Acil göz muayenesi, çeşitli göz hastalıklarında gözün oldukça hızlı bir şekilde muayene edilmesi şeklinde tanımlanabilir. Göz acilleri kapsamına giren pek çok hastalık bulunur. Göze gelen darbeler ya da göze yabancı cisim – kimyasal kaçması, acil göz muayenesini gerektirebilmektedir. Özellikle ani görme kayıpları, zamanında müdahaleyi zorunlu kılar. Sorunun çok daha fazla büyümemesi için acil göz doktoru muayenesi gerçekleştirilerek gerekli tedavi yöntemleri uygulanmalıdır. Peki hangi durumlarda göze acil bir şekilde muayene yapılmalı, göz acilleri nelerdir?

Göz Acilleri Nedir?

Göz acilleri travmalar, ani görme kayıpları başta olmak üzere çeşitli durumlarda göze zamanında müdahale edilmesi ve gerekli muayenelerin yapılması şeklinde tanımlanabilir. Çoğunlukla hastalar, göz acillerini ihmal etmekte olup çok daha ciddi durumlarda göz doktoruna başvurmaktadır. Ani durumlarda acile giderek göz muayenesi yaptırmak, çok daha ciddi durumların önlenmesine katkıda bulunur.

Gözde acil muayeneyi gerektiren ani görme kayıpları, şakak ve alına vuran ani şiddetli göz ağrıları; acil göz doktoru tarafından incelenen konular arasında yer almaktadır. Bunların yanı sıra delici, kesici aletlerin göze gelmesi ve gözde travmaların da oluşması; acil göz muayenesini zorunlu kılan durumlardır. Belirtilen sorunların zamanında giderilmesi, sorunun çok daha ciddi bir hal almasını önlediği için oldukça önemlidir.

Hangi Durumlarda Acil Göz Muayenesi Gerekir?

Acil göz muayenesi gerektiren durumlar, genel olarak 4 kategoride değerlendirilse de belirtilen 4 kategorinin dışında da acil göz muayenesinin zorunlu olduğunu belirtmek gerekir. Göz muayenesinin, sorunun başladığı anda müdahale edilmesini gerektiren durumları şu şekilde sıralamak olanaklıdır:

  • Kırmızı Göz
  • Ani görme kayıpları
  • Işık çakmaları
  • Travmalar

Bahsi geçen durumların her birinin zamanında çözümlenmesi, göz sağlığı açısından oldukça önemlidir.

acil göz muayenesi

Kırmızı Göz

Gözlerde kanlanma ve kızarıklık basit bir göz enfeksiyonu sonucu oluşabileceği gibi ciddi ve acil bir durumun habercisi de olabilir. Yine farkedilmeden göze kaçan bir yabancı cisim de gözde kızarıklık ve batma şikayetine sebep olur. Gözlerde kızarıklık yapan en sık hastalık konjonktivit dediğimiz gözün beyaz kısmını örten zarın iltihaplanmasıdır. Konjonktivit virüslere, bakterilere bağlı  görülebileceği gibi alerjik olarak da görülebilir.

Kırmızı göze sebep olan diğer bir hastalık ise üveittir. Üveit vücudun kendine karşı ürettiği bir iltihap türüdür ve erken tedavi edilmezse sekellere, görme kaybına neden olabilir. Üveit genellikle tek gözde ani başlayan kızarıklık, ağrı, bulanık görme, uçuşma şikayetleri ile karakterizedir.

Kızarıklık yapan göz hastalıklarından biri de keratittir. Keratit gözün şeffaf tabakası olan korneanın iltihaplanmasıdır. Keratit de geç tedavi edildiğinde iz bırakabilir ve kalıcı görme kaybı yapabilir. Göz içi basıncın yani göz tansiyonun ani yükselmesi de gözlerde kızarıklık yapabilir ve acil tedavi gerektirir.

Bazen oluşan kızarıklık damarların belirginleşmesi şeklinde olmaz, daha çok kanama şeklinde olur. Gözün beyaz kısmına kan oturmuş, endişe verici bir görünüm vardır. Bu duruma subkonjonktival hemoraji denir. Yani Konjonktiva zarının altındaki damarlarda oluşan kanama. Görünümü korkutucu olsa da acil bir durum değildir. Yalnızca tansiyonu (kol tansiyonu) ölçtürmek doğru olur çünkü ani kan basıncı yüksekliğinde gerçekleşebilir. Ikınma, öksürme, hapşırma gibi kafa içi basıncı aniden yükselten durumlarda da görülebilir ve kendiliğinden genelde 1 hafta içinde düzelir.

Ani Görme Kayıpları

Acil göz doktoru tarafından muayene gerektiren durumlardan bir diğeri ani görme kayıplarıdır. Ağrısız görme kayıpları, oldukça ciddi sorunlara neden olabilmektedir. Gözün atardamarlarının ya da toplardamarlarının tıkanması, ani görme kayıplarının nedenleri arasında yer almaktadır. Gözü besleyen damar sistemi, göz içindeki merceğin beslenme sorunları da ani görme kaybını düşündürebilmektedir.

Bu tür görme kayıpları 5-10 saniye sürebildiği gibi kalıcı olarak da görülebilmektedir. Ani görme kayıplarına zamanında müdahale edildiğinde kalıcı görme kayıpları önlenebilmektedir. Genellikle bu tür durumlarda birkaç saat içerisinde müdahale gereklidir. Bir sonraki gün muayenenin gerçekleşmesi, kalıcı göz kayıplarıyla sonuçlanır.

Işık Çakmaları

Işık çakmaları, acil göz doktoru muayenesini gerektiren durumlardan bir diğeridir. Işık çakmaları, retina tabakasının yerinden ayrıldığını veya bu durumun meydana gelebileceğini gösterebilmektedir. Görmenin bir alanında parıldamalar ve kıvılcımların oluşması, ışık çakmaları olarak tanımlanabilir. Tek gözde ya da her iki gözde görülebilen ışık çakmaları, çoğunlukla aniden ortaya çıkabilir. Ardında çok önemli hastalıklar bulunabildiğinden, bu tür durumlarda acil muayene oldukça önemlidir.

Bazen migren hastalarında atak öncesi ışık çakmaları gözükebilmektedir.

Travmalar

Acil göz doktoru muayenesi gerektiren durumlar arasında yer alan travmalar, acil polikliniğinde önemli bir yer tutmaktadır. Kesici ve delici aletlerin göze batması, travmalara neden olan iki önemli husustur. Travma sonucunda retina tabakası yırtılabilir. Bunun yanı sıra retina ayrılmaları da meydana gelebilmektedir. Her iki durum da acil bir şekilde müdahale gerektirir.

Belirtilen hususların her biri, acil göz doktoru muayenesini zorunlu kılan durumlardır. Göz sağlığı adına özellikle aniden ortaya çıkan durumlarda zaman kaybetmeden göz doktoruna gidilmelidir. Var olan sorunun giderilmesi için göz muayenesi titizlikle yapılmalı ve etkili tedavi yöntemlerine başvurulmalıdır.