Şaşılık, iki göz arasındaki paralelliğin bozulduğu, bebeklik döneminden itibaren görülebilen bir rahatsızlıktır. Geçici veya kalıcı olabilen şaşılık, gözetim altında tutulması ve ilerlemesi durdurulması gereken bir sağlık problemidir.

Belirli bir aşamaya gelene kadar bazı aileler tarafından fark edilmemesi ihtimaline karşılık bebeğin rutin göz muayenesi aksatılmamalıdır. Şaşılık teşhis edilmesi halinde uygun tedaviler ile şaşılık tedavisi sağlanmalıdır.

1) Gözü Kayan Bir Bebek Kaç Yaşında Göz Doktoruna Götürülmelidir?

Bebeklerde ilk 4 ay göz kayması doğal olarak karşılanır. Göz kaslarının gelişimi ile göz kayması geçebilir ve şaşılık problemi ortadan kalkabilir. Ancak 4. ayın ardından geçmemesi halinde çeşitli tedavi planlaması yapılması gerekebilir.

Göz kaymasında erken teşhis tedaviyi kolaylaştıran önemli bir başlıktır. Bundan dolayı göz kayması geçici olsa bile gözetim altında tutulması büyük önem taşır. Bebekte göz kayması gözlemlenmesi halinde bebek rutin muayene için göz hastalıkları uzmanına götürülmelidir.

2) Çocuklarda Şaşılık Tedavisinde Erken Tanı ve Tedavi Neden Önemlidir?

Şaşılık ilerleyebilen ve beraberinde görme bozuklukları yaratabilen bir hastalıktır. Erken teşhis ile göz sağlığının olumsuz yönde etkilenmesi ve daha kolay bir tedavi ile kaymanın düzeltilebilmesi sağlanabilir. Cerrahi müdahaleye ihtiyaç duyulsa bile erken müdahale ile ameliyattan alınacak başarılı sonuca ulaşma yüzdesi arttırılabilir.

3) Çocuklarda Göz Kayması Neden Olur?

Çocuklarda göz kayması çeşitli nedenlerden kaynaklanabilir. Anne veya babada göz kayması olması halinde bu durum bebeğe genetik olarak aktarılabilir. Doğum sırasında bebeğin alacağı bir kafa travmasına bağlı olarak şaşılık gelişebilir.

Geçirilen enfeksiyonel veya ateşli bir hastalığa, Down sendromu ve diğer kalıtsal kromozom bozukluklarına bağlı olarak da şaşılık görülebilir. Nadir de olsa beyin tümörüne bağlı olarak da şaşılık oluşumu gözlemlenebilir.

4) Şaşılık Teşhisi Nasıl Konulur?

Şaşılık teşhisi göz hastalıkları uzmanı tarafından gerekli tetkikler ardından konulur. Rutin muayene ardından gerekli durumlarda özel şaşılık testleri uygulanabilir. Ancak çocukluk döneminde genellikle rutin muayene sırasında teşhis kolayca konulabilir.

5) Göz Kayması Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Göz kayması edilmemesi halinde göz tembelliğine sebebiyet verebilir. İlerleyen göz tembelliği ise görme duyusunun tamamen yitirilmesi ile sonuçlanır. Şaşılığa bağlı olarak 3 boyutlu görme yetisinde gelişim bozuklukları oluşabilir. Göz kayma açısının artmasına bağlı olarak çift görme, baş ağrısı veya göz ağrısı gibi günlük hayatı olumsuz yönde etkileyecek semptomlar gözlemlenir. Tedavinin aksatılması halinde bu semptomların şiddeti artabilir.

Gözler açısındaki açı farklılıklarının artmasına bağlı olarak kişi özgüven problemlerine sahip olabilir. Bu durum çocuğun ileri zamanlarında tüm sosyal ve iş hayatını olumsuz yönde etkileyebilir.

6) Çocuklarda Göz Kayması İçin Hangi Tedavi Yöntemleri Tercih Edilir?

Çocuklarda göz kayması tedaviler arasında; gözlük tedavisi, bant tedavisi, göz egzersizleri ve cerrahi müdahaleler yer alır. Şaşılığın evresine ve diğer tedavi yöntemlerine verdiği yanıtlara bağlı olarak cerrahi müdahaleler ile etkili bir tedavi sağlanabilir.

7) Çocuklarda Şaşılık Ameliyatı İçin Yaş Sınırı Nedir?

Çocuklarda şaşılık ameliyatı için herhangi bir yaş sınırı bulunmamaktadır. Gerekli durumlarda 8- 10 aylık bebeklere de göz kayması ameliyatı uygulanabilir. Ameliyat genel anestezi altında uygulandığından bebek herhangi bir acı hissetmez. Ameliyat ardından göz sadece 1 gün kapalı olacağından bebekte ameliyata bağlı gelişebilecek psikolojik bir travmanın önüne geçilir.

8) Her Çocukta Ameliyat Gerekir Mi?

Her şaşılık vakasında ameliyata başvurulmaz. Gözlük veya prizmalı gözlükler, damlalar, bant ve egzersiz tedavileri ile şaşılığın ilerlemesi durdurulabilir ve iyileşmesi sağlanabilir.

Gözün, bu tedavilere yanıt vermemesi ve şaşılığın ilerleme kat etmesi halinde cerrahi müdahalelere başvurulur. Çocuğun göz kayması ameliyatına ihtiyaç duyduğunun belirlenmesi halinde ise ameliyat süreci ertelenmeden gerçekleştirilmelidir.

9) Göz Kayması Ameliyatı Ne Kadar Sürer?

Şaşılık ameliyatı çocuklarda genel anestezi altında uygulanan bir ameliyattır. Gözün yapısı ve müdahale edilecek kas sayısına bağlı olarak ameliyat süresi 45 dakika ve 1 saat arası sürer. Nadir de olsa ameliyat süresi 1.5 saate kadar uzayabilir.

10) Çocuklarda Göz Kayması Ameliyatından Sonra Hastanede Yatış Gerekli Midir?

Çocuklarda göz kayması ameliyatı ardından hastanede yatış gerekmez. Ameliyat ardından 5- 6 saate yakın hasta hastanede dinlendirilir. Doktor ile görüşme sağlanması ardından hasta taburcu edilir.

11) Göz Kayması Ameliyatından Sonra Gözlük İhtiyacı Ortadan Kalkar Mı?

Göz kayması ameliyatından sonra gözlük ihtiyacı hastanın durumuna göre şekillenir. Hali hazırda şaşılık ile görme problemleri olması halinde gözlük kullanımına devam edilmesi gerekir. İleri derece şaşılık vakalarında da tek ameliyat ile gerekli düzeltme sağlanamayabilir. Bu gibi durumlarda ameliyat süreçlerinin desteklenmesi için de gözlük tedavisine ihtiyaç duyulabilir.

Ancak kişinin tek göz probleminin şaşılık olması halinde ameliyat ardından gözlük ihtiyacı çoğu zaman ortadan kalkar.

12) Göz Kayması Ameliyatından Sonra Göz Tembelliği Düzelir Mi?

Göz kayması ameliyatlarında görme merkezi üzerinde herhangi bir uygulama yapılmaz. Bu durum ameliyatın göz tembelliği üzerinde de bir katkısı olmadığı anlamını taşır. Şaşılık ameliyatları ile sadece gözler arasındaki paralellik sağlanabilir. Ancak ameliyat ile şaşılığa bağlı gelişen göz tembelliğinin ilerlemesinin önüne geçilebilir.

Bundan dolayı çocuklarda şaşılık görülmesi halinde göz tembelliğine sebebiyet vermeden önce göz kayması tedavisi sağlanmalıdır. Düşük miktarda bir açı farklılığın tespit edilmesi halinde bu değişim rutin kontroller ile kontrol altında tutulmalıdır. Şaşılığın ilerlemesi yetişkinlik döneminde göz tembelliği oluşmasına sebebiyet verebilir.

Çocuklarda şaşılık hakkında sorularınız için bize Whatsapp iletişim hattımızdan ulaşabilirsiniz.

whatsapp iletişim hattı

Instagram’da bizi takip etmek için tıklayınız.

İnstagram