Bebeklerin göz teması kurmaması bazen ciddiye alınmazken hatta dikkat bile edilmezken, bazen de çok fazla endişeli davranılmasına sebep olur. Özellikle göz teması kurmayan bebeklerde görme azlığı ve otizm şüphesi olması, anne ve babaları çok endişelendirilir.

Eskiden 0-2 ay aralığında göz teması kurmayan bebeklerin otizmli olduğu düşüncesi hakimken, o kriter 2-6 ay arasında göz teması kurmayan bebekler olarak güncellenmiştir. Tabi her göz teması kurmayan bebek için tamamen otizmli teşhisi koymak doğru değildir. Çünkü farklı sebeplerden dolayı da göz teması kurmama durumu söz konusu olabilir.

Bebeklerde Göz Teması

Bebeklerde Göz Temasının Önemi

Bebeklerde göz teması son derece önemlidir ve takip edilmesi gereken durumların başında gelir. Bebeklerde göz temasının gelişmesi beyin ve görme sisteminin koordine çalışmaya başladığı bir süreç sonucunda yaşanır.

Yani bebeğiniz doğar doğmaz hemen göz teması kurmaya başlamaz. Ancak belirli bir süre sonra da artık göz teması kurmaya başlaması gerekir. Aksi durumda özellikle bebeğin beyin gelişiminde bazı sorunlar olduğu ya da gözlerinde görmesine engel bir hastalık olduğu düşünülebilir.

Bebeğinizin göz temasında sorun olup olmadığını anlamanız ve buna yönelik yardım almanız için öncelikle göz teması ve görme gelişiminin nasıl olduğunu öğrenmeniz gerekir.

Bebeklerde Göz Temasının ve Görmenin Gelişimi

Bebeklerde göz temas gelişimi görme gelişiminin aşama aşama ilerlemesi ile gerçekleşir. Bebeğinizin göz temas gelişiminde herhangi bir sorun olup olmadığını anlamak için bu aşamaları bilmeniz gerekir. Görme gelişimindeki bu süreç aşağıdaki şekilde ilerler;

  • Doğumdan sonra 7 saat geçtiğinde, artık bebekler annelerinin yüzlerini büyük bir ilgi ile izlemeye başlar.
  • 6-10 hafta aralığında bebeğiniz doğrudan size bakar ve bakışlarını kasıtlı olarak yönlendirmeye başlar.
  • Bebeğiniz 3 ayına geldiğinde artık çevresindeki hareketleri takip edebilir hale gelir.
  • 9-11 ayı arasında olan bebekler, karşısındaki kişinin gözlerine bakar ve artık gördüklerini anlamaya başlar.

Bebeklerde göz teması hakkında sorularınız için bize Whatsapp iletişim hattımızdan ulaşabilirsiniz.

whatsapp iletişim hattı

Göz Teması Kurmayan Bebekler İçin Neler Yapılabilir?

Bebeğiniz yukarıda belirttiğimiz şekilde göz temas gelişimi göstermiyorsa, bu durumda doktor desteği almanız gerekir. Görmeye engel olan doğumsal katarakt, yüksek kırma kusurları, korneal hastalıklar, retina hastalıkları veya nörolojik hastalıkların erken teşhisi, erken tedavisi kalıcı görme kaybını engellemesi açısından hayati öneme sahiptir. Bu yüzden bebeklerin doğumdan itibaren düzenli göz muayeneleri olması gerekir.

Özellikle ilk 3 aydan sonra bebeğiniz hala göz teması kurmuyorsa göz muayenesine öncelik vermelisiniz. Bu süreçlerin takip edilmesi ve yeterince göz teması kurmayan bebeklerin nörolojik açıdan da değerlendirilmesi gerekir. Sonuç olarak göz teması kurmayan bebekler için yapılması gereken mutlaka olabildiğince erken muayeneye götürülmesidir.

Instagram’da bizi takip etmek için tıklayınız.

İnstagram