Pinguekula (göz beyazında sarı leke) göz konjonktivasında oluşum gösteren bir çeşit kitle olarak bilinmektedir. Sarı ya da çok açık bir kahverengi tonunda olan bu kitleler, hafif yüksek ve üçgen biçiminde bir yapıya sahiptir.

Pinguekula zaman zaman halk arasında bir tür kanser olarak anılabilmektedir. Bu durum gerçeği yansıtmaz.
Göz beyazında sarı leke kanser çeşidi değildir. Genel olarak kornea bölgesine yakın, gözün gözbebeği ve burun arasında yer alan beyaz kısmında ortaya çıkan pinguekula, UV ışınlarına fazla maruz kalınmasıyla oluşum gösterebilmektedir.

Göz Beyazında Sarı Leke Nedenleri

Göz beyazında sarı leke nedenleri birçok kişi tarafından merak edilen bir konu olarak karşımıza çıkıyor. Pinguekulanın en büyük nedeni güneşten gelen ultraviyole ışınlar olarak bilinmektedir. Ultraviyole güneş ışınları, pinguekulanın yanı sıra genel olarak diğer göz rahatsızlıkları arasında da başı çeken nedenler arasında yer almaktadır.

Ayrıca hastalığın diğer yaygın risk faktörlerinden bir tanesi de toz ve rüzgara fazla maruz kalmak olarak bilinir. Bu nedenle toz ya da rüzgara fazla maruz kalan mesleklerde çalışan bireylerin dikkatli olmaları tavsiye edilir. Diğer yandan kuru göz hastalığı da pinguekula oluşumunda etkili bir faktör olarak kabul edilmekle birlikte aynı zamanda hastalığın gelişim göstermesinde de etkili olduğu düşünülmektedir. Pinguekula, güneşte fazla zaman geçiren kişilerde daha yaygındır.

Pinguekula risk grubu arasında orta yaşlı ya da yaşlı insanlarda yer almaktadır. Göz beyazında sarı leke, orta yaş ve yaşlılarda gençlere göre çok daha sık görülmektedir. Fakat bu hastalığın gençlerde de görülebildiğini unutmamak gereklidir.

Pinguekula Belirtileri

Pinguekula belirtileri bireyden bireye değişiklik göstermektedir. Genel olarak çok fazla belirti göstermeyen bir rahatsızlık olan pinguekula, özellikle de gözün üzerinde yer alan doğal nem katmanına zarar verdiği durumlarda belirti göstermektedir. Göz beyazında sarı lekenin aşırı büyüme gösterdiği durumlarda gözde yer alan doğal nem katmanı gözün tüm yüzeyine yayılamaz hale gelebilir. Bu durumun sonucunda kuru göz sendromu, yanma hissi, kaşıntı ya da batma gibi belirtiler ortaya çıkabilmektedir.

Göz kuruluğunun yaşanmasına bağlı olarak yabancı cisim hissiyatı ve bulanık görme gibi durumların gözükmesi de olasıdır. Gözde kızarıklık ya da kanlanma da pinguekula sonucunda sık sık görülen semptomlar olarak bilinmektedir. Göz beyazında sarı leke gerekli bakımlar uygulanmadığı takdirde şişebilir, iltihaplanabilir. Bu durumda daha ağır komplikasyon ve belirtiler görülecektir. Ayrıca çok nadir de olsa kitle çok fazla büyüme gösterdiği durumlarda görüşü engelleyebilmektedir.

Pinguekula Tedavisi

Göz beyazında sarı leke tedavisi için birçok farklı yöntemin izlendiğini söylemek mümkün. Pinguekula varlığının herhangi bir olumsuz etki göstermemesi durumunda tedavi uygulanmasına gerek yoktur.

Pinguekulanın tedavisi semptomların şiddetine göre farklılık göstermektedir. İlk olarak pinguekulası olan bireylerin, gözlerini güneş ışığından mümkün olduğunca koruması gereklidir. Pinguekula hastalarında güneşe fazla maruz kalmaya bağlı olarak göz beyazında sarı lekenin büyüdüğü de görülmektedir.

Güneş Koruması

Daha önce de belirtmiş olduğumuz gibi pinguekula tedavisi için belki de en etkili yöntem bireylerin gözlerini güneşten korumalıdır. Bu nedenle dışarıdayken güneş gözlüğü ve şapka takılması gibi önlemler alınması tavsiye edilmektedir.

Bu sayede gözlerinizi güneşten gelen zararlı UV ışınlarından koruyabilir, pinguekula oluşma riskini ve semptomları ciddi anlamda azaltabilirsiniz. Bu noktada dikkat edilmesi gereken şey güneş gözlüğü ve şapka kullanımının yalnızca güneşli günler için olmadığıdır. Çünkü güneşin zararlı UV ışınları bulutlardan geçebilmektedir.

Göz beyazında sarı lekeden korunmak için alabileceğiniz en iyi önlemlerden bir tanesi de fotokromik camlar olarak bilinmektedir. Fotokromik camlar pinguekuladan korunma yolları arayan bireyler için harika bir tercih olacaktır. Güneşte otomatik olarak kararan fotokromik camlar, gözlerinizi UV ışınlarından %100’e kadar korur.

Fotokromik gözlük lensleri ayrıca gözleri mavi ışık gibi diğer zararlı ışıklardan da korumaktadır. Üst düzeyde koruma sağlayabilmek için çerçeveli ve fotokromik özelliği bulunan bir gözlük tercih etmek en iyi seçenektir. Tamamen çerçeveli gözlükler, diğer gözlüklere göre güneş ışınlarını daha fazla engellemektedir.

Kuruluk ve Tahriş Engelleyici Uygulamalar

Pinguekula kuru göz belirtilerinin ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Eğer hastada bu tip belirtiler görülüyorsa kayganlaştırıcı göz damlaları kullanmak etkili bir yöntem olacaktır. Eğer pinguekula oluşumuna neden olan faktör göz kuruluğu ise kuru gözlerin tedavi edilmesi amacıyla reçete edilen ilaçların kullanımıyla göz beyazında sarı leke şikayetini ortadan kaldırmak mümkün hale gelecektir.

Fakat bu noktada bireyin kendi kararı ile göz kuruluğunu engelleyici damlalar kullanmaması son derece önemlidir. Göz kuruluğunu engelleyici nitelikteki damlalar kesinlikle uzman hekim onayının ardından kullanılmalıdır.

Uzman göz hekimi, skleral kontakt lens kullanımını da tavsiye edebilmektedir. Bu lensler sayesinde gözde oluşan kitlenin üzeri örtülecek ve bu sayede göz kuruluğunun şiddeti hafifletilecektir. Ayrıca skleral kontakt lens kullanımı sayesinde gözlerin UV ışınlarına maruziyeti bir nebze de olsa azaltılabilir.

Ayrıca göz beyazında sarı leke sonucunda bölgesel olarak şişme ve iltihaplanma belirtileri de görülmektedir. Bu durumlarda anti – inflamatuvar göz damlaları ya da steroid içerikli göz damlası kullanımı gereksinimi ortaya çıkabilmektedir.
Pinguekula

Göz Beyazında Sarı Leke Ameliyatı

Göz beyazında sarı leke tedavisi için kullanılan bir diğer yöntem de pinguekula ameliyatı olarak bilinmektedir. Pinguekula sonucunda göz içerisinde gelişen kitle, cerrahi yöntemler kullanılarak çıkartılabilmektedir.

Uzman göz doktoru, kitlenin çok büyük bir hale gelmesi ve buna bağlı olarak gözün temel fonksiyonlarına zarar vermesi, kişinin günlük hayatında zorluk yaşaması gibi durumlar cerrahi müdahale gereksinimini ortaya çıkartabilir.

Pinguekula ve Pterjium Arasındaki Farklar

Pinguekula, sık sık pterjium hastalığı ile karıştırılan bir rahatsızlık olarak öne çıkmaktadır. Her ikisinde de konjonktiva dokusunda büyümeler görülmekte olup, her ikisi de iyi huylu kitlelerdir. Yine her iki durumun oluşumunda da güneşe fazla maruz kalmak, toz ve rüzgarlı ortamlarda fazla bulunmak gibi faktörlerin son derece etkili olduğu bilinmektedir.

Öte yandan baktığımızda ise pterjiumun görüntüsü pinguekulaya göre daha farklıdır. Pterjium çok daha taze bir görünüme sahip olup; oval, yuvarlak ve uzamış bir şekildedir. Pterjiumun korneaya doğru gelişim gösterme ihtimali daha yüksektir.

Pinguekula tedavisi hakkında sorularınız için bize Whatsapp iletişim hattımızdan ulaşabilirsiniz.

whatsapp iletişim hattı

Pinguekula Risk Grupları

Pinguekula net bir nedene bağlı olarak gelişmese de bazı risk gruplarından söz etmek mümkün. Bunlar şu şekildedir;

  • Rüzgar, güneş ya da toza fazla maruz kalan bireyler (inşaat işçiliği gibi meslekler)
  • Kuru göz hastalığı bulunan kişiler
  • 40 yaş ve üzerindeki kişiler
  • Demir kaynağı gibi mesleklerle uğraşan bireyler
  • Kontakt lens kullanan bireyler (kontakt lens kullanımı, gözde tahribata neden olabilmektedir.)

Göz beyazında sarı leke aynı zamanda yaşlanma sürecinin normal bir parçası olarak da kabul edilmektedir. Birçok kişide 70 yaşından itibaren pinguekula son derece normal bir durum olarak kabul edilmektedir.

Bu hastalıkta bilinen en büyük risk grubu güneş altında çok fazla zaman geçiren kişilerdir. Bu nedenle göz beyazında sarı leke ve diğer göz hastalıklardan korunabilmek için düzenli bir şekilde güneş gözlüğü kullanılması tavsiye edilmektedir.

Pinguekula Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Pinguekula tedavisi uygulanmadığı durumda çok büyük bir gelişim göstermez ve ciddi şikayetlerin ortaya çıkmasına neden olmaz. Çok nadir görülse de pinguekulanın büyümesi ve buna bağlı olarak görüşün engellenmesi gibi durumlarla karşılaşılabilir.

Bu durumda ameliyat gerekebilir. Ayrıca bireylerin estetik kaygıları da tedavi gereksinimi ortaya çıkartabilir. Bunun dışında göz beyazında sarı leke tedavisi çoğu kişide zorunlu bir durum olmamakla birlikte ciddi komplikasyonların görülmesine neden olmaz.

Instagram’da bizi takip etmek için tıklayınız.

İnstagram