Sağlıklı ve normal görüşe sahip olan kişilerde, dışarıdan göze gelen ışınlar foveada (sarı nokta) odaklanarak net bir görüntü oluşturur. Hipermetrop kusuru bulunan bireylerde ise bu ışınlar, çeşitli faktörlere bağlı olarak fovea yerine foveanın/retinanın arka kısmında toplanmaktadır.

Söz konusu ışınların retinanın arkasında toplanmasının ana nedeni göz küresinin normale göre daha küçük olması ya da korneanın lens yüzeyinin ışığı kırmak için yeterli güce sahip olmayışı şeklinde açıklanmaktadır. Hem yetişkinlerde hem de çocuk ve bebeklerde görülebilen bir rahatsızlık olan hipermetropi, tedavisi bulunan bir göz rahatsızlığıdır.

Hipermetropi Nedir?

Hipermetropi, kornea(gözün ön tabakası) ve göz merceğinde kırılan ışınların retina arkası bölgeye düşmesi ile birlikte oluşan bir göz kusuru olarak açıklanabilir. Bu durumun sonucunda da retina üzerinde oluşan görüntü bulanıktır. Hipermetrop gözlerde ya gözün ön-arka uzunluğu normalden daha kısadır, ya lens veya kornea ışığı yeteri kadar kırma gücüne sahip değildir ya da her iki durum beraberdir.

En yaygın görülen göz kusurlarından bir tanesi olan hipermetropi, genellikle yakını görememe olarak bilinmekle birlikte uzak görüşte de sorun yaratır. Düşük dereceli hipermetrop kusurunda bireyler genel olarak uzağı görmeye adapte olurlar ve uzak görüşte herhangi bir sıkıntı ortaya çıkmaz. Fakat yakını görmede zorluklar yaşayabilirler. Yüksek dereceli hipermetropide ise uzağı görmek de zor olacaktır.

Hipermetropi Kimlerde Görülür?

Bebeklerin büyük çoğunluğu henüz göz gelişimlerini tamamlamamış bir şekilde dünyaya gelmektedir. Bu nedenle hafif derece hipermetrop olarak doğarlar. Yaklaşık 7 yaşına kadar artma eğiliminde olan hipermetropi, 7 yaşından sonra azalmaya başlar ve gelişim süreçlerinin tamamlanmasıyla birlikte ortadan kaybolur.

Fakat bazı kişilerde hipermetrop sorunu ortadan kalkmaz ve devam eder. Gerekli tedaviler yapılmadığı durumlarda, göz tembelliği ya da şaşılık gibi göz hastalıklarının gelişmesine de neden olabilmektedir.

Özellikle de çocukluk ve gençlik dönemlerinde gözün uyum yeteneği yüksektir. Kişiler, gözün bu yeteneğinden dolayı uzağı görme ile ilgili bir sıkıntı yaşamazlar. Hatta zaman zaman yakını görmede dahi problem yaşanmama ihtimali vardır.

Ancak yaşın ilerlemesiyle özellikle de 40’lı yaşlarda göz içerisinde yer alan doğal lens, içerisindeki elastin liflerin azalmasından dolayı esnekliğini ciddi ölçüde kaybetmeye başlar. Esnekliğini kaybeden doğal lens, yakını daha rahat görmemizi sağlayan uyum yeteneğini de kaybeder. Bunun sonucunda da hipermetrop kişilerde hem uzağı hem de yakını bulanık görme şikayetleri daha belirgin bir şekilde yaşanmaya başlar.

Hipermetrop kusurunun neden olabileceği göz tembelliği erken teşhisinin yapılabilmesi için çocukların düzenli göz muayenesi olmaları çok önemlidir. Göz tembelliği, hipermetrop ya da diğer göz kusurlarının tespit edilmesi bu düzenli muayeneler sayesinde gerçekleştirilebilir.

Bu muayeneler esnasında daha doğru bir ölçümün yapılabilmesi adına göze damla uygulanması da gerekebilmektedir. Özellikle de küçük yaş çocuklarda, göz kayması şikayeti bulunan çocuklarda ve hipermetropinin tek gözde görüldüğü kişilerde damla uygulamalı muayene tercih edilmektedir.

Hipermetrop hakkında sorularınız için bize Whatsapp iletişim hattımızdan ulaşabilirsiniz.

whatsapp iletişim hattı

Hipermetrop Belirtileri Nelerdir?

Hipermetropinin yaştan bağımsız olarak en sık görülen belirtilerinden bir tanesi yakını görme konusunda yaşanan sıkıntılardır. Hipermetropi derecesinde artış görülmesi ile birlikte uzak mesafede de görme sıkıntıları yaşanır. En yaygın hipermetrop belirtileri şu şekilde sıralanabilmektedir;

  • Nesnelere odaklanma konusunda zorlukların yaşanması
  • Bilgisayarda çalışma ya da kitap okuma gibi aktivitelerin yapılması esnasında güçlük çekilmesi
  • Yakına bakarken, istemsiz bir şekilde gözleri kısarak bakmak
  • Özellikle de küçük yaştaki kişilerde dikkatin daha kolay dağılması
  • Işığa karşı aşırı hassasiyet durumu
  • Gözde ya da başta periyodik olarak tekrar eden ağrılar
  • Çocuklarda göz bölgesinde içe doğru kaymaların görülmesi

Hipermetrop Tanısı Nasıl Koyulur?

Hipermetrop; uzman hekim tarafından yapılacak olan kapsamlı bir göz muayenesinin ardından kolaylıkla tanısı koyulabilecek bir rahatsızlıktır.

Muayene esnasında bireylerin ilk olarak göz dereceleri ölçüldükten sonra görme düzeylerine bakılır. Sonrasında hekim gerek görürse damla damlatarak hastayı bir süre beklettikten sonra tekrar göz dereceleri ölçülür.

Hipermetropi

Hipermetrop Nasıl Tedavi Edilir?

Hipermetrop tedavisinde ışınların foveaya düşmesi hedeflenir. Tedavide kullanılan  yöntemleri gözlük kullanımı, kontakt lens kullanımı ve cerrahi müdahale olarak 3 başlığa ayırmak mümkündür.

Hipermetrop tedavisinde en yaygın olarak kullanılan yöntem gözlük kullanımıdır. Hipermetrop kusuru bulunan bireylere reçete edilen gözlüklerde, gözün ışığı kırma gücünü arttırıcı özelliklere sahip olan dışbükey camlar kullanılır. Ayrıca kontakt lensler de gözlükle aynı işleve sahip olup, hipermetrop tedavisinde sık kullanılan yöntemler arasında yer almaktadır.

40 yaşından itibaren presbiyopi gelişimi ile birlikte, kişiler yakını görmekte daha fazla zorlanmaya başlar. Bu durumlarda ya uzak ve yakın gözlüğü ayrı ayrı reçete edilir, ya da bireylerin hem uzağı hem de yakını tek gözlükle görebildikleri progresif (multifokal) gözlük camları reçete edilir. Uygun hastalara multifokal kontakt lensler de reçete edilebilir.

Hipermetrop tedavi yöntemleri arasında en kalıcı yöntem ise cerrahi tedavi olarak bilinmektedir. Cerrahi müdahalede lazer yöntemi ya da göz içi lens uygulamaları kullanılmaktadır. Lazer tedavisi ile hipermetropi düzeltilerek hem yakını hem uzağı gözlüksüz net görme hedeflenir. Lazer tedavisinin 35 yaşından sonra yapılması önerilmez. Daha ileri yaşlarda göz içi lens uygulaması yapılabilmektedir.

Instagram’da bizi takip etmek için tıklayınız.

İnstagram