Çok sayıda gözlük kullanan birey, gözlük kullanmanın konforsuz oluşundan ötürü gözlüklerinden kurtulmak istemektedir. Lens ya da gözlük kullanmayı bırakmak isteyenler lazer ya da farklı cerrahi teknikler ile gözlüklerinden kurtulmak için arayış içerisine girmektedir. Günümüzde lazer uygulaması ya da daha farklı cerrahi teknikler ile gözlük kullanımı gereken birçok durumdan başarılı bir şekilde kurtulmak mümkün olmaktadır.

Genel anlamla, lazer göz ameliyatı olağan dışı görme problemleri olmayan bireyler ile orta düzeyde kırma problemi bulunan, düşük ve de orta derecede olan miyop, astigmat veya hipermetrop durumunda uygulanabilmektedir.

Lazer Ameliyatı İdeal Yaş

Lazer ameliyatı için en ideal yaş 18 yaş ile 55 yaş aralığıdır. 18 yaşından önce bu ameliyatın yapılamama sebebi göz gelişiminin halen devam ediyor oluşundandır. 55 yaşını geçmiş bireylere ise göz çizdirme yapılmasının tercih edilmeme sebebi ise gözün doğal merceğinin sertleşmesiyle katarakt oluşumunun başlayabilmesi yüzündendir.

Lazer ameliyatı 20-35 yaşları arasındaki grup için -1 ve -8 arası miyop olup göz yapısı uygun bulunan bireyler excimer lazer uygulaması için uygun adaylardır. 35 ila 45 yaşında yakın görme sorunları ortaya çıkabildiği için işler biraz daha karmaşık olmaktadır. Bu grupta yer alan bireylerde daha hassas olunması gerekmektedir. 40 ila 45 yaşında ise beklentilerin çok iyi değerlendirilerek işleme alınması gerekmektedir. 45 yaşından sonrası için yakın görme problemleri için 55 yaşına dek iyi bir inceleme sonrasında ameliyat kararı verilmekte olup göz muayenesinin sonucu ameliyat olanağını doğrudan etkilemektedir.

Kimler Göz Çizdirme Ameliyatı Olabilir?

Lazer ameliyatına uygun olup olmadığının öğrenilmesi için mutlaka detaylı bir göz muayenesi sonrasında karar verilmektedir. Ancak genel olarak göz çizdirme ameliyatı olabilecek bireyler şu şekildedir;

  • 18 yaşını doldurmuş, gözlük ya da lens takan, son 1 senede gözlük numaralarında atış bulunmayan bireyler,
  • Kontrolsüz Diyabet, romatizma vb. sistemik rahatsızlığı bulunmayanlar,
  • Gözlerinde farklı bir rahatsızlık bulunmayanlar,
  • Ön muayene ile tetkikler sonucunda göz ve korneanın ameliyata uygunluğu tespit edilen bireyler,

lazer göz çizdirme ameliyatı için uygun bireylerdir.

Excimer Lazer Ameliyatı

Göz çizdirme ameliyatı olarak da adlandırılan excimer lazer işlemi, çoğunlukla görme bozuklukları bulunan bireylere gözlüksüz ya da lenssiz bir biçimde sorunsuz olarak görebilmeleri adına uygulanan cerrahi bir operasyondur.

Excimer lazer ameliyatının temelinde, gözün ön tarafında yer alan kornea tabakasının excimer lazer kullanılmak suretiyle görme sorunlarının giderilmesi ve göz numarasının değişmesi yer almaktadır. Göz üzerine uygulanan lokal anestezi sonrasında yapılan operasyonla, miyop bireylerde daha fazla olan bombelik durumu azaltılırken, hipermetrop bireylerde düz olan kornea ise bombeleştirilir. Bütün riskleri ortadan kaldırılabilmiş olan bu operasyonlar, istisna durumlar haricinde tıpkı estetik işlemler gibi isteğe bağlı operasyonlardır.

Excimer lazer ameliyatı uygulanan bireyler, normal yaşantılarına ertesi gün rahat bir şekilde dönebilmekte olup, doktorun önerdiği ilaçlar doğru şekilde kullanıldığı ve düzenli muayeneye gelindiği zaman herhangi bir problem yaşanmamaktadır. Birey, ameliyat sonrasındaki 8 saat ile 12 saat arasında gözlerinde kanlanma ya da kızarıklık ile karşılaşması normaldir. Bunlar kısa sürede gözden kaybolurken gözlerin ovuşturulmaması ve tahrişten korunması gerekmektedir.

Lazer ameliyatı sonrasında ilk hafta gözlerin korunması ve de güneş gözlüğü takması sonrasındaysa göz kontrolüne gelinmesi gerekmektedir.

Ameliyat sonrasında 4 ila 5 saat süresince gözlerin bulanık görmesi, sulanması veya yanma hissi oluşturması çok normal olup doktorun önerdiği ilaçlar kullanılmalıdır.
Lazer Ameliyatı

Göz Çizdirme Ameliyatı Kimlere Yapılamaz?

Göz çizdirme ameliyatı için uygun olmayan bireylere ameliyat yapılamamaktadır. Günümüzde lazer ameliyatı yapılmayan durumlar şu şekildedir;

  • 18 yaşından küçük ve 55 yaşından büyük bireyler,
  • Doğumsal ya da genetik kornea rahatsızlığı olanlar,
  • Gebe ve emziren anneler,
  • Göz numarası son yıl değişiklik gösteren,
  • Göz enfeksiyonu bulunanlar,
  • Herpes (Göz uçuğu) hastalığı bulunanlar,
  • Glokom (Göz tansiyonu) durumu bulunanlar,
  • Kuru göz, romatoid artrit, diabet ve lupus benzeri hastalıkları bulunan bireyler,
  • Daha öncesinde göz ameliyatı ya da göz yaralanması geçiren bazı bireyler,
  • Kornea tabakası yeterli kalınlıkta olmayan bireyler,
  • 8 derece miyoptan daha büyük ve 4 dereceden daha yüksek hipermetrop ve astigmat bulunan bireyler,

Bunun yanı sıra kornea dokusunda genetik rahatsızlık bulunan bireylere LASIK yöntemi önerilmemektedir.

Lazer Ameliyatı Sonrası Göz Numaraları Yeniden Artabilir Mi?

Bireyin göz yapısına ve ihtiyaçlarına uygun olacak biçimde doğru seçilmiş bir gözde hedeflenenin dışında bir göz numarasının artışı çok nadir görülmektedir.

Bireyin eski göz derecesine tam dönüş görülmemekle beraber ilk 3 ay sonunda ve 1 seneye dek kullanılan yönteme göre göz numarası %5 ila %30 oranında geri dönüş görülebilir. Fakat düşük olan bu ihtimal göz önünde tutulup avantajları göz önüne alınarak çok sayıda başarılı lazer göz ameliyatı gerçekleştirilmektedir.

Instagram’da bizi takip etmek için tıklayınız.

İnstagram