Miyop; yakın mesafedeki nesnelerin net fakat uzaktaki nesnelerin bulanık bir şekilde görüldüğü bir göz kusuru olarak bilinmektedir.

Miyop kusuru bulunan kişilerde göz küresinin şekli, kırılan ışıkların retina yerine retinanın ön kısmında toplanmasına yol açmaktadır. Bu da uzak mesafede bulanık görme problemini beraberinde getirmektedir.

Miyop Nedir?

Uzağı görme kusuru olarak bilinen miyop, yakın nesneler net bir şekilde görülürken uzak mesafede bulunan nesnelerin bulanık olarak görülmesine neden olan bir göz kusuru olarak tanımlanabilir.

Miyop derecesi; tedavi gerektirmeyen formlardan görmeyi ciddi anlamda etkileyen formlara kadar değişiklik göstermektedir. Çocuklarda genellikle 6 ile 13 yaş arasında başlayan miyop, özellikle de vücudun hızlı bir şekilde geliştiği ergenlik dönemi içerisinde, hızla artabilmektedir. Ayrıca rahatsızlık yetişkin bireylerde de ortaya çıkabilmektedir.

Miyop Neden Olur?

Miyop nedenleri birçok kişi tarafından merak edilen bir konu olarak öne çıkıyor. Gözde görüntüleri odaklamakla sorumlu olan kornea ve lens adında iki bölüm bulunmaktadır.

Kornea, gözün dış yüzeyinde yer alan kubbe şeklinde olan bir dokudur. Lens ise şeffaf bikovenks bir yapıya sahiptir.  Normal şekle sahip, sağlıklı gözde odaklanmadan sorumlu bu bölgelerin her ikisi de bir mermer yüzeyi gibi pürüzsüz ve kusursuz bir eğriliğe sahiptir.

Normal eğriliğe sahip, sağlıklı bir gözde kornea ve lens, göze gelen ışığı kırar ve gözün arka kısmında yer alan retinada odaklanmasını sağlar. Ancak kornea yüzeyinin ya da lens yüzeyinin pürüzsüz ve düzgün kavisli olmaması durumunda ışık düzgün bir şekilde kırılamaz ve kırılma kusurları ortaya çıkar.

Uzağı görememe kusuru genel olarak göz küresinin normalden daha uzun ya da korneanın aşırı kavisli bir yapıya sahip olmasıyla ortaya çıkmaktadır. Bu durumlarda kırılan ışık, retinada odaklanması gerekirken retinanın ön kısmında odaklanır. Bu durumun sonucu olarak da uzakta yer alan nesneler için bulanık bir görüntü elde edilmiş olur. Bazı faktörler; miyop kusuru görülme ihtimalini arttırmaktadır. Miyop risk faktörleri şu şekilde sıralanabilir;

Genetik faktörler: Miyop, genetik olarak geçiş göstermeye son derece eğilimli bir kusur olarak bilinmektedir. Ebeveynlerden bir tanesinde miyop kusurunun bulunması, kişide miyop görülme ihtimalini arttırmaktadır. Ayrıca her iki ebeveynde de miyop kusuru varsa kişide miyop görülme ihtimali daha da artmaktadır.

Yakın mesafeden çalışmak ve aşırı okumak: Gün içerisinde bilgisayar başında çok fazla vakit geçiren, okuyan ya da yazan kişiler miyop için risk grubu içerisinde kabul edilmektedir. Özellikle de çocukluk döneminde uzun süre bilgisayar başında vakit geçirilmesi ya da uzun süreler kitap okunması, miyop gelişiminin başlıca nedenleri arasında kabul edilmektedir. Bu nedenle özellikle de 13 yaşının altındaki çocuklarınızın bu tip aktivitelerini sınırlandırmanızda fayda vardır.           

Çevre koşulları:  Miyop nedenleri hakkında yapılan bazı araştırmaların sonuçlarına göre dışarıda geçirilen zamanın kısıtlı olmasının da miyop gelişimine etki eden faktörler arasında yer aldığı sonucuna varılmıştır.

Miyop hakkında sorularınız için bize Whatsapp iletişim hattımızdan ulaşabilirsiniz.

whatsapp iletişim hattı

Miyop Belirtileri Nelerdir?

Yetişkinlerde görülen miyop belirtileri şu şekilde sıralanabilir;

  • Uzaktaki nesneleri görmede yaşanan sıkıntılar, bulanık görme.
  • Uzakta yer alan nesneleri net bir şekilde görebilmek için göz kapaklarının kısılması
  • Göz yorgunluğu ve bu duruma bağlı olarak ortaya çıkan baş ağrısı
  • Özellikle de gece araç kullanımı esnasında ortaya çıkan görme zorluğu

Miyop, genel olarak çocukluk döneminde teşhisi koyulan bir göz kusurudur. Uzaktaki nesneleri görme kusuru bulunan çocuklarda karşılaşılan belirtileri şu şekilde sıralamak mümkündür;

  • Televizyon izlerken, bilgisayar oynarken yakından bakma ihtiyacı ya da okulda ders dinlerken ön sıralarda oturma ihtiyacı
  • Aşırı göz kıpma
  • Uzaktaki nesneleri fark etmede gecikme ya da zorluk yaşanması
  • Gözlerin sık sık ovalanması
  • Uzak bölgelere bakarken gözlerin kısılması

Miyop ile İlişkili Göz Hastalıkları

Uzağı görme konusunda sıkıntı yaşayan bazı yetişkinlerde ya da miyop sorunu olmasına rağmen tedavi görmemiş çocuklarda bazı göz problemlerinin görülme ihtimali çok daha yüksektir. Uzun göz küresi üzerinde yer alan dokular, gerilerek ve incelerek çeşitli göz sorunlarının yaşanması için uygun bir zemin hazırlar. Miyopa bağlı olarak gelişen göz hastalıkları şu şekildedir;

Şaşılık: Gözlerin birbirinden farklı yönlere baktığı, çocuklukta yaygın bir şekilde görülen bir rahatsızlıktır.

Göz tembelliği: Göz numaraları arasında farklılık olduğu durumlarda bireyler otomatik olarak daha az gören gözünü daha az kullanmaya başlar. Az kullanılan gözde gelişim eksik olur ve bu nedenle tembellik görülür. Çocukluk çağında görülmekte olup, tedavisi olan bir rahatsızlıktır.

Glokom: Göz içi basınçta artış görülmesi şeklinde karakterize edilmekte olan, halk arasında göz tansiyonu olarak bilinen ciddi bir göz hastalığıdır.

Katarakt: Göz merceğinde şeffaflığın kaybolması ile ortaya çıkan bir göz kusurudur. Özellikle de yaşı ilerlemiş bireylerde daha sık görülen bir rahatsızlıktır.

Retina dekolmanı: Retina üzerinde yer alan bazı bölgelerin besin ve oksijen sağlamakta olan kan damarlarından uzaklaşıp, ayrılması ile ortaya çıkan bu durum acil tedavi gerektiren görme kaybı ihtimali yüksek bir sorundur.

Miyop

Miyop Tedavisi Nasıl Yapılır?

Miyop tedavisi nasıl yapılır, tedavi yöntemleri nelerdir gibi sorular da sık sık sorulmaktadır. Miyop, doğru tedavi yöntemleri uygulandığı sürece tedavi edilebilen bir göz kusurudur. Miyop tedavisinde kullanılmakta olan yöntemler şu şekilde sıralanabilmektedir;

Gözlük ya da kontakt lens kullanımı: Gözlerin uzakta yer alan nesneleri retinaya odaklayabilmesini sağlamak için kontakt lens ya da gözlük kullanılabilir. Miyop kusuruna sahip olan insanlara uygulanan ilk tedavi yöntemi genellikle gözlüktür.

Fakat bazı kişilerde hem estetik kaygısının ortadan kaldırılması hem de daha net ve nispeten daha geniş bir görüş alanının sağlanması açısından kontakt lens kullanılmaktadır. Bu tamamen bireysel bir tercih olup, kişiler her iki seçeneği de değerlendirebilir.

Kontakt lensler, doğrudan göz içerisine yerleştirilen gözü kaplayan ürünlerdir. Bu nedenle göz sağlığının korunması ve enfeksiyon gibi durumların önüne geçilmesi açısından hijyenik kullanım son derece önemlidir. Gözlük ya da kontakt lens kullanımı; kişilerin hayat alışkanlıkları ve miyop derecesi gibi faktörler doğrultusunda sürekli kullanım ya da belirli aktiviteler esnasında kullanım şeklinde tavsiye edilebilmektedir.

Lazer göz ameliyatı: Halk içerisinde göz çizdirme olarak bilinen bu yöntem, gözün kornea tabakasının şeklini değiştirerek yapılan bir müdahale şeklinde açıklanabilmektedir. Göz gelişiminin devam ettiği bireylerde uygulanması kesinlikle tavsiye edilmez. Bu sebepten dolayı çocuklar için uygulanan bir tedavi yöntemi değildir. Ayrıca miyop kusurunu ömür boyu ortadan kaldırmaz. Lazer ameliyatı olan bireyler; miyop oluşturan faktörlere dikkat etmediği takdirde tekrardan miyop gelişimi görülebilir. Fakat bu genellikle uzun yıllar süren bir süreçtir.

Yapay lens implantı: Suni olarak üretilen lensler, doğru odaklanmanın sağlanması için göz içerisine yerleştirilmektedir. İleri yaşlarda kişinin kesifleşmiş lensi alınarak yerine yapay lens konulması şeklinde yapılabilir fakat yüksek miyop hastalarda kendi lensi dururken yapay lens konulabilmektedir.

Instagram’da bizi takip etmek için tıklayınız.

İnstagram