Göz kayması yaşamın her döneminde açığa çıkabilen bir sağlık problemidir. Bir diğer adıyla şaşılık olarak adlandırılır. Özellikle ellili yaşlardan sonra görülme sıklığı artan göz kayması farklı nedenlerden kaynaklı oluşabilir.

Göz kasları üzerinde fonksiyonel değişimlerin olması veya beyin ile göz arasında iletişim sağlayan sinirlerde tahribat oluşmasına bağlı olarak açığa çıkabilir. Erken tanı ve teşhis ile basit tedaviler ile geri döndürülebilir olduğu gibi ilerlemiş vakalarda cerrahi müdahalelere de başvurulabilir. Göz kayması ciddiye alınması gereken bir sağlık problemi olup tedavi edilmesi gerekir.

Şaşılık

Yetişkinlerde Göz Kayması Neden Olur?

Yetişkinlerde göz kayması sonradan karşılaşılan problemlere bağlı olabildiği gibi çocukluktan kalma şaşılık da olabilir. Çocukluk döneminde göz kayması tedavisinin ihmal edilmesi şikayetin artarak yetişkinlik döneminde de görülmesine neden olabilir.

Kişilerde göz tembelliği problemi olması durumunda şaşılık oluşabilir. Başın ya da gözün geçirdiği bir travma sonucunda da göz kayması açığa çıkabilir. Diyabet, anevrizma, tansiyon gibi nedenlere bağlı olarak da göz kayması problemi görülmektedir.

50’li yaşların ardından altıncı veya üçüncü sinir felci durumu sıklıkla karşılaşılan bir problemdir. Sinirlerde gelişen bu felce bağlı olarak da göz kayması oluşabilmektedir. Bu felce bağlı olarak göz dışa doğru hareket edebilme yeteneğini kaybeder.

Bazı durumlarda görme bozukluklarına veya görme kaybına bağlı olarak da göz kayması açığa çıkabilmektedir. Nadir olarak beyinde veya gözde gelişen tümörler de görme kaybına ve göz kaymasına neden olabilmektedir.

Yetişkinlerde Şaşılık Nasıl Anlaşılır?

Göz kayması gözle görülür belirtiler verebilir. Belirli bir nesneye odaklanırken bir gözün sabit kalırken diğer gözün farklı bir yöne bakması göz kayması probleminde karşılaşılan en temel belirtidir. Çift görme bir diğer adıyla diplopi göz kayması belirtileri arasında yer alır.

Kişilerin farkında olmadan kafalarını bir yöne doğru yatırması görme netliği sağlamak üzere yapılan istemsiz bir harekettir. Benzer bir şekilde yüksek veya parlak bir ışığa bakarken de kişiler rahatsızlık hissi duyarak gözlerini kısma ihtiyacı duyabilir. İlerlemiş vakalarda yürürken dengede kalmada zorlaşma da görülebilmektedir.

Yetişkinlerde göz kayması hakkında sorularınız için bize Whatsapp iletişim hattımızdan ulaşabilirsiniz.

whatsapp iletişim hattı

Şaşılık Teşhisi Nasıl Konur?

Şaşılık teşhisi rutin muayene ardından çeşitli şaşılık testleri ile konulur. Rutin muayene sırasında göz hastalıkları uzmanı şüphelendiği belirtilere yönelik tetkikler uygular. Görme üzerinde yapılan bazı tetkiklerin yanı sıra gerekli durumlarda röntgen veya kan tahlillerine de ihtiyaç duyulabilir.

Göz Kayması Türleri Nelerdir?

Göz kayması türleri farklı kategorilere ayrılır. Kayma açısı her yönde farklı olan şaşılık paralitik şaşılık olarak adlandırılır. Kayma açısı her yönde aynı olan ise paralitik olmayan şaşılıktır.

Oluşum nedenine bağlı olarak da şaşılık türleri değişkenlik gösterir. Kas felçlerine bağlı gelişen şaşılık, kırma kusuruna bağlı gelişen şaşılık, doğumsal şaşılık veya bazı durumlarda özel şaşılıklar görülebilir.

Yetişkinlerde Şaşılık Tedavisi Seçenekleri

Şaşılık teşhisi konulması ardından şaşılığa sebebiyet veren ana neden incelenir. Görme fonksiyonlarında bozukluğa bağlı gelişmesi halinde gözlük ve göz bandı tedavisine başvurulabilir. Çeşitli göz egzersizleri ile gözün kayma derecesinin küçültülmesi hedeflenir. Tansiyon veya diyabete bağlı gelişmesi halinde ise göz kayması ile birlikte bu hastalıkların tedavisi de sağlanmalıdır.

Göz kayması tedavisinde cerrahi müdahalelere de sıklıkla başvurulur. Göz sinirleri üzerinde gerçekleşen felçler belli bir süre içinde kendiliğinden düzelmezse ameliyat ile kaslara müdahale edilmesi gerekebilir. Bazı durumlarda göz kaslarına botoks uygulanarak gözün odak noktasında sabitlenmesi sağlanabilir.

Yetişkinlerde Şaşılık Tedavisi Başarısı ve Riskleri

Yetişkinlerde şaşılık temelinde yatan nedene ve teşhis edildiği döneme göre değişiklik gösterir. Gözlük tedavisinde başarı oranı kişiden kişiye değişmekte olup doğru gözlük kullanımına özen gösterilmelidir. Göz kayması tamamı ile tedavi edilebildiği gibi bazı durumlarda ise tamamı ile iyileşmeyebilir.

Cerrahi müdahaleler ise göz kaymasında daha etkili çözümlerdir. Başarı oranı şaşılığın tipine ve düzeyine göre değişse de genellikle yüz güldürücü sonuçlar alınır. Genellikle tek bir ameliyat ile göz kayması tamamı ile tedavi edilebilir veya ileri vakalarda ikinci bir ameliyata ihtiyaç duyulabilir.

Yetişkinlerde Şaşılık Ameliyatı Zor Mudur? Ne Kadar Sürer?

yetişkinlerde göz kayması

Yetişkinlerde şaşılık ameliyatı yaklaşık bir saat içerisinde tamamlanan, lokal anestezi, sedasyon anestezisi veya genel anestezi altında gerçekleştirilen bir ameliyattır. Standart bir ameliyat zorluğuna sahiptir.

Ameliyat sırasında kişiler herhangi bir ağrı veya acı hissetmez. Ameliyat ardından sadece bir gün göz kapalı kalır ve bir hafta içerisinde kişiler iş hayatına dönebilir.

göz kayması ameliyatı whatsapp iletişim hattı

Göz Kayması Tedavisinde Egzersizler

Göz kayması tedavisinde egzersizlerden yararlanılabilir. Kalem yaklaştırma egzersizi, Brock teli egzersizi göz kayması tedavisinde sıkça kullanılan egzersiz türleridir.

Kalem yaklaştırma egzersizinde kişiler kalemin ucuna odaklanır ve kalemi burun ucuna doğru yaklaştırır. Bu sayede her iki gözün tek noktaya odaklanması üzerinde çalışılır.

Brock teli egzersizinde ise burun ucuna sabitlenen bir ipin üzerine üç farklı renkte top yerleştirilir. Boncuklara sırasıyla odaklanılarak egzersiz gerçekleştirilir.

Sıkça Sorulan Sorular (S.S.S)

Göz Kayması Gözlükle Düzelir Mi?

Göz kaymasının erken teşhis edilmesi halinde gözlük veya prizmalı gözlükler ile göz kayması tedavi edilebilir. Doğru gözlük tedavisi ve düzenli gözlük kullanımı tedavi başarısını arttırarak gözün büyük ölçüde düzelmesini sağlar.

Yetişkinlerde Göz Tembelliği İlerler Mi?

Yetişkinlerde göz tembelliği ilerlemez, görmede azalma mevcutsa buna sebep olan ek bir sorun var demektir(katarakt, retina hastalığı, vb). Fakat göz tembelliği olanlarda göz kayması ilerleyebilir, derecesi artabilir. Müdahale edilmeyen ilerlemiş kaymalarda görme kalitesi düşebilir.

Göz Kayması Ameliyatı Sonrası Ne Kadar Sürede İyileşebilirim?

Göz kayması ameliyatı ardından gelen ilk gün göz kapalı kalır. Ertesi gün gözün açılmasının ardından bir hafta içerisinde kişiler iş hayatına dönebilir. Bazı kişilerde ameliyat ardından batma hissi oluşabilir. Bu durum ise birkaç gün içerisinde geçmektedir.

Yetişkinlerde Ameliyat Genel Anesteziyle mi Yapılır?

Yetişkinlerde şaşılık ameliyatı lokal anestezi, sedasyon anestezisi veya genel anestezi altında yapılabilir. Anksiyete problemi yaşayan veya farklı psikolojik nedenlerle lokal anestezi altında sakin kalamayacağını düşünen kişilerde genel anestezi uygulanabilir. Ameliyat sırasında yapılacak müdahalelere bağlı olarak doktorunuz anestezi çeşidiyle ilgili doğru yönlendirmeyi yapacaktır.

Instagram’da bizi takip etmek için tıklayınız.

İnstagram