Astigmat; göz merceği ya da kornea kavisinin normal şekilde olmaması sonucunda bulanık görme kusurunun ortaya çıkmasıdır. Oldukça yaygın bir göz kusuru olarak bilinmektedir.

Göze giren ışıklar normalin dışında kavislenmeye bağlı olarak retinada doğru bir şekilde odaklanamaz ve bunun sonucunda da net olmayan bir görüntü elde edilir. Çocuklarda da yetişkinlerde de görülmekte olan bir rahatsızlıktır. Genel olarak doğuştan mevcut olsa da bazı göz travmalarına bağlı olarak da gelişebilmektedir.

Astigmat Nedir?

Astigmat kusuru, kornea isimli gözün en dış katmanının ya da göz içerisinde yer almakta olan lensin normalin dışında kavislenmesi ile ortaya çıkan bir göz kusuru olarak açıklanabilir.

Kornea ya da lenste görülen anormal şekilde görülen kavislenmeler, ışığın retina bölgesinde tam olarak odaklanamaması ve bunun sonucunda net olmayan bir görüntünün oluşmasıyla sonuçlanmaktadır.

Astigmat Neden Olur?

Astigmat, gözün kornea ya da lens tabakasındaki eğiminden kaynaklanan bir kusurdur. En sık görülen nedeni gözün dışında yer alan normalde kubbe şeklindeki kornea tabakasının eliptik bir şekle bürünmesidir.

Erken yaşta tedavi uygulandığı takdirde çocukların ya da gençlerin gözlüğe adaptasyon sağlamaları çok daha kolay olacaktır. Ancak genç – erişkin ya da yaşı ilerlemiş kişilerde, ilk defa gözlük takılması nedeniyle bazı adaptasyon sorunları yaşanabilir.

Astigmat Belirtileri

Astigmat kusuru olan kişilerde en sık rastlanan belirti ışığın dağılmasına bağlı olarak geceleri araç kullanmada zorluk yaşanmasıdır. Ayrıca uzaktaki nesnelerin bulanık ve dalgalı bir şekilde görülmesi de sık rastlanan belirtiler arasında yer almaktadır. Belirgin baş ağrısı ve göz ağrısı şikayetlerine de yapabilir. Astigmat belirtileri genel olarak şu şekilde sıralanabilir;

  • Nesneleri gölgeli olarak görme
  • Bulanık görme
  • Çift görme
  • Bir nesneye uzun süre odaklanma ve uzun süreli okuma sonrası göz yorgunluğu ve baş ağrısı görülmesi
  • Net görebilmek için gözleri kısma
  • Özellikle geceleri araç kullanırken görmede zorluk çekme

Astigmatta görülen bu belirtiler, günlük aktivitelerinizi yerine getirmenizi zorlaştırabilir aynı zamanda hayat kalitenizi de ciddi anlamda düşürebilir. Eğer yukarıdaki belirtileri taşıyorsanız uzman hekime başvurmayı ihmal etmeyin.

Çocuklarda astigmat teşhis edilmesi çok daha zor bir durumdur. Çocuklar, durumun farkında olmadığı için ya da ifade edemedikleri için bu durumu tespit etmek çok daha zorlayıcıdır. Bu nedenle çocuklarda düzenli bir şekilde göz muayenesi son derece önemlidir.

Astigmat hakkında sorularınız için bize Whatsapp iletişim hattımızdan ulaşabilirsiniz.

whatsapp iletişim hattı

Astigmat Tedavisi Nasıl Yapılır?

Astigmat tedavisi için kullanılan birçok farklı yöntemden söz etmek mümkündür. Hafif dereceli astigmatlarda tedaviye ihtiyaç duyulmayabilir. Fakat daha şiddetli astigmatlarda, bireylerin yaşam kalitelerini optimal düzeyde tutmak adına bazı tedaviler uygulanır. Bu tedavi yöntemleri şu şekildedir;

Gözlük kullanımı: Astigmat kusuru bulunan bireylerde görüşün düzeltilmesi için başvurulan ilk yöntem gözlük kullanımıdır. Astigmat hastalarında kullanılan gözlük, özel silindirik şekilli bir lens içermektedir. Bu, mercekteki belirli bölümlerde ek güç elde edilmesini sağlar. Astigmatlı gözlüklerde odaklanma noktası çok hassas bir şekilde ayarlanmalıdır.

Kontakt lens: Bazı bireyler gözlük yerine kontakt lens kullanarak çok daha iyi bir görüş elde ederler. Kontakt lensler, genel olarak daha net bir görüş ve daha geniş bir görüş alanı sağladıkları için avantajlı olarak kabul edilir. Ancak lensler, doğrudan gözle temas ederler. Bu nedenle temizlik ve bakım kurallarına eksiksiz bir şekilde uyulması gereklidir. Standart olarak kullanılmakta olan yumuşak torik kontakt lensler, astigmat kusurunun giderilmesi konusunda yeterli olmayabilir. Özel olarak üretilen hibrit veya sert kontakt lensler daha yüksek derecelerdeki astigmat hastalarında kullanılabilir.

Lazer Ameliyatı: LASIK ya da PRK adlı yöntemlerin kullanımı ile korneanın yeniden şekillendirilir ve astigmat derecesinin düşmesi sağlanmış olur.

Astigmat Kusuru

Astigmat Nasıl Teşhis Edilir?

Astigmat, rutin göz muayenelerinde uzman hekim tarafından teşhis edilebilir. Kornea topografisi ölçümü, otorefraktör ya da retinoskopi gibi yöntemler kullanılmaktadır.

Astigmatın erken dönemde teşhis edilmesi, hastalığın tedavisi ve göz tembelliği gelişmemesi açısından son derece önemlidir. Ardından kornea eğriliği keratometri cihazı kullanılarak incelenir. Bu ölçüm sayesinde gözlerin kontakt lens kullanımı için uygun olup olmadığı da belirlenmiş olur.  

Astigmat Ameliyatı Kimlere Yapılabilir?

Lazer ile astigmat ameliyatı; göz derecesi son bir yıl içerisinde artış göstermemiş, 18 yaşın üstünde, göz içi basıncı, retina sağlığı, korneal kalınlığı ideal olan kişilere uygulanabilir.

Ayrıca hastalarda gözde enfeksiyon olmaması, kontrolsüz diyabet, romatolojik hastalık, hamilelik ve emzirme gibi durumların da olmaması gerekmektedir. Bu durumlara sahip bireyler, lazer ameliyatı olabilir. Lazer ameliyatı kalıcı bir çözüm olmakla birlikte ömür boyu garantisi de yoktur. Zamanla bireylerde tekrar astigmat gelişebilir.

Astigmat Dereceleri Nelerdir? 

Astigmat genel olarak 1.00 dereceye kadar çok ciddi sıkıntı yaratmaz. Rutin kontroller yaptırılmalıdır. Bu aşamada gözlük kullanımı gibi gereksinimlere de genel olarak ihtiyaç duyulmaz. Fakat 1.00 ile 4.00 arasındaki astigmat kusurlarında gözlük ya da kontakt lens kullanımı gerekir.

Aksi takdirde hastaların görüş ve hayat kaliteleri ciddi anlamda düşüş gösterecektir. Öte yandan 4.00 üzerindeki hastalarda gözlük kullanımı şarttır. Aksi takdirde hastalar birçok aktiviteyi yerine getiremez. Ayrıca bu derecedeki astigmat kusuruna sahip bireylerde uzman göz hekiminin uygun görmesi halinde cerrahi müdahale yoluna da başvurulabilir.

Sıkça Sorulan Sorular (S.S.S)

Astigmatı Olanlar Nasıl Görür?

Astigmatlı bireyler hem uzak mesafeyi hem de yakın mesafeyi bulanık bir şekilde görürler. Astigmat hastaları nesneleri düzgün ve net bir şekilde göremezler.

Astigmatta Gözlük Kullanılır mı?

Evet, çocuklarda da yetişkinlerde de gözlük kullanılır.

Astigmat İlerler mi?

Astigmatizma doğuştan olabileceği gibi sonradan da ortaya çıkabilmektedir. Bebeklik ve çocukluk döneminde derecelerde azalma ya da artma olabilmektedir.

Astigmat Diğer Göz Kusurlarıyla Aynı Anda Görülür mü?

Evet, astigmat hem hipermetrop hem de miyop ile beraber görülebilir. Hatta günümüzde gözlük kullanan birçok kişi hem miyop hem de astigmat kusuruna sahiptir.

Bitkisel Astigmat Tedavisi Var mı?

Alternatif tıp adı altında uygulanan yöntemlerin herhangi bir geçerliliği bulunmamakla birlikte göz sağlığına zarar verebilir.

Instagram’da bizi takip etmek için tıklayınız.

İnstagram