaları ilerleyen yıllarda daha belirgin bir hale gelir. Çocukluk döneminin yanı sıra yetişkinlikte de göz kayması oluşabilir. Özellikle, ellili yaşlardan sonra göz sinir yapılarında değişimler olması göz kaymasının nedeni olabilir.

Erişkin Yaşta İçe Göz Kayması ve Çift Görme Neden Olur?

Göz kaslarını ve sinirlerini etkileyecek durumlara bağlı olarak yetişkinlik döneminde göz kayması oluşabilir. Geçirilen hastalıklar, travmalar, göz bozukluklarının derecesinin artması gibi etkenler göz kaymasına neden olabilir. Gözler arasındaki açının değişmesine bağlı olarak ise çift görme problemi açığa çıkabilir. Erişkinlikte Sonradan ortaya çıkan içe kaymaların bir kısmında uzağa bakarken çift görme ortaya çıkar ve uzaktaki kayma miktarı yakındakinden daha fazladır. Bu kaymanın nedeni diverjans yetmezliğidir. Özellikle yorgunken kayma daha da belirgin hale gelebilir.

Şaşılık Kendiliğinden İyileşir mi?

Şaşılık, bebeklik döneminde yalancı şaşılık olması halinde kendiliğinden geçebilir. Yetişkinlerde şaşılık olması veya şaşılığın gerçek şaşılık olması halinde ise şaşılık kendiliğinden iyileşmemektedir. Şaşılığın erken teşhis edilmesi halinde gözlük tedavisi ile şaşılık düzeltilebilir. İleri vakalarda ise cerrahi müdahalelere başvurulması gerekebilir.

Instagram’da bizi takip etmek için tıklayınız.

İnstagram