Yeni anne baba olmuş kişilerin aklında sevgili bebeklerinin sağlığına dair birçok soru işareti olabilir. Çoğunluğu bebeklerin normal gelişimi sırasında kendiliğinden düzelen bu problemler özellikle tecrübesiz anne babaları oldukça fazla endişelendirebiliyor.

Sizin de “Bebeğim gözlerini şaşı yapıyor, 2 aylık bebek gözlerini şaşı yapıyor, normal mi?” gibi sorularınız varsa yalnız olmadığınızı bilmelisiniz. Dilerseniz bu soruların cevaplarını ve olası nedenlerini beraberce inceleyelim.

Bebekler Gözlerini Neden Şaşı Yapar?

Öncelikle bebeğin çok büyük bir ihtimalle gözlerini kendi isteğiyle şaşı yapmadığını söyleyerek başlayalım. Bebeklerde şaşılık, özellikle 6 aydan küçük bebeklerde görülen şaşılık bebeğin yeterince büyük ve gelişmiş olmamasından kaynaklanıyor olabilir.

Bebeklerde Yalancı Şaşılık

Yeni doğan bebekler bedenleri üzerinde tam bir kontrole sahip değildir. Bebeğinizin istemsizce elini, kolunu hareket ettirdiğini veya kafalarını dik tutamadıklarını fark etmişsinizdir. Aynı şekilde yeni doğan bebekler altı aylık olana kadar gözleri üzerinde de tam kontrol kazanamazlar. Bu nedenle bebeğin gözlerini kendi isteğiyle şaşı yapmadığını rahatlıkla söyleyebiliriz.

Öyleyse bebeğim gözlerini neden şaşı yapıyor diye soruyor olabilirsiniz. Bu sorunun cevabı da yukarıda bahsettiğimiz gözler üzerindeki kontrol eksikliğinden kaynaklanıyor. Gözlerini sabit tutmasını sağlayacak olan beyin kontrolünü daha kazanmamış olan bebeğin gözleri kendiliğinden kayabilir. Bir diğer deyişle bebeklerde şaşılık dediğimiz durum görülebilir ve ebeveynler bunu 2 aylık bebek gözlerini şaşı yapıyor olarak yorumlayabilir.

göz kayması ameliyatı whatsapp iletişim hattı

2 Aylık Bebek Gözlerini Şaşı Yapıyor Durumunda Doktora Gidilmeli mi?

Bebeklerde şaşılığın beyin gelişiminin tamamlanmamasından kaynaklanabileceğini açıkladık. Peki, böyle bir durumla karşılaşılırsa doktora gitmeye gerek var mıdır? Şaşılık hangi seviyeye ulaşırsa bir uzmana başvurulmalıdır?

Bebeğinizin ileriki hayatında görüşle alakalı bir problem yaşamaması için gözle alakalı durumlarda erken teşhis oldukça önemlidir. Bu bebeklerde şaşılık problemi için de geçerlidir. 2 aylık bebek gözlerini şaşı yapıyor ise bu sorunun büyük bir olasılıkla büyüdükçe geçeceğini söyleyebiliriz. Fakat çocuğun gözlerinde gerçek ve kalıcı bir şaşılık durumunun kesinlikle olmadığının da bilinmesi önemlidir. Bu nedenle çocuğunuzun gözlerinde herhangi bir şaşılık fark ederseniz bir sonraki doktor ziyaretinizde bundan bahsetmeyi unutmayın.

Eğer şaşılık endişe verici ölçüde fazlaysa, gözün pozisyonu büyük oranda değişmişse acilen doktora gitmenizi öneriyoruz. Aynı şekilde gözde kayma ve şaşılık hep aynı gözde gerçekleşiyorsa o gözde bir sorun olduğu ve doktora gidilmesi gerektiği sonucu çıkarılabilir.

Bebeklerde Yalancı Şaşılık

Bebeğim gözlerini şaşı yapıyor, 2 aylık bebek gözlerini şaşı yapıyor gibi yakınmaların sebebi yalancı şaşılık denen oldukça zararsız bir durum da olabilir. Bebeklerde yalancı şaşılığın gözlerin pozisyonu ile herhangi bir ilgisi yoktur.

Yalancı şaşılıklarda iki göz mükemmel bir şekilde birbirine paraleldir, fakat ilk bebeklik dönemlerinde görülen burun kökünün basık olması ve göz kapaklarının şeklinin tam oturmamış olması gibi durumlar gözlerin şaşı olduğu hissiyatına sebep olabilir.

Pek çok bebekte görülen basık burunluluk gözlerin birbirine yakın olduğu yanılsamasına sebep olabilir. Aynı zamanda göz kapaklarının şekli dolayısıyla da gözler birbirinden uzak veya yakınmış gibi algılanabilir. Bebeğinizde şaşılık olduğundan şüpheleniyorsanız öncelikle yalancı şaşılık ihtimalini elemenizi öneriyoruz.

Bebeklerde şaşılık hakkında sorularınız için bize Whatsapp iletişim hattımızdan ulaşabilirsiniz.

whatsapp iletişim hattı

Bebeklere Şaşılık Teşhisinin Koyulması

Bebeğinizin gözlerini şaşı yaptığını söylediğinizde doktorunuz gerekli görürse Hirschberg isimli bir teste başvurabilir. Bebek için hiçbir zararı olmayan bu testte doktor bir fener yardımıyla çocuğun gözlerine ışık tutar. Daha sonra bu ışığın gözde hangi noktada yansıma yaptığı incelenerek bebeklerle şaşılık teşhisi koyulmaktadır.

Bebeğiniz bir yaşına gelene kadar göz muayenesini aksatmamaya ve bebeğin göz gelişimini yakından incelemeye gayret etmeniz en iyisi olacaktır. Çocuğun gözlerinde 2 aylık bebek gözlerini şaşı yapıyor gibi herhangi bir problem varsa erken teşhis ile daha fazla ilerlemeden durdurulabilir ve iyileştirilebilir.

Diğer şaşılık yazıları için >> https://lotusgoz.com/category/sasilik/ bu bağlantıdan ulaşabilirsiniz.

Instagram’da bizi takip etmek için tıklayınız.

İnstagram