Yalancı göz kayması, gerçekte göz kayması olmadığı halde kayma varmış gibi görünmesidir. İçe ya da dışa doğru yalancı şaşılık olabileceği gibi yukarı ya da aşağıya doğru da olabilir. Yalancı şaşılık, bebeklerde ve küçük çocuklarda daha sıklıkla görülen bir durumdur.

Bebeklerin ve çocukların yüz anatomileri tam olarak gelişmediği için burun kökleri basıktır ve göz kenarlarında bulunan cilt kıvrımlıdır. Bu sebeple de bebeklerin veya çocukların gözlerinde özellikle içe doğru kayma varmış gibi görünür.

Çocukların büyümesi ve yüz hatlarının oturması ile birlikte bu görünüm yavaş yavaş ortadan kaybolur. Bu etkenlerin yanında bebeklerde ya da çocuklarda göz kürelerinin yapısı ya da görme ekseni ile gözün geometrik ekseni arasında fark bulunması da çocuklarda şaşılık varmış gibi görünmelerine neden olabilir.

Yalancı Göz Kaymasının Nedenleri

Göz ve çevresindeki yapıların anatomik yerleşimi, göz küresinin orbita kemikleri içindeki duruşu, bebeklerde gördüğümüz göz kapaklarının buruna yakın kısmındaki epikantus dediğimiz cilt dokusu, burun kökünün geniş olması, gözlerin birbirine normalden daha yakın ya da daha uzak konumlanması nedenleri ile yalancı göz kayması görünümü ortaya çıkabilir.

Bebeklerde büyüme ve gelişme ile birlikte yüzün ve gözün şekli oturur ve bu yalancı kayma görünümü ortadan kalkmış olur.

Yalancı Göz Kayması Nasıl Teşhis Edilir?

Yalancı şaşılık ile gerçek şaşılığın birbirinden ayırt edilebilmesi için kullanılan tanı yöntemlerden ilki göze tutulan ışığın yansımasının değerlendirilmesidir. Yalancı göz kayması söz konusu olduğunda göz üzerine düşen ışık yansımaları birbirine paralel olmaktadır.

Bu sebeple bebek ya da çocuğun tam karşıya bakarken ışık yansıması göz bebeklerinin tam olarak üzerine düşmektedir. Gerçek bir şaşılık söz konusu olduğunda ise ışık yansımaları birbirine paralel olmayacaktır.

yalancı göz kayması

Bunların yanında özellikle söz konusu bebekler olduğunda yalancı şaşılığın teşhis edilebilmesi için ayrıntılı bir göz muayenesi gerekmektedir. Çünkü bazı bebeklerde göz kayması ara ara yaşanmaktadır. Bunun içinde göz muayenelerinin ayrıntılı bir şekilde yapılması ve her iki gözde de görme oranının aynı olup olmadığına bakılması gerekir. Bunların yanında bebeklerde ya da çocuklar yakın ya da uzak görüşte herhangi bir sorun olup olmadığının da araştırılması gerekmektedir.

Şaşılık şüphesi durumunda bebeklerin ve çocukların sık aralıklar ile kontrol edilmesi gerekir. Böyle bir şüphe olmaması durumunda dahi göz kontrollerinin her 6 ayda bir gerçekleşmesi göz sağlığının korunması açısından önemlidir.

Bizim yalancı kayma durumunda önemsediğimiz konu bu yanıltıcı durumun gerçek bir göz kaymasının teşhisini gölgelemesidir. Bu yüzden yalancı göz kayması tespit ettiğimiz bebeklerin rutin kontrollerini daha sık olarak gerçekleştiriyoruz.

Yalancı göz kayması hakkında sorularınız için bize Whatsapp iletişim hattımızdan ulaşabilirsiniz.

whatsapp iletişim hattı

Yalancı Şaşılık Nasıl Tedavi Edilir?

Yalancı şaşılığın herhangi bir tedavisi bulunmamaktadır. Çünkü bu durum daha önce de bahsettiğimiz gibi bebeklerin ya da çocukların yüz anatomilerinin tam olarak gelişmemesinden kaynaklanan bir durum olarak karşımıza çıkmaktadır. Ancak burada önemli olan bebeklerde ya da çocuklarda gerçekten şaşılığın olup olmadığının belirlenmesidir. Çünkü gerçek şaşılığın en kısa süre içinde tedavi edilmesi gerekmektedir.

Yalancı şaşılık zaman içine düzelmesine rağmen gerçek şaşılık ise zaman içinde ilerlemektedir. Bu sebeple söz konusu şaşılık olduğunda en kısa süre içinde müdahale edilmesi gerekir.

Yetişkinlerde görülen yalancı göz kaymaları eğer göz kapaklarına ya da orbitaya bağlı bir sorundan kaynaklanıyorsa göz kapağı ya da orbita ameliyatı planlanabilir.

Yalancı Göz Kayması Ne Zaman Düzelir?

Özellikle yeni doğan bebeklerde ilk 4 ay ara ara olan göz kayması normal olarak kabul edilmektedir. Bu durum genellikle 4. aydan sonra kendiliğinden düzelme gösterir. Bebeklerde büyüme ve gelişme ile birlikte yüzün ve gözün şekli oturur ve bu yalancı kayma görünümü ortadan kalkmış olur.

Ancak bazı bebeklerde bir yaşından sonra da göz kaymaları ara ara tekrarlayabilir. Bu durumda ailelerin çocuklarını kontrol altında tutmaları ve kaymanın ilerlemesi durumunda göz doktoruna vakit kaybetmeden başvurmaları gerekir. Yetişkinlerde görülen yalancı göz kaymaları eğer göz kapaklarına bağlı bir sorundan kaynaklanıyorsa göz kapağı ameliyatı planlanabilir.

Instagram’da bizi takip etmek için tıklayınız.

İnstagram