Şaşılık ameliyatı göz kayması tedavisinde başvurduğumuz yöntemlerden biridir. Göz kayması ameliyatı, göz hareketlerini olması gerektiği gibi düzeltmekle birlikte iki gözden gelen görüntülerin beyinde tek görüntü olarak algılanmasını yani binoküler görmeyi sağlamak için de yapılır.

Şaşılık
Ameliyatsız tedaviye rağmen devam eden kaymaya cerrahi müdahalede bulunulması sadece görme sağlığını değil, kişinin psikolojisini de doğrudan olumlu yönde etkiler. Bir diğer deyişle şaşılıkla açığa çıkan estetik kaygıların giderilmesi de şaşılık cerrahisine yönlendiren temel faktörlerdendir.

Kimler Şaşılık Ameliyatı Olabilir?

Şaşılık tedavisinde, muayenede elde edilen bulgulara bakılarak her hastaya farklı yöntemler uygulanır. Bu tedavi yöntemlerini iki ana başlık altında toplamak mümkündür: ameliyat dışı ve ameliyat.

Ameliyatla tedavinin hastaların tamamında değil, yalnız bir bölümünde uygulandığını da belirtmekte fayda var.
Ameliyat dışı tedavi yöntemleri uygulamaya alınmış olmasına rağmen göz kayması devam ediyorsa şaşılık cerrahisi yapılır. Bununla birlikte doğuştan gelen şaşılıkların düzeltilmesi için de cerrahi müdahaleye gereksinim duyulur. Yetişkinlikte ortaya çıkmış göz kaymalarında da kimi zaman ameliyat tek seçenek olabilmektedir.

Göz kayması cerrahisinin yapılma zamanı, hasta özelinde değerlendirilir. Bu nedenle takibinin özenle yapılabilmesi için hastanın doktor randevularına riayet etmesi oldukça önemlidir.

şaşılık

Şaşılık Cerrahisi Yaş Sınırı

Şaşılık cerrahisi her yaştan hastaya uygulanabilmektedir. Göz kayması cerrahisi yaş sınırı hakkındaki bilgiler, “bebek ile çocuk” ve “yetişkin” olarak iki grup altında toplanarak verilebilir:

Bebek ve Çocuklarda Şaşılık Cerrahisi Yaş Sınırı

Şaşılık doğum akabinde ya da 6. aydan itibaren gelişebilir. Şaşılığın türü ve hastanın durumu ise ameliyat yaşını doğrudan etkiler. Gözde doğuştan içe kayma (ezotropya) söz konusu olduğunda ameliyatın 2 yaşına kadar yapılması önerilir. Ama bu hastalarda görme gelişiminin sağlıklı devam edebilmesi için 1 yaşında ameliyatın yapılması önemlidir.

Çocuk 5 yaşına gelmeden şaşılığın giderilmesi çok önemlidir zira bu eşiğin aşılması, kimi zaman cerrahi müdahalenin ardından çift görme benzeri sıkıntılara sebebiyet verebilmektedir.

Gözde dışa kaymanın (ekzotropya) ameliyatla tedavi edilmesinde ise genellikle çocuğun 5 yaşını doldurmuş olması beklenir. Bu bilgilerin geneli yansıttığı, ameliyat kararı verilebilmesi için her bebeğin/çocuğun ayrı ayrı değerlendirilmesi gerektiği unutulmamalıdır.

Yetişkinlerde Şaşılık Cerrahisi Yaş Sınırı

Yetişkin bireylerdeki şaşılığa cerrahi müdahalede bulunulabilmesi için yaş bir kriter değildir. Bununla birlikte çocukluktan yetişkinliğe taşınmış bir şaşılığın ameliyatla tedavisi söz konusuysa üç boyutlu görmenin sağlanması güç olabilir. Başka bir deyişle, çocuklarda fark edilen bir şaşılığın teşhis, takip ve tedavisi ileri yaşlara bırakılmamalıdır.

Göz Kayması Cerrahisi Öncesi Muayene

Her ameliyat öncesinde olduğu gibi şaşılık ameliyatı öncesinde de hastaların detaylı bir muayeneden geçmesi gerekir. Yapılan kontrollerde gözün kenarında bulunan ve hareketlerinden sorumlu olan kasların hangilerine müdahale edilmesi gerektiği tespit edilir. Bu da ancak kaymanın türünün ve derecesinin belirlenmesiyle mümkündür.

Öte yandan ameliyat, -genel sağlık durumu göz önünde bulundurularak- hasta genel ya da lokal anestezi altındayken gerçekleştirilir. Tercih edilecek anestezi türü de yine ameliyat öncesi muayene kapsamında yapılacak tetkiklerle belirlenir. Bu tetkikleri değerlendiren anestezi uzmanına iç hastalıkları ve bebeklerde/çocuklarda çocuk hastalıkları uzmanı da eşlik edebilir.

Göz Kayması Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Göz kayması ameliyatı, göz kürelerinin dış kısımlarında yer alan altı adet kastan, sorunlu kas ya da kaslara müdahale edilir. Kas(lar)ın kuvveti, şaşılığın türüne göre kimi tekniklerle azaltılır ya da artırılır, bunlarla birlikte kasların etki noktalarında değişikliğe gidilebilir. Bu dengenin sağlanabilmesinde lazer etkisizdir. Yani, göz kayması ameliyatı lazerle yapılamaz.

şaşılık ameliyatı

Şaşılık cerrahisi lokal anestezi ya da genel anestezi altında ameliyathanede gerçekleştirilir. Lokal anestezi uygulanarak yapılan ameliyatlarda da hasta anestezi uzmanının gözetimindedir.

Ameliyat Ne Kadar Sürer?

Her ne kadar hasta özelinde (şaşılığın derecesine vs. bakılarak) yanıt vermek gerekse de şaşılık cerrahisi başlaması ve bitmesi arasında geçen süre, 45 dakika ila 90 dakika arasındadır.

Şaşılık Ameliyatı Fiyatları 2024

Şaşılık, yönü, şiddeti, tekrarlama sıklığı, ne zaman ortaya çıktığı vb. noktalarda hastadan hastaya göre değişken olma özelliğindedir. Şaşılık ameliyatları kapsamında yapılacak işlemler de bu özellikler dikkate alınarak gerçekleştirildiğinden hasta özelinde bir fiyatlandırma yapılmaktadır.

Hastanın ameliyat için uygun bir aday olup olmadığını öğrenmesi ve uygunsa ameliyat fiyatını öğrenmesi için kapsamlı bir muayeneden geçmesi gerekir.

göz kayması ameliyatı whatsapp iletişim hattı

Ameliyat Sonrası Ne Kadar Sürede İyileşilir?

Göz kayması cerrahisinin gerçekleştirildiği gün, hastanın işlem yapılan gözü kapatılır. Bir gün sonra bandaj çıkarılır ve sağlıklı bir iyileşme süreci yaşanması için temizleme, damla damlatma gibi işlemler yapılır.

Gelecek 3 gün boyunca hastaların ağır egzersizlerden kaçınması ve bol bol dinlenmesi iyileşme için gerekli görülür. 10 gün içinde hastalar hayatlarına kaldıkları yerden rahatlıkla devam edebilecek duruma gelirler.

İlk iki hafta geçtikten sonra, ameliyat sonrası gözde oluşmuş batma, kanama, kızarıklık gibi belirtilerin sona ermesi beklenir. (Kimi zaman belirtilerin ortadan kalkması 1 ayı bulabilir. Bu süre zarfında kullanılacak göz damlaları şikayetlerin azalmasına fayda sağlar)

Ameliyat Sonrası Nelere Dikkat Edilmelidir?

Ameliyat sonrasında hastalar, komplikasyonların oluşmaması için hekimleri tarafından yapılan yönlendirmelere uygun davranmalıdırlar. Hastaların muayene tarihlerine riayet etmeleri de son derece önemlidir.

Bu muayenelerde hem göz sağlığına bakılır hem de görme derecesi belirlenerek gerekliyse hastaya gözlük verilir. Hastalar, ameliyatla sağlanan gözlerdeki paralelliğin zaman içerisinde bozulup bozulmadığına da dikkat etmeli, herhangi bir şüpheli durumda rutin muayene tarihlerini beklemeden hekimlerine başvurmalıdır.

Göz Kayması Cerrahisi Riskleri Nelerdir?

Göz kayması cerrahisi, hasta anestezi (genel/lokal) altındayken yapılmaktadır. Bu nedenle ameliyatın riskleri arasında anesteziye bağlı gelişebilecek komplikasyonlar vardır.

Cerrahi müdahale gerçekleştirilirken ya da ameliyatın tamamlanmasının akabinde de kimi komplikasyonlar -düşük ihtimalle de olsa- oluşabilir. Bunların önemli bir bölümü ise oluştuğu esnada ya da sonrasında -yeniden ameliyat, prizma gözlük kullanımı vb. yollarla- tedavi edilebilir.

Geçici ya da kalıcı çift görme, enfeksiyon, göz kapağını etkileyen değişiklikler (örneğin kapak aralığında), alerjik reaksiyon bunlara örnek olarak verilebilir.

Bunların yanı sıra gerçekleştirilen müdahaleyle gözdeki kaymanın yeterince düzeltilememesi ya da aşırı düzeltilmesi söz konusu olabilir. Yaklaşık 20 gün süreyle de gözlerde batma ve kızarıklık ile karşılaşılabilir.

Şaşılık ameliyatı hakkında sorularınız için bize Whatsapp iletişim hattımızdan ulaşabilirsiniz.

whatsapp iletişim hattı

Göz Kayması Cerrahisi Sonrası Tekrar Kayma Olur Mu?

Göz kayması cerrahisi sonrasında şaşılık bazı hastalarımızda gerçekleşmektedir. Ameliyat öncesindeki yöne ya da bunun tam tersi yöne doğru kayma olabilir. Böyle bir durumla karşılaşıldığında yeniden şaşılık ameliyatı gerçekleştirilebilmektedir.

Şaşılık ameliyatı öncesinde gerçekleştirdiğimiz detaylı muayeneyle ameliyat sonrası tekrar kayma ihtimalini belirliyoruz ve bu ihtimaller dahilinde ameliyatı gerçekleştiriyoruz.

Göz Tembelliği Olanlarda Göz Kayması Ameliyatı

Göz tembelliği olan kişilerde göz kayması sık karşılaştığımız bir durumdur.

Ameliyatsız Şaşılık Tedavisi

Göz kaymalarını tetikleyen birçok neden vardır. Bu nedenle şaşılık tedavisi kapsamında farklı yöntemler uygulanmaktadır. Ameliyatsız şaşılık tedavisi başlığı altına, gözlük, kapama, ortoptik ve nörotoksin tedavileri girer.

Kırma kusurundan (hipermetropi) ileri gelen şaşılıklar için gözlük tedavisi uygulanır. Genellikle kırma kusurunun düzeltilmesiyle şaşılığın da ortadan kalkması beklenir. Hipermetropi derecesinin yüksek olması, şaşılık yaşanan gözde göz tembelliğine yol açabilir. Böyle bir durumda kapama tedavisinden destek alınır. Bu yöntemde sağlam göz kapatılarak tembelliğin yaşandığı gözün çalıştırılması hedeflenir.

Ortoptik tedavi, göze uygulanan egzersizleri tanımlar. Hedef, görmenin ve derinlik algısının yeniden kazandırılmasıdır.

Nörotoksin, özellikle sinir felci nedeniyle meydana gelmiş şaşılıklarda ve kimi özel koşullarda uygulanan bir tedavi yöntemidir. Bu yöntemle, şaşılığa yol açan kasa botulinum toksin enjeksiyonu yapılır. Kalıcılığı kısa sürmesi (yaklaşık 4-6 ay) sebebiyle uygulamanın tekrarlanması gerekebilir.

Instagram’da bizi takip etmek için tıklayınız.

İnstagram