Arpacık, göz kapağında bulunan yağ bezlerinde iltihap ile ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Göz kapağında yer almakta olan, yağ salgısından sorumlu gözyaşı bezlerinin iltihaplanması arpacık olarak adlandırılmaktadır. Arpacık ya da halk arasında bilinen ismi ile it dirseği göz kapağı kenarına yakın bölgelerde çıkan çıban ya da sivilce görünümüne sahip olan kırmızı görünümlü bir yumru şeklindedir. Genel olarak ağrılı bir seyre sahiptir.

Arpacık Neden Çıkar?

Arpacık, göz kapağındaki yağ bezlerinde enfeksiyon oluşumundan kaynaklanan bir rahatsızlıktır. Bu enfeksiyonlar büyük oranda bakteriyel kaynaklı olarak bilinmektedir. Yağ bezelerindeki iltihaplanma çeşitli nedenlere bağlı olarak gelişebilir. Bu nedenler arasında en çok bilineni ellerin gözle teması ile bakterilerin dış ortamlardan göz bölgesine taşınmasıdır.

Buna ek olarak; kontakt lenslerin hijyen kurallarına riayet edilmeden kullanılması ya da gece uyumadan önce makyajın temizlenmemesi gibi durumlarda arpacık oluşumunun en sık rastlanan nedenleri arasında yer almaktadır. Diğer arpacık nedenleri ise kirpik dibinde kepek oluşumu ya da yağ birikimi olarak bilinmektedir. Ayrıca blefarit gibi hastalıklara sahip olan bireylerde arpacık oluşumuna daha sık rastlanmaktadır. Eğer bu tip rahatsızlıklarınız varsa göz kapağınız arpacık oluşumuna daha elverişli bir haldedir. Dolayısıyla ekstra bir özen göstermeniz gereklidir.

Arpacık Türleri

Arpacık türleri iç ve dış olmak üzere iki farklı başlıkta incelenmektedir. İç arpacık göz kapağının üst kısmında iç tarafa daha yakın bir noktada ortaya çıkarken dış arpacık kirpik dibinde oluşum gösterir. İç arpacığa göre daha yaygın bir şekilde görülmekte olan dış arpacık, genel olarak kirpik folikülünde görülmekle birlikte zaman zaman yağ bezinde de görülmektedir.

İç arpacıklar ise genel olarak göz kapağında yer alan yağ bezinde oluşum göstermeye başlar. Zamanla büyüyen bu arpacık türü, dış arpacıklara nazaran daha acılı bir sürece sahiptir.

Arpacık Belirtileri Nelerdir?

Arpacık belirtileri birçok kişi tarafından merak edilen bir konu olarak dikkat çekiyor. Arpacık hastalığının en önemli belirtisi göz kapağında şişme görülmesi olarak bilinmektedir.

Arpacık oluşan bölgede tıpkı bir sivilce gibi enfeksiyon üretimi görülür. Bu nedenle arpacık üzerinde sarımsı bir nokta oluşumu görülebilir, arpacıktan irin akabilir. Buna ek olarak it dirseği belirtileri şu şekilde listelenebilir;

  • Gözde kızarıklık
  • Özellikle de göz kırpma esnasında gözde ağrı
  • Sarı renkli, irin görünümlü akıntı
  • Işığa karşı aşırı hassasiyet
  • Gözde yabancı madde hissiyatı
  • Batma
  • Sulanma
  • Göz kapağı çevresinde kabuklanma

Bu belirtilerin bir ya da daha fazlasını taşıyor olmanız arpacık olduğunuz anlamına gelmez. Aynı belirtiler farklı göz hastalıklarında da görülebilmektedir. Eğer bu belirtileri taşıyorsanız bir göz doktoruna başvurmanız gereklidir.

Arpacık Tanısı Nasıl Konulur?

Gözde arpacık tanısı ilk olarak uzman göz hekimi tarafından yapılacak olan biyomikroskobi muayenesi neticesinde konulabilir. Muayenede gözyaşı yağ bezinin tıkalı olup olmadığı araştırılır.

Ayrıca uzman hekim fiziki muayene ile görüntü değerlendirmesi, sertlik ya da şişlik olup olmadığını da kontrol edebilir. Tüm bu uygulamaların sonucunda bireyin, arpacık olup olmadığı net bir şekilde belirlenebilir.

Arpacık Tedavisi Nasıl Yapılır?

Arpacık tedavisi için genelde uygulanan ilk yöntem bölgeye sıcak pansuman yapılmasıdır. Sıcak pansuman yöntemi, yağ bezlerinin içerisinde tıkanıklaşarak kist halini alan sıvının boşaltılması için epey etkili bir yöntem olarak bilinmektedir. Bu sıvının boşaltılmadığı durumlarda arpacık kist halini alır ve iyice sertleşmeye başlar. Bu durum arpacığın daha etkili belirtiler göstermesine neden olarak, hayat kalitesini ciddi anlamda düşürür.

Ayrıca arpacık tedavisi için kullanılan en etkili yöntemlerden bir tanesi de antibiyotik kullanımıdır. Bu noktada antibiyotik içerikli damla ve merhemler tercih edilir. Antibiyotik tedavisinden istenilen sonuç alınamadığı durumda bölgedeki kızarıklık ve ağrı gibi belirtiler yok olmasına rağmen göz kapağında şişlik geçmez ve kalıcı hale gelir.

Bu durumda cerrahi yöntemle kistleşen sıvının boşaltılması ve bölgedeki şişliğin kalıcı olarak giderilmesi sağlanır. Ayrıca arpacık tedavisi tamamen bitene kadar kontakt lens kullanmaktan ve makyaj yapmaktan kaçınılmasında da fayda vardır.

Arpacık Kendi Kendine Geçer mi?

Arpacık kendiliğinden geçer mi sorusu birçok kişi tarafından soruluyor. Arpacık kendi kendine geçse dahi şalazyon şeklinde kalma ihtimali yüksektir. Şalazyon arpacığa neden olan sıvının boşaltılamaması ve bölgede kist oluşturması şeklinde açıklanabilir. Yani, arpacık tedavi edilmediği takdirde kistleşme gibi komplikasyonların görülmesi olası bir ihtimaldir.

Ayrıca göz bölgesi enfeksiyonlara karşı en az dirence sahip olan bölgelerden bir tanesidir. Bu nedenle arpacığın kendiliğinden geçmesini beklemeden tedaviye başvurmakta fayda vardır.

Arpacık hakkında sorularınız için bize Whatsapp iletişim hattımızdan ulaşabilirsiniz.

whatsapp iletişim hattı

Arpacık Çıkmaması İçin Ne Yapılmalı?

Arpacıktan korunmak için ilk olarak kişisel hijyene özen göstermek gereklidir. Özellikle de çocuklarda çok daha dikkatli olunması gereklidir. Bu nedenle çocuklara kişisel hijyen kuralları detaylı bir şekilde öğretilmelidir. Arpacıktan korunma yolları şu şekilde sıralanabilir;

  • Özellikle de dış ortamlarla temastan sonra eller iyice yıkanmalıdır. Bu noktada çocukların uyumadan önce kirpik diplerinin bebe şampuanı ile yıkanması gibi yollarda izleyebilirsiniz.
  • Arpacığın en büyük nedeni ellerin göz ile teması sonucunda dış ortamlardaki bakterilerin göze taşınmasıdır. Bu nedenle ellerinizi gözünüzle temas ettirmekten mümkün olduğunca kaçının.
  • Özellikle de kadınlarda kozmetik ürünlere dikkat edilmelidir. Kozmetik ürünler, hijyenik bir şekilde muhafaza edilmeli ve eskiyen ürünler kullanılmamalıdır. Yine aynı şekilde kozmetik ürünler, başkaları ile ortak kullanılmamalıdır. Ayrıca makyajın gün sonunda temizlenmesi de önemli bir noktadır. Makyaj ürünleri gözyaşı bezlerinde tıkanıklığa yol açabilmektedir.
  • Kişiler, alerjik yatkınlıklarının farkında olmalı ve kozmetik ürünleri bu doğrultuda tercih etmelidir.
  • Kontakt lens kullanan kişiler, hijyen kurallarına mümkün olduğunca özen göstermelidir. Lenslere dokunulmadan önce eller iyice yıkanılmalı ve takma – çıkarma işlemlerinde dikkatli olunmalıdır. Ayrıca lenslerin muhafazasında da hijyen kurallarına özen gösterilmeli.

Arpacık Hakkında Sıkça Sorulanlar

Gözde Çıkan Arpacığa Ne İyi Gelir?

Göz arpacığı için evde uygulanabilecek en iyi tedavi yöntemi sıcak pansuman uygulamaktır. Bu yöntemle yağ bezleri içerisinde biriken ve zamanla kistleşen sıvının boşaltımına yardımcı olunur.

Arpacık Ne Kadar Sürede Geçer?

Arpacık ne kadar sürer sorusunun cevabı kişiden kişiye, duruma göre farklılık göstermekle birlikte genel olarak 1 hafta kadar sürmektedir. Doğru tedavi uygulanmasıyla birlikte hayat kalitesini düşüren belirtiler birkaç gün içerisinde ortadan kaldırılabilir.

Arpacık İçin Ne Zaman Doktora Gidilmeli?

Arpacık oluşumu gözlendiği takdirde günde birkaç defa bölgeye sıcak pansuman uygulanmalı ve hafif bir şekilde masaj yapılmalıdır. Eğer 24 saat içerisinde belirtilerde hafifleme görülmez ya da belirtiler daha ağır seyretmeye başlarsa doktora görünmekte fayda vardır. Ek olarak kızarıklığın büyümesi, şişliğin tüm göz kapağını kaplayacak seviyeye gelmesi durumunda da uzman göz hekimine başvurulması gereklidir.

Arpacık Görme Kaybına Neden Olur mu?

Arpacık genelde göze zararsızdır ve görme kabiliyetini etkilemez. Fakat tedavi edilmediği takdirde şalazyon oluşumu ve bölgede iz kalması gibi durumlar ortaya çıkabilir. Ayrıca günlük hayat kalitesini de ciddi anlamda olumsuz etkileyen bir durumdur. Bu nedenle tedavi edilmesinde fayda var.

Arpacık Diğer Göze Sıçrar mı?

Arpacık tek gözü etkileyen, kendi kendini sınırlayan bir enfeksiyondur. Bu nedenle diğer göze sıçraması gibi bir durum görülmez. Fakat her iki gözde de arpacık oluşumu ihtimaller dahilindedir.

Instagram’da bizi takip etmek için tıklayınız.

İnstagram