Göz, hem fonksiyonel açıdan hem de estetik açıdan son derece önemli bir organ olarak öne çıkmaktadır. Bu sebepten dolayı yaşanan göz hastalıklarının ertelemeden, mümkün olduğunca hızlı bir şekilde ve doğru yöntemler kullanılarak tedavi edilmesi gereklidir. Ayrıca günlük hayatta göz sağlığına zarar verecek hareketlerden kaçınılmalı ve göz sağlığının korunması gereklidir.

Fakat çeşitli sebeplere bağlı olarak göz kaybı durumu oluşabilir ya da gözün alınması gerekebilir. Bu durumlarda gözün estetik olarak yokluğunu kapatabilmek adına kullanılan yöntem göz protezi olarak karşımıza çıkmaktadır. Son dönemlerde oldukça yaygın bir uygulama olan göz protezi, günümüzde birçok birey tarafından tercih edilen bir yöntem olarak karşımıza çıkıyor.

Protez Göz Nedir?

Gözün eksik olması gerek psikolojik gerekse fiziksel bakımdan birçok problemi ortaya çıkarabilmektedir. Günümüzde fonksiyonunu kaybetmiş bir göze tekrar fonksiyonunu kazandıracak bir tedavi yönteminden söz etmek maalesef ki mümkün değildir. Fakat gözün estetik açıdan eksikliğini giderebilmek için protez göz uygulaması kullanılmaktadır.

Doğuştan göz eksikliği bulunan ya da çeşitli travma ve hastalıklara bağlı olarak gözünü kaybeden bireyler için protez göz uygulaması geliştirilmiştir. Bu noktada protez göz yalnızca kozmetik amaçlı kullanılmakta olup, estetik kaygıların giderilmesi için geliştirilen bir yöntemdir. Protez göz uygulamasının görme yetisini geliştirmesi ya da kaybedilen görme yetisini tekrar kazandırması gibi bir durum kesinlikle söz konusu değildir.

Göz Protezi Uygulaması

Göz protezi uygulaması yapılmadan önce ilk olarak yapılması gereken şey göz çukurunu protez için elverişli bir hale getirmek olacaktır. Daha sonra göz yuvasına yerleştirilen, göz büyüklüğünde bir bilye ile gözün ölçüsü alınır. Günümüzde protez göz cerrahisi alanında aktif olarak kullanılmakta olan 2 farklı yöntemden söz etmek mümkündür. Bunlardan ilki evisserasyon olarak öne çıkıyor.

Evisserasyon, göz protezinde en sık kullanılan yöntem olup, yalnızca göz içeriğinin boşaltılmasıyla gerçekleştirilmektedir. Bu yöntemde göz kaslarının alınması gibi yollar izlenmemektedir. Görme yetisini kaybetmiş olan gözün içeriği tamamen boşaltılır ve bu bölgeye boşluğun doldurulması amacıyla orbital implant yerleştirilir.

Bu işlem yaklaşık olarak 30 dakika sürmektedir. Evisserasyon yöntemi ile göz protezi genellikle genel anestezi altında yapılıyor olsa da hastanın durumu ve doktorun tercihi gibi faktörler doğrultusunda lokal anestezi altında da yapılabilmektedir.

Göz protezinde kullanılan ikinci yöntem ise enükleasyon olarak karşımıza çıkıyor. Bu yöntemde göz içeriği sinirlerde dahil olmak üzere tamamen alınmaktadır. Enükleasyon ile göz kasları ayrılır ve göz bir bütün halinde alınır. Bu aşamada göz kasları bölgeye eklenen orbital implantın üzerine yerleştirilmektedir.

Enükleasyon genel olarak tercih edilmeyen bir yöntem olsa da bazı hastaların durumu evisserasyon için uygun değildir. Özellikle de göz tümörü ya da gözün hiç gelişmemiş olması gibi durumlarda enükleasyon, mecburen uygulanması gereken bir yöntem olmaktadır. Her iki yöntemde de başarılı sonuç almak için mükemmel bir cerrahi müdahale yapılması ve protez işçilik kalitesinin yüksek olması gereklidir.

Protez göz uygulaması uzun yıllardan beri aktif olarak kullanılan bir yöntem olup, son derece gelişmiş bir cerrahi olsa da bazı komplikasyonlar ile karşılaşılması da muhtemeldir. Göz protezi uygulamasında en çok karşılaşılan komplikasyonları şu şekilde sıralamak mümkündür;

  • Alt göz kapağı üzerine normalden daha fazla yük binmesi
  • Protezin hareket edememesi, aynı konumda tamamen hareketsiz bir şekilde kalması
  • Diğer göz ile simetri sağlanamamasına bağlı olarak doğal bir görünümün elde edilememesi

Fakat günümüz teknolojisi sayesinde bu komplikasyonlar ile karşılaşılma ihtimali son derece zayıftır. Oldukça hafif maddeler kullanılarak yapılan göz protezleri gerekli hareket kabiliyetine sahip olduğu için büyük oranda hiçbir sıkıntı yaşatmadan bireylerin estetik kaygılarını sona erdirmektedir.

Protez Göz Cerrahisinde Kullanılan Orbital İmplantlar

Protez göz cerrahisi alanında birçok orbital implant tipinin kullanıldığını söylemek mümkündür. Orbital implantlar, cerrahi işlemin ardından ortaya çıkan boşluğun doldurulması amacı ile kullanılmakta olan yapay ya da doğal olabilen, yuvarlak bir şekle sahip özel materyallerdir.

Günümüzde çeşitli materyaller implant üretiminde kullanılmaktadır. En sık kullanılan materyaller akrilik, polietilen, hidroksiapatit olarak sayılabilir. Her implant türünün kendine özgü avantaj ve dezavantajları vardır. Temelde hepsi aynı işlevi gösteriyor olsa da tercih edilen implant türü farklılık göstermektedir.

İmplant türünün tercihinde sıkıntı yaşanan gözün durumu, doktor tecrübesi ve hasta tercihi gibi faktörler doktor – hasta iletişimi ile değerlendirilmekte ve bu doğrultuda karar verilmektedir.

Ameliyat Sonrasında İyileşme Ne Kadar Sürer?

Protez göz ameliyatı hakkında en çok merak edilenlerden bir tanesi de ameliyatın ardından iyileşme sürecinin ne kadar sürdüğü konusu olarak karşımıza çıkıyor. Göz protezi ameliyatının sonrası genellikle sıkıntılı bir süreç değildir. Hastalar dilediği takdirde ameliyatın bitmesinden birkaç saat sonra evlerine gidebilirler.

Fakat bölgedeki ağrının daha iyi kontrol edilebilmesi ve durumun yakından izlenmesi açısından bir gün boyunca hastanede kalmak daha isabetli bir karar olacaktır. Ameliyatın yapılmasının ardından göz kapatılır ve en az 1 gün sonra açılır. Pansumanın kaldırılması ile birlikte çeşitli damlalar ve antibiyotik verilir. Bu süreçte hastanın birkaç gün boyunca ağrı çekmesi gayet normal bir durum olup, hastadan hastaya değişiklik gösterebilir.

Bu noktada ağrı hissiyatı oluşmasının en önemli sebebi sağlam gözün hareketli ile birlikte ameliyatlı gözünde hareket etmesidir. Ameliyat olan hastaların tamamen normal yaşantılarına dönmeleri yaklaşık olarak 1 hafta kadar sürmektedir. Protez uygulaması yapılan hastaların yaklaşık 1 hafta boyunca koruyucu göz pedi kullanmaları tavsiye edilmektedir. Koruyucu göz pedi sayesinde göz bölgesinin mikrop kapması önlenir.

Protez Göz Kullanmanın Riskleri Nelerdir?

Protez göz tedavisi doğru bir şekilde ve uzman bir hekim tarafından uygulandığı takdirde herhangi bir problem ortaya çıkmaz. Fakat bazı vakalarda ameliyatı gerçekleştiren cerrahın ya da hastanın bakım sürecinde yaptığı bazı hatalar nedeniyle çeşitli komplikasyonların gelişebildiği görülmektedir. Göz protezi kullanımında gelişebilecek olası riskleri şu şekilde sıralamak mümkündür;

  • Protez göz uygulamasında ölçünün tam olarak doğru alınmamasına bağlı olarak göz çukurunun proteze göre büyük olması ve bu nedenle gözden düşmesi
  • Göz dokusunun proteze uyguladığı baskı nedeniyle protez yüzeyinde çatlakların meydana gelmesi sonucunda protez yapısının zarar görmesi
  • Göz çukuruna yerleştirilen protezin, göz çukuru içerisinde yer değiştirmesine bağlı olarak estetik ve simetrinin kaybolması

Bu ve bunun gibi sıkıntıların yaşanmaması adına protez göz uygulamasını mutlaka alanında uzman, tecrübeli göz hekimlerine yaptırmanız tavsiye edilir. Ayrıca ameliyat sonrasında da doktor tarafından verilen önerilere uymanız, protez bakımına dikkat etmeniz de bu tip sıkıntıları yaşama ihtimalinizi düşürecektir.

Göz Protezi Görünümü ve Bakımı

Hastaların protez göz hakkında en çok merak ettiklerinden birisi de protez göz nasıl gözükür sorusu olarak karşımıza çıkıyor. Ayrıca protez göz bakımı da merak edilen bir diğer konudur. Protez göz uygulaması yapıldıktan hemen sonra kişiler bu duruma alışır.

Gözlerinde protez olduğunun farkına varmayacak hale gelirler. Protez göz kullanıcılarının gözü devamlı çıkarıp takmaları gibi bir işleme gereksinim duyulmaz. Protezlerin temizliği ve kontrolleri belirli periyotlarla alanında uzman kişiler tarafından yapılmalıdır.

Protez gözler, iyi bir cerrah tarafından uygulanması ve göz protezi işçiliğinin kaliteli olması durumunda sağlam göze çok yakın bir oranda hareket edebilmektedir. Hastalar, protez gözleriyle gereken her türlü aktiviteyi eksiksiz bir şekilde yerine getirebilir.

Protez gözün daha canlı bir görünüme sahip olması ve gereken kayganlığın sağlanması amacıyla suni göz yaşı kullanılması tavsiye edilmektedir. Fakat protezlerin bakımı ve kontrolleri her ne kadar aksatılmadan, eksiksiz bir şekilde yaptırılsa da protezler zamanla eskir ve parlaklığını kaybetmeye başlar. Ayrıca protezin oturtulduğu yuvada da değişiklikler meydana gelir.

Bu nedenle göz protezlerinin ortalama 3 – 4 yılda bir değiştirilmesi tavsiye edilmektedir. Daha önce de belirttiğimiz gibi protez gözün bakımı eksiksiz bir şekilde yapıldığı takdirde protez göz, gerçek göze çok yakın bir görünüm kazanıp uzun süre boyunca sıkıntısız kullanılabilir.

Protez Göz

Göz Protezi Ameliyatı Tekrarlanır mı?

Protez göz cerrahisi herhangi bir hata olmadan, iyi bir şekilde yapıldığı müddetçe ikinci bir ameliyatın uygulanması gibi bir duruma gerek kalmaz. Yapılan cerrahi sonucunda yerleştirilen implant, ömür boyunca herhangi bir sıkıntı yaşamadan rahatlıkla kullanılmaktadır.

Fakat çeşitli koşullara bağlı olarak yapılan implantta bazı sıkıntılar oluşabilmektedir. Bu durumlarda oluşan sıkıntıları ortadan kaldırmaya yönelik müdahaleler yapılır ve göz protezinden elde edilen avantajın optimum düzeye getirilmesi hedeflenir.

Protez göz hakkında sorularınız için bize Whatsapp iletişim hattımızdan ulaşabilirsiniz.

whatsapp iletişim hattı

Protez Göz Yan Etkileri

İyi yapılmayan cerrahi müdahale ve uygun olmayan implant tercih edilmesi gibi nedenlerden dolayı bazı istenmeyen yan etkilerin gelişebildiği görülmektedir. Zamanla protezin yerinde çıkması, protez yüzeyinin açılması, gözde sürekli çapaklanmaların meydana gelmesi gibi yan etkiler görülmektedir.

Gözde rahatsızlık ve devamlı çapaklanma genellikle göze yerleştirilen protezin soket ile uyumlu olmadığını göstermektedir. Bu durumda yapılan protezin tekrar gözden geçirilmesi gerekmektedir. Bu durumda en kötü senaryo şüphesiz ki orbital implantın yerinden çıkmış ya da açılmış olmasıdır.

Bu durumda yeni implant yerleştirilmesi ya da açılma küçükse bu bölgeye yama yapılması gerekebilmektedir. Bu cerrahi müdahaleler gerçekten oldukça hassas işlemlerdir. Bu nedenle alanında yetkin kişilerce yapılması hayati önem taşır.

Protez göz kullanımının uzun süre devam etmesi ile birlikte bireylerde üst göz kapağı bölgesinde düşüklük, alt göz kapaklarında sarkma gibi etkiler görülebilir. Eğer bu durumlar gerçekleşmişse lokal anestezi ile göz kapağının düzeltilmesi ya da orbitra alanının doldurulması gibi işlemlerle oluşan görüntü düzeltilmektedir.

Protez Göz Tedavisi Neden Yapılır?

Protez göz tedavisi kozmetik amaçlı olarak uygulanan bir cerrahi yöntem olarak bilinmektedir. Estetik bir görünümün elde edilmesi ve yüz simetrisinin tam olarak sağlanması amacıyla uygulanmaktadır. Protez uygulaması yapıldıktan sonra bireyler aynı şekilde günlük hayatlarına devam edebilmektedir. Protez göz uygulaması bireylere şu avantajları sağlamaktadır;

  • Estetik ve kozmetik konulara dair bireylerin tüm endişeleri tamamen ortadan kaldırılır
  • Göz yoksunluğu çeken bireyler, bu uygulama ile diğer bireylerle dış görünüş açısından eş hale gelirler ve bu da bireylerin psikolojik durumlarını çok daha iyi hale getirir
  • Bireylerin sosyal çevrelerde çok daha etkin hale geldiği ve özgüven eksikliği gibi problemleri büyük ölçüde aştığı görülmektedir.

Protez Göz Günlük Aktiviteleri Engeller mi?

Göz protezi tedavisi yaptırmak isteyen bireylerin en çok araştırdığı konulardan birisi de göz protezinin günlük yaşantıyı ne denli etkilediği olarak öne çıkıyor. Göz protezi doğru koşullarda uygulandığı takdirde günlük yaşantıyı hiçbir şekilde etkilemez. Aksine bireylerin yaşam koşullarını çok daha iyi bir hale getirir. Protez göz kullanan kişiler;

  • Spor yapabilir
  • Yüzebilir
  • Protez ile uyuyabilir
  • Banyo yapabilir

Kısacası protez göz kullanımı günlük aktivitelerinizi hiçbir şekilde etkilemeyen, uzun süreli bir tedavi yöntemidir.

Instagram’da bizi takip etmek için tıklayınız.

İnstagram