Gözde yukarı kayma, şaşılık türleri arasında en az görülen ve en zor şaşılık türlerinden biridir. Bir gözün diğer göze göre daha yukarıda bulunması olarak tanımlanır. Gözde yukarı kayma bazı kişilerde belirli bakış açılarında açığa çıkar. Bazı kişilerde ise tüm bakış pozisyonlarında görülür.

Gözde yukarı kayma çeşitli nedenlerden dolayı açığa çıkabilen bir hastalıktır. Doğumsal nedenlerden kaynaklı olarak çocukluk döneminde görülebildiği gibi yetişkinlik döneminde de açığa çıkabilir. Gözde tembellik oluşmasına neden olmaması adına, gözde yukarı kaymadan şüphelenilmesi halinde mutlaka bir göz hastalıkları uzmanına danışılmalıdır.

Görme yetisini kaybeden gözlerde de açığa çıkan bir durumdur. Bu tür durumlarda gözün görünüşünü düzeltmek adına cerrahi müdahalelere başvurulur.

Göz Yukarı Neden Kayar?

Gözün yukarı kayması temelinde çeşitli nedenler yer alabilir. Doğumsal nedenler, genetik faktörler yukarı kayma nedenleri arasında yer alır. Bu nedenlerin yanı sıra, başta veya gözde oluşan travmalar, göz sinir felçleri, çocukluk döneminde başlayan kaymanın yaşın geçmesiyle artması ve daha belirgin hale gelmesi de gözün yukarı kaymasına neden olabilir.

Şaşılık ameliyatı geçiren kişilerde göz kaslarına fazla müdahale edilmesi ardından da gözde yukarı kayma gelişebilir. Yetişkinlerde nadir olarak diyabet, yüksek tansiyon ve damar hastalıklarına bağlı olarak da gözde yukarı kayma görülebilir.

Belirtileri Nelerdir?

Gözde yukarı kaymanın en temel belirtisi, bir gözün odaklanmak istenilen nesneye odaklanırken diğer gözün yukarı kaymasıdır. Gözün yukarı kaymasına bağlı olarak çift görme, baş ağrısı, yüksek ışığa karşı hassasiyet oluşabilir.

Çocuklarda yukarı doğru göz kayması oluşması halinde ise güneşe bakarken bir gözü kapama, her iki gözü kullanabilmek için başın aşağı doğru eğilmesi gibi baş hareketleri gözlemlenebilir. Bu anormal baş pozisyonu ile çocuk ya da kişi çift görme ve odaklanamama durumunu kontrol altına almaya çalışır.

göz kayması ameliyatı whatsapp iletişim hattı

Gözde Yukarı Kayma Tedavisi

Gözde yukarı kayma tedavisi hastalığın açığa çıkma nedenine bağlı olarak değişir. Tansiyon, diyabet gibi nedenlere bağlı oluşması halinde öncelikle bu hastalıkların tedavisi sağlanır. Gözde gelişen tümöre bağlı göz sinirlerinin etkilenmesi ve buna bağlı olarak kas hareketlerinin etkilenmesi halinde tümörün alınması gerekir.

Göz damarlarında veya göz sinirlerinde fonksiyonel değişimler olması halinde bu değişimleri düzeltmeye yönelik cerrahi müdahaleler uygulanır. Göz hareketleri gözlemlenerek hangi kaslara müdahale edilmesi gerektiği ameliyat öncesinde belirlenir.

Göz ameliyatında şaşılık alanında uzman bir göz hastalıkları hekimi ile çalışılması büyük önem taşır. Ameliyatlarda göz kasları üzerinde yapılacak olan müdahaleler kapsamında titiz bir çalışma sergilenmelidir. Aksi takdirde göz kayması tedavisi tam anlamı ile iyileştirilemeyebilir.

Bazı durumlarda kaslar üzerinde fazla müdahalede bulunulması halinde şaşılığın yönü değişerek kişiler bu sefer farklı bir şaşılık problemiyle karşılaşabilir. Bu gibi durumlarda ikinci bir cerrahi müdahale gereksinimi açığa çıkar. Bu tür olumsuz bir durumla karşılaşılmaması adına hekim seçimi çok iyi yapılmalıdır.

Göz kayması nedeninin ileri derecede bir görme bozukluğu olması halinde görme probleminin tedavisi sağlanır. Ameliyat ardından gözlük kullanmaya devam edilmesi gerekebilir. Tedavi öncesinde ve sonrasında doğru gözlük kullanılması ve düzenli kullanılması gerekir. Gerekli durumlarda prizmalı gözlükler kullanılabilir.

Göz kayması sebepleri arasında tansiyon, tiroid veya diyabet olması halinde hasta, göz tedavisinin yanında belirli ilaç tedavileri de görebilir. Ana nedenin iyileşmesi ile şaşılık probleminde azalmalar veya iyileşmeler görülebilir.

Göz Kayması Tedavisi İçin Yaş Sınırı Var mı?

Göz kayması tedavisi için yaş sınırı yoktur. Hastalığın evresine göre gözlük tedavisi veya ameliyat tedavisi planlanır. Bebeklik döneminden itibaren gerekli durumlarda şaşılık ameliyatı yapılabilir. Bebeklik veya çocukluk döneminde cerrahi müdahaleye gerek duyulması halinde ameliyatlar genel anestezi altında uygulanır.

Yetişkinlik döneminde ise lokal anestezi altında ameliyat yapılabilir. Hastanın durumuna veya ameliyat kapsamına göre genel anestezi uygulanması yetişkinler için de gerekebilir.

Gözde Yukarı Kayma Teşhisi

Gözde yukarı kayma belirtisi gösteren kişiler öncelikle rutin muayene ile muayene edilir. Bu muayene sırasında gözün anatomik yapısı kontrol edilir. Muayene sırasında 9 bakış pozisyonunun gözlemleneceği bakış pozisyonu kontrolü sağlanır.

Yukarı kayma belirtisi görülmesi halinde kişiler daha kapsamlı testlere tabi tutulur. Hirschberg testi, Krimsky testi, prizma örtme / açma testi başta olmak üzere farklı testlerden de faydalanılır. Test sonuçlarına göre gözde yukarı kayma teşhis edilmesi halinde kişinin sağlık durumuna göre şaşılık tedavisi planlanır.

Gözde yukarı kayma nedenlerinde tansiyon, tiroid veya diyabetten şüphelenilmesi halinde kan tahlillerine bakılması da gerekebilir. Böyle bir durumda göz hastalıkları uzmanı, dahiliye veya endokrinoloji uzmanları birlikte çalışır.

Gözde yukarı kayma hakkında sorularınız için bize Whatsapp iletişim hattımızdan ulaşabilirsiniz.

whatsapp iletişim hattı

Gözde Yukarı Kayma Teşhisinde Kullandığımız Diğer Testler

Gözde yukarı kayma teşhisi için bahsedilen testler dışında farklı test tipleri de bulunur. Prizmatik kapama testi, Worth 4 nokta testi, Maddox kırmızı çubuk testi, Bielschowsky baş eğme testi ve Parks 3 basamak testlerinden bir veya birkaçı ile kapsamlı bir inceleme sağlanır. Bazı hastalarda ameliyathane ortamında gerçekleştirilen traksyion testi uygulanması gerekebilir.

Traksiyon testi genellikle ameliyat olacak hastalar üzerinde uygulanır. Bu test sonuçları ameliyat yönteminin karar verilmesi için gerekli bilgilerin edinilmesini sağlar. Traksiyon testinde gözün bakış açıları kontrol edilir. Bazı durumlarda bu kontrollerin uzun vadeli olacak şekilde gerçekleştirilmesi gerekir. Bu sayede en doğru ameliyat planlaması yapılır.

Uygulanan test sonuçlarının başarılı yorumu ve doğru ameliyat planlaması için alanında uzman bir göz hastalıkları uzmanı ile çalışılması son derece önemlidir.

Instagram’da bizi takip etmek için tıklayınız.

İnstagram